Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Vademecum Przedsiębiorcy - Rola akredytacji w tworzeniu przyjaznego środowiska

Kategoria: Biznes

Nasilający się rozwój przemysłu i związana z tym rosnąca ingerencja człowieka w środowisko powodują, że coraz większego znaczenia nabierają badania zarówno skażenia środowiska naturalnego, jak również bezpośrednich zagrożeń dla człowieka ze strony otaczającego nas w życiu codziennym środowiska. Podążające za tą sytuacją regulacje prawne, ukierunkowane na monitorowanie wykorzystania zasobów środowiska naturalnego i ochronę pracowników na stanowiskach pracy, coraz częściej odwołują się do akredytacji, jako uznanego potwierdzenia właściwego poziomu wykonanych badań.

Zastosowanie wyników akredytowanych badań laboratorium, traktowanych jako „ważne wyniki”, daje miarodajną podstawę do weryfikacji spełnienia przez przedsiębiorcę wymagań prawnych w zakresie bezpieczeństwa stanowisk pracy i stanowi obiektywny dowód, akceptowany przez organy kontrolne. Posiadanie przez przedsiębiorców własnego laboratorium w strukturze firmy zmniejsza potrzebę wykorzystywania usług zewnętrznych, umożliwiając dopasowanie działań realizowanych przez laboratorium do indywidualnych potrzeb przedsiębiorstwa. Jednocześnie, możliwość uzyskania akredytacji przez takie laboratorium wiąże się z koniecznością spełnienia wymagań dotyczących bezstronności i niezależności laboratorium uwarunkowanych jego usytuowaniem w strukturze firmy i zagwarantowaniem powiązań personalnych wykluczających konflikty interesów.

Przy prawidłowej współpracy z zarządem przedsiębiorstwa, akredytowane laboratorium umożliwia bieżące monitorowanie zagrożeń na stanowiskach pracy
i w emisjach do otoczenia oraz sygnalizowanie w optymalnym czasie przekroczeń, dając tym samym możliwość podjęcia działań wyprzedzających powstanie problemów zagrażających bezpieczeństwu pracowników i wspierających ochronę środowiska.

Działalność akredytowanego laboratorium w strukturze firmy, regulowana systemem zarządzania weryfikowanym w procesie akredytacji, oprócz możliwości przedstawiania przez przedsiębiorcę obiektywnych dowodów spełnienia ustanowionych wymagań, umożliwia i wpływa na doskonalenie i rozwój całego przedsiębiorstwa, powodując np.  stałe śledzenie otoczenia biznesowego firmy pod kątem pojawiania się nowych wymagań, np. zmian aktów prawnych ustalających poziomy odniesienia dla skażeń.

Autor: Maria Szafran

Maria Szafran

Kierownik Działu Akredytacji Badań Emisji w Środowisku w Polskim Centrum Akredytacji

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 25.02.2019

    Vademecum Przedsiębiorcy - Akredytacja w branży transportowej

    We współczesnym świecie transport jest nieodzownie związany ze sposobem funkcjonowania człowieka. Odnosi się to zarówno do przemieszczania ludzi, jak i transportowania przez nich towarów oraz usług. Transport jest istotnym elementem gospodarki każdego kraju poprzez umożliwianie obrotu towarowego, a tym samym wpływ na rozwój i dynamikę produkcji różnych podmiotów gospodarczyc

    Czytaj więcej
  • 05.02.2019

    Vademecum Przedsiębiorcy - Atrybuty akredytacji

    Akredytacja jednostek oceniających zgodność w obszarze działań, do których należą m.in. badania, wzorcowania, inspekcja, certyfikacja systemów zarządzania, osób, wyrobów, procesów i usług, organizacja badań biegłości, produkcja materiałów odniesienia, walidacja i weryfikacja...

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.