Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Polsce, w kwietniu 2020 r. wielkość produkcji poszczególnych wyrobów mleczarskich była znacząco inna niż przed rokiem. Obserwowane zmiany pokazują, że producenci przenieśli nacisk na produkcję wyrobów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, takich jak proszki mleczne, masło czy mleko UHT.
Wzrost popytu na mleko
Według danych GUS pochodzących z dużych zakładów (zatrudniających co najmniej 50 osób) w kwietniu 2020 r. produkcja mleka płynnego przetworzonego była o 10,3% większa niż w kwietniu 2019 r. Podobną dynamikę wzrostu – 11,1% - odnotowano również w marcu br. Mimo, że do tej kategorii zaliczamy też mleko przerzutowe, to tak wysoka dynamika wzrostu może oznaczać, że zainteresowanie mlekiem płynnym wśród konsumentów zwiększyło się, co było widoczne także w zmianach cen. W kwietniu br. ceny zbytu przez producentów mleka UHT były o 3,1% a mleka pasteryzowanego o 1,8% wyższe niż w lutym br. Zwykle w tym okresie, w latach poprzednich, obserwowaliśmy spadki cen.
Większe zainteresowanie mlekiem było również widoczne w innych krajach UE, gdyż w marcu 2020 r. produkcja mleka płynnego w UE, w relacji rocznej, zwiększyła się o 8%.
Dynamiczne zmiany w produkcji śmietany i jogurtów
W Polsce, w kwietniu 2020 r. znacząco, bo o 14,5%, mniejsza niż przed rokiem była produkcja śmietany. Warto zaznaczyć, że w marcu br. była ona o 3,6% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Można przypuszczać, że kwietniowy spadek produkcji wynika z mniejszego popytu z sektora HoReCa. Podobną tendencję w dynamice zmian produkcji odnotowano w przypadku jogurtów. W marcu br. ich produkcja była o 5,8% wyższa, a w kwietniu o 5,2% niższa, niż w analogicznych okresach 2019 r.
Zwiększona produkcja mleka w proszku
W przypadku mleka i śmietany w proszku, jeszcze w marcu br. ich produkcja była o 14,8% mniejsza niż przed rokiem (w UE produkcja OMP była o 4,8% mniejsza), co było wynikiem kierowana większej ilości surowca na produkcję produktów sprzedawanych głównie w kanale retail. Kwiecień, zgodnie z oczekiwaniami, przyniósł już jednak zdecydowany wzrost produkcji tej kategorii – o 16,5% w skali rocznej.
Wzrost produkcji masła
W kwietniu zwiększyła się też produkcja innego produktu o długim terminie przydatności – masła, o 4,9% w skali rocznej. W marcu br. roczna dynamika wzrostu wyniosła natomiast 3,8%. W UE w marcu 2020 r. produkcja masła była o 6,2% większa. Zwiększona podaż przełożyła się na spadki cen. W Polsce, pod koniec kwietnia br. za masło w zbycie płacono o 12,5% mniej niż na początku marca br.
Spadek popytu na sery
W kwietniu 2020 r. znacząco, bo o 9,5% w skali roku obniżyła się produkcja serów dojrzewających co mogło być związane z reakcją producentów na mniejszy popyt eksportowy z UE, jak również ze spadkiem popytu z kanału HoReCa. W kwietniu br. mniejszą produkcję odnotowano także w przypadku serów świeżych – o 4,8% w skali roku.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W 2020 r. łączna produkcja produktów mleczarskich w UE zwiększy się o 0,4%, podczas gdy popyt wewnętrzny spadnie o 0,3%, a wolumen eksportu obniży się o 6,3%.
W 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka zwiększyły się o 4,5% do 35,1 mld zł. Koszty ogółem w tym okresie wzrosły o 4,3% do 34,5 mld zł.
Na głównych rynkach Europy zachodniej, po dwóch tygodniach (9-22.03.2020 r.) gromadzenia zapasów, dynamika wzrostu sprzedaży żywności, w tym nabiału, wyhamowała.