Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według danych PONT-info w 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniające co najmniej 10. pracowników zwiększyły się o 4,5% do 35,1 mld zł. Oznacza to, że dynamika wzrostu przychodów branży mleczarskiej była mniejsza niż sektora produkcji żywności ogółem, którego przychody wzrosły o 6,5%.
Wzrost przychodów skutkiem wzrostu cen
Wpływ na wzrost przychodów w branży mleczarskiej miały przede wszystkim wyższe, o 43%, ceny odłuszczonego mleka w proszku oraz zwiększone, o 6,8%, dostawy serów dojrzewających na rynek krajowy. W przeciwną stronę, oddziaływały ceny masła, które były o 19,5% niższe od notowanych w 2018 r. co nawet przy zwiększonych, o ponad 9%, jego dostawach na rynek krajowy nie pozwoliło zrekompensować negatywnego wpływu na przychody.
Wzrost pozasurowcowych kosztów działalności przedsiębiorstw mleczarskich
Dynamika wzrostu kosztów w branży mleczarskiej była niższa od dynamiki wzrostu przychodów. W 2019 r. koszty ogółem wzrosły o 4,3% do 34,5 mld zł. Należy zauważyć, że wzrost ten wynikał przede wszystkim ze wzrostu pozasurowcowych kosztów działalności przedsiębiorstw mleczarskich. W 2019 r. średnia cena skupu mleka w Polsce była o zaledwie 0,5% wyższa, a wolumen skupionego o 2,1% większy. W konsekwencji koszty zakupu surowca wzrosły o 2,2%.
Najwyższa dynamika wzrostu w kosztach zużycia energii
Pozycją kosztową, o najwyższej dynamice wzrostu (z wykazywanych w sprawozdaniach F-01) były koszty zużycia energii, które zwiększyły się o blisko 8% i wyniosły 0,57 mld zł czyli 1,6% kosztów ogółem. Koszty wynagrodzeń i ubezpieczeń społecznych zwiększyły się o 4,3% do 2,54 mld zł i stanowiły 7,3% kosztów ogółem.
W rezultacie, w 2019 r. wskaźniki rentowności branży mleczarskiej uległy nieznacznej poprawie. Stopa zysku operacyjnego wzrosła z 1,32% w 2018 r. do 1,70% w 2019 r. Rentowność na poziomie netto wyniosła 1,35% w porównaniu do 1,28% w 2018 r.
Koronawirus a wyniki sektora mleczarskiego
W 2020 r. rozprzestrzenianie się wirusa SARS COV-2 i związane z nim ograniczenia w sektorze HoReCa, przepływie ludności i utrudnienia w handlu pozawspólnotowym oraz przede wszystkim spodziewane pogorszenie siły nabywczej konsumentów będzie oddziaływać również na wyniki sektora mleczarskiego. W 2009 r. wartość światowego indeksu cen przetworów mleczarskich FAO była o 33% niższa niż w 2008 r.
Około 1/3 przychodów branży mleczarskiej stanowią produkty, które sprzedawane są na rynkach zagranicznych. Od końca lutego 2020 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku w UE obniżyły się o 23%, a masła o 17%. Udział wyrobów z Polski w unijnej produkcji tych produktów stanowi 11%, podczas gdy udział w skupie mleka wynosi 8,5% co oznacza, że spadki cen tych produktów mogą być bardziej odczuwalne dla polskiego sektora mleczarskiego.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Na głównych rynkach Europy zachodniej, po dwóch tygodniach (9-22.03.2020 r.) gromadzenia zapasów, dynamika wzrostu sprzedaży żywności, w tym nabiału, wyhamowała.
Dla polskiego sektora mleczarskiego Niemcy to najważniejszy partner w wymianie międzynarodowej. Ewentualne zakłócenia w łańcuchu dostaw między Polską a Niemcami związane z rozprzestrzenianiem się koronawirusa mogą oddziaływać na sektor mleczarski.
Rozprzestrzenianie się koronawirusa i związane z nim ograniczenia w przepływie ludności i produktów w coraz szerszym stopniu wpływają również na branżę mleczarską. W naszej ocenie, największy wpływ może mieć na ceny proszków mlecznych.