Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polskie Centrum Akredytacji informuje, że opublikowane zostało wydanie 5. programu akredytacji DAC-06 "Akredytacja jednostek certyfikujących produkty regionalne i tradycyjne".
Najważniejsze zmiany wprowadzone w znowelizowanym dokumencie DAC-06 dotyczą wdrożenia w działalności akredytacyjnej wymagań dokumentu EA 3/02 M:2022 EA Policy for the Accreditation of Certification Bodies providing certification of PDO, PGI and TSG, w tym udzielania akredytacji w zakresie elastycznym, w ramach ww. sektorowego programu akredytacji.
Istotne zmiany wprowadzone w dokumencie zostały oznaczone kolorem czerwonym.
Niniejsze wydanie dokumentu DAC-06 zastępuje wydanie 4 z dnia 10.09.2015 r. i obowiązuje od dnia 6.04.2023 r.
Przeczytaj także
Najważniejsze zmiany wprowadzone w znowelizowanym dokumencie DAC-13 dotyczą objęcia programem akredytacji działalności jednostek certyfikujących wyroby właściwej dla uznawania przez Komisję Europejską jednostek do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów w państwach trzecich (zgodnie z art. 46 rozporządzenia (UE) 2018/848).
Jak infomuje Polskie Centrum Akredytacji, dostępne jest tłumaczenie dokumentu ILAC-G18:12/2021 zawierającego wytyczne dotyczące opisywania zakresów akredytacji.
PCA przedstawia do opiniowania projekt dokumentu DAC-13 "Akredytacja jednostek certyfikujących w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych"