Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W 2029 r. światowa produkcja mleka zbliży się do miliarda ton

Kategoria: Biznes

Według najnowszych prognoz OECD-FAO światowa produkcja mleka w latach 2020-2029 będzie rosła w przeciętnym tempie 1,6% rocznie i w 2029 r. wyniesie 997 mln ton. Oznacza to, że produkcja mleka na świecie będzie rosła szybciej niż produkcja większości pozostałych produktów rolnych.

Prognoza na następną dekadę

W przeciwieństwie do poprzedniej dekady, przeciętne tempo wzrostu pogłowia krów (+0,8% rocznie) będzie wyższe od tempa wzrostu średniej ich wydajności (+0,7% rocznie), gdyż pogłowie będzie rosło szybciej w krajach o niskiej wydajności mlecznej.

Produkcja mleka w Azji

Należy zauważyć, że wolumen wzrostu produkcji mleka w Indiach i Pakistanie będzie odpowiadał za ponad połowę całkowitego przyrostu produkcji mleka na świecie. W konsekwencji w 2029 r. kraje te będą produkować ponad 30% światowego wolumenu mleka.

Zwiększenie wielkości stad w Afryce

Silnego wzrostu produkcji mleka oczekuje się też w Afryce, przede wszystkim na skutek zwiększenia wielkości stad, które zwykle będą miały niską wydajność. Według eksportów dodatkowy wypas będzie odbywał się na tych samych pastwiskach, co może prowadzić do ich nadmiernej eksploatacji.

Zmniejszenie pogłowia bydła w UE

Według analityków OECD-FAO produkcja mleka u drugiego, po Indiach, największego producenta mleka na świecie – Unii Europejskiej - w prognozowanym okresie, będzie rosła w tempie niższym niż średnio na świecie. Będzie to związane przede wszystkim ze zmniejszającym się, w tempie 0,6% rocznie, pogłowiem bydła mlecznego, podczas gdy wydajność krów będzie rosła w tempie 1,0% rocznie. Ponadto oczekuje się, że udział produkcji mleka ekologicznego w UE zwiększy się.

Najwyższa wydajność w USA i Kanadzie

Najwyższą wydajność osiągają krowy w Ameryce Północnej, gdzie udział modelu produkcji opartego na żywieniu pastwiskowym jest mały, a sposób produkcji w wyspecjalizowanych farmach jest skoncentrowany na wysokich wydajnościach. Pogłowie krów mlecznych zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Kanadzie, w okresie najbliższych dziesięciu lat powinno pozostać na podobnym poziomie jak obecnie, a wzrost produkcji będzie opierał się na dalszym zwiększaniu wydajności.

Żywienie pastwiskowe w Nowej Zelandii

W ostatnich latach, w Nowej Zelandii odnotowano niewielki wzrost produkcji mleka. System produkcji opiera się głównie na wypasie, co oznacza, że wydajność krów jest niższa niż w Stanach Zjednoczonych czy Unii Europejskiej. Głównymi czynnikami ograniczającym dalszy wzrost produkcji mleka w Nowej Zelandii będą dostępność ziemi i rosnące wymagania środowiskowe. Natomiast eksperci OECD-FAO nie oczekują zmiany systemu produkcji na bardziej intensywny.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.