Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa EFSA: Mącznik młynarek jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię dotyczącą mącznika młynarka (Tenebrio molitor) jako nowej żywności. Produkt, dostępny w formie mrożonej, suszonej i sproszkowanej, przeszedł rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa, spełniając wymogi unijnych regulacji. Decyzja ta jest kolejnym krokiem w kierunku popularyzacji owadów w diecie Europejczyków.

Charakterystyka produktu

Mącznik młynarek, larwa chrząszcza z rodziny czarnuchowatych (Tenebrio molitor), wyróżnia się wysoką zawartością białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni go wartościowym składnikiem odżywczym. Produkt dostępny jest w trzech formach: mrożonej, suszonej i sproszkowanej, które mogą być wykorzystywane w różnych produktach spożywczych, takich jak makarony, zupy, wypieki czy słodycze.

Proces produkcji i kontrola jakości

Hodowla Tenebrio molitor odbywa się w kontrolowanych warunkach, bez użycia pestycydów i antybiotyków. Proces produkcji obejmuje blanszowanie, suszenie oraz mielenie larw. Dzięki zastosowaniu zasad GMP i HACCP produkt spełnia rygorystyczne normy bezpieczeństwa mikrobiologicznego i chemicznego.

Wartości odżywcze i potencjalne zagrożenia

Tenebrio molitor jest bogaty w aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz minerały. Produkt może jednak zawierać alergeny pochodzące z paszy, takie jak gluten, oraz wywoływać reakcje alergiczne u osób uczulonych na skorupiaki, roztocza i mięczaki, co zostało podkreślone w opinii EFSA.

Ocena bezpieczeństwa i zastosowanie

EFSA uznała, że Tenebrio molitor jest bezpieczny dla konsumpcji przez ogólną populację pod warunkiem przestrzegania określonych specyfikacji. Produkt ten może być wykorzystywany jako składnik wielu kategorii żywności, wzbogacając je o dodatkowe białko i mikroelementy.

Perspektywy rozwoju

Wprowadzenie Tenebrio molitor na rynek europejski to szansa na zwiększenie zrównoważonej produkcji białka, przy jednoczesnym zmniejszeniu wpływu na środowisko w porównaniu z tradycyjnymi źródłami białka. Rozwój tej kategorii produktów może przynieść korzyści zarówno producentom, jak i konsumentom, odpowiadając na rosnące zainteresowanie nowymi źródłami żywności.

Wnioski

EFSA potwierdziła bezpieczeństwo Tenebrio molitor jako nowej żywności, co stanowi kolejny krok w kierunku popularyzacji owadów w europejskim przemyśle spożywczym. Jednak dalsze badania nad potencjalną alergennością i reakcjami konsumentów pozostają istotnym elementem procesu wdrażania tego produktu na rynek.

Czy owady, takie jak Tenebrio molitor, staną się kluczowym elementem przyszłości żywienia w Europie? Warto śledzić dalszy rozwój tej innowacyjnej kategorii.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.