Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport produktów mleczarskich do Wielkiej Brytanii wyraźnie mniejszy niż przed rokiem

Kategoria: Biznes

Rynek brytyjski został znacząco dotknięty przez epidemię wirusa SARS - COV-2, co w połączeniu z Brexitem skutkowało istotnie mniejszym importem produktów mleczarskich ze Wspólnoty.

Silny spadek sprzedaży nabiału

Wolumen sprzedaży serów z UE do Wielkiej Brytanii, w okresie czterech pierwszych miesięcy 2020 r. zmniejszył się aż o 29%. O ile jeszcze w styczniu spadek wolumenu w relacji rocznej wyniósł 6%, to w lutym i marcu głębokość spadków wyniosła już odpowiednio 27 i 22%. Jednak z najsilniejszą obniżką popytu mieliśmy do czynienia w kwietniu, kiedy to sprzedaż w relacji rocznej była o blisko 66% mniejsza. Spadek wolumenu eksportu odnotowano przede wszystkim od najważniejszego, dotychczasowego partnera – Irlandii – skąd w pierwszym trzech miesiącach, zakupy zmniejszyły się o 55% (r/r). Natomiast, według danych MF (za MRiRW) wolumen eksportu serów z Polski do Wielkiej Brytanii w okresie I-IV 2020 r. był o 1,5% większy niż w analogicznym okresie 2019 r.

Masło i sery w niepokojącym położeniu

Wolumen eksportu masła z UE do Wielkiej Brytanii w okresie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. zmniejszył się o 19% (r/r). Podobnie jak w przypadku serów, najgłębszy spadek popytu odnotowano w kwietniu, kiedy to w relacji rocznej sprzedaż masła do Wielkiej Brytanii była o 58% mniejsza. Dla Polski rynek brytyjski nie jest znaczącym rynkiem w odniesieniu do masła. Od stycznia do kwietnia wyeksportowano tam 317 t tego produktu, o 18% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Dynamiczne zmiany w eksporcie mleka w proszku

Eksport pełnego mleka w proszku z UE do Wielkiej Brytanii zmniejszył się w analizowanym okresie o 20% (r/r). Należy zauważyć, że Wielka Brytania jest drugim po Omanie, największym jego odbiorą z UE. W przypadku PMP, również najgłębszy spadek sprzedaży odnotowano w kwietniu br. Natomiast w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, jego eksport do Wielkiej Brytanii, w okresie I-IV 2020 r. był o 33% większy, wyniósł 9,0 tys. t co oznacza, że był większy niż wolumen eksportu PMP.

Zaskakujące dane dotyczące jogurtów

W Eurostacie nie ma jeszcze danych za cztery miesiące o eksporcie do Wielkiej Brytanii jogurtów i napojów fermentowanych. W trzech pierwszych miesiącach br. wolumen ten był podobny jak przed rokiem. Z kolei wolumen eksportu jogurtów i napojów fermentowanych z Polski do Wielkiej Brytanii w okresie I-IV 2020 r. był o 11% wyższy niż przed rokiem.

Czynniki mające wpływ na tę sytuację

Warto zauważyć, że mniejszy popyt na produkty unijne zgłaszany przez Wielką Brytanię nie wynikał z większej dostępności mleka na rynku brytyjskim. W pierwszych czterech miesiącach 2020 r. dostawy mleka do mleczarni w tym kraju były o 1,0% mniejsze niż w analogicznym okresie przed rokiem. To, w połączeniu z brakiem zmian w imporcie produktów mleczarskich z innych kierunków, oznacza, że mniejszy import ze Wspólnoty mógł wynikać przede wszystkim z zawirowań związanych z popytem na produkty mleczarskie.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.