Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Jak PCA dba o to, aby produkty roślinne były dla nas bezpieczne? – zapraszamy do wysłuchania rozmowy z Dyrektor PCA Lucyną Olborską i Głównym Inspektorem Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzejem Chodkowskim.
Tematem tego odcinka jest rola akredytacji w nadzorze nad produkcją roślinną. Z audycji dowiemy się m.in., na czym polega kontrola fitosanitarna, co badają laboratoria Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a także – w jaki sposób PCA ocenia kompetencje laboratoriów i dlaczego świadectwa fitosanitarne wydane przez akredytowane przez PCA laboratoria ułatwiają polskim producentom jabłek podbój rynków eksportowych.
Polskie Centrum Akredytacji jest członkiem porozumień międzynarodowych – wyjaśnia Dyrektor Lucyna Olborska. Aby zostać sygnatariuszem porozumienia europejskiego, jesteśmy poddawani restrykcyjnym i systematycznym ocenom, które są przeprowadzane przez grupy eksperckie z poziomu europejskiego, w których uczestniczą pracownicy innych jednostek akredytujących. Pozytywny wynik oceny i w konsekwencji status sygnatariusza powoduje, że wyniki akredytowanych przez nas organizacji, w tym przypadku laboratoriów i jednostek certyfikujących, są uznawane w całej Europie i nie ma konieczności powtórnego badania wyrobów w przypadku eksportu.
Cała rozmowa: https://spotifyanchor-web.app.link/e/CabOinJkvyb
Przeczytaj także
Niniejsze wydanie dokumentu DAC-06 zastępuje wydanie 4 z dnia 10.09.2015 r. i obowiązuje od dnia 6.04.2023 r.
Najważniejsze zmiany wprowadzone w znowelizowanym dokumencie DAC-13 dotyczą objęcia programem akredytacji działalności jednostek certyfikujących wyroby właściwej dla uznawania przez Komisję Europejską jednostek do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów w państwach trzecich (zgodnie z art. 46 rozporządzenia (UE) 2018/848).
PCA przedstawia do opiniowania projekt dokumentu DAC-13 "Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych"