Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rynek brytyjski został znacząco dotknięty przez epidemię wirusa SARS - COV-2, co w połączeniu z Brexitem skutkowało istotnie mniejszym importem produktów mleczarskich ze Wspólnoty.
Silny spadek sprzedaży nabiału
Wolumen sprzedaży serów z UE do Wielkiej Brytanii, w okresie czterech pierwszych miesięcy 2020 r. zmniejszył się aż o 29%. O ile jeszcze w styczniu spadek wolumenu w relacji rocznej wyniósł 6%, to w lutym i marcu głębokość spadków wyniosła już odpowiednio 27 i 22%. Jednak z najsilniejszą obniżką popytu mieliśmy do czynienia w kwietniu, kiedy to sprzedaż w relacji rocznej była o blisko 66% mniejsza. Spadek wolumenu eksportu odnotowano przede wszystkim od najważniejszego, dotychczasowego partnera – Irlandii – skąd w pierwszym trzech miesiącach, zakupy zmniejszyły się o 55% (r/r). Natomiast, według danych MF (za MRiRW) wolumen eksportu serów z Polski do Wielkiej Brytanii w okresie I-IV 2020 r. był o 1,5% większy niż w analogicznym okresie 2019 r.
Masło i sery w niepokojącym położeniu
Wolumen eksportu masła z UE do Wielkiej Brytanii w okresie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. zmniejszył się o 19% (r/r). Podobnie jak w przypadku serów, najgłębszy spadek popytu odnotowano w kwietniu, kiedy to w relacji rocznej sprzedaż masła do Wielkiej Brytanii była o 58% mniejsza. Dla Polski rynek brytyjski nie jest znaczącym rynkiem w odniesieniu do masła. Od stycznia do kwietnia wyeksportowano tam 317 t tego produktu, o 18% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Dynamiczne zmiany w eksporcie mleka w proszku
Eksport pełnego mleka w proszku z UE do Wielkiej Brytanii zmniejszył się w analizowanym okresie o 20% (r/r). Należy zauważyć, że Wielka Brytania jest drugim po Omanie, największym jego odbiorą z UE. W przypadku PMP, również najgłębszy spadek sprzedaży odnotowano w kwietniu br. Natomiast w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, jego eksport do Wielkiej Brytanii, w okresie I-IV 2020 r. był o 33% większy, wyniósł 9,0 tys. t co oznacza, że był większy niż wolumen eksportu PMP.
Zaskakujące dane dotyczące jogurtów
W Eurostacie nie ma jeszcze danych za cztery miesiące o eksporcie do Wielkiej Brytanii jogurtów i napojów fermentowanych. W trzech pierwszych miesiącach br. wolumen ten był podobny jak przed rokiem. Z kolei wolumen eksportu jogurtów i napojów fermentowanych z Polski do Wielkiej Brytanii w okresie I-IV 2020 r. był o 11% wyższy niż przed rokiem.
Czynniki mające wpływ na tę sytuację
Warto zauważyć, że mniejszy popyt na produkty unijne zgłaszany przez Wielką Brytanię nie wynikał z większej dostępności mleka na rynku brytyjskim. W pierwszych czterech miesiącach 2020 r. dostawy mleka do mleczarni w tym kraju były o 1,0% mniejsze niż w analogicznym okresie przed rokiem. To, w połączeniu z brakiem zmian w imporcie produktów mleczarskich z innych kierunków, oznacza, że mniejszy import ze Wspólnoty mógł wynikać przede wszystkim z zawirowań związanych z popytem na produkty mleczarskie.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat. Wraz z pojawieniem się badań metagenomicznych wzrosła nasza wiedza na temat mikroflory mleka i przetworów mlecznych, szczególnie tych, na które wpływ mają środowisko, parametry produkcji i przechowywania.
W kwietniu 2020 r. w Unii Europejskiej (UE-27) ceny detaliczne nabiału były o 1,8% wyższe niż przed rokiem. Ceny detaliczne żywności ogółem wzrosły natomiast o 4,5% co oznacza, że nabiał, dla konsumentów, stał się relatywnie tańszy.
W Polsce, w kwietniu 2020 r. wielkość produkcji poszczególnych wyrobów mleczarskich była znacząco inna niż przed rokiem. Obserwowane zmiany pokazują, że producenci przenieśli nacisk na produkcję wyrobów o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, takich jak proszki mleczne, masło czy mleko UHT.