Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost liczby przypadków ptasiej grypy w Europie i na świecie pod koniec 2024 roku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Sytuacja w Europie

Pod koniec 2024 roku w Europie odnotowano wzrost liczby przypadków ptasiej grypy wśród dzikich i hodowlanych ptaków, szczególnie w regionach o dużej koncentracji ferm drobiu. Jak wynika z najnowszego raportu monitorującego, przygotowanego we współpracy z Europejskim Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz unijnym laboratorium referencyjnym (EURL), większość zakażeń wystąpiła w Europie Południowo-Środkowej.

Eksperci wskazują, że rozprzestrzenianie się wirusa było związane z dużą liczbą ferm oraz specyfiką produkcji drobiarskiej w tych regionach. Szczególną uwagę zwrócono na wirusa A(H5N5), który wywołał masowe zgony wśród dzikich ptaków, poszerzając swój zasięg geograficzny i atakując nowe gatunki. Jednocześnie nie odnotowano nowych przypadków zakażeń u ssaków.

Według ECDC, ryzyko zakażenia dla ogółu społeczeństwa w Europie pozostaje niskie. Dla osób pracujących ze zwierzętami zakażonymi lub przebywających w skażonym środowisku ryzyko oceniono jako niskie do średniego.

Sytuacja w Stanach Zjednoczonych

Poza Europą sytuacja w Stanach Zjednoczonych jest bardziej niepokojąca. W 16 stanach potwierdzono przypadki ptasiej grypy u bydła, a szczególnie dotknięta została Kalifornia, gdzie wirusa wykryto również w dwóch partiach surowego mleka sprzedawanego w sklepach. Łącznie zakażenia odnotowano w ponad 800 gospodarstwach.

Dodatkowo, szczep wirusa A(H5N1), inny niż ten wykrywany u bydła, został po raz pierwszy zidentyfikowany u świń w stanie Oregon na fermie prowadzącej mieszaną hodowlę drobiu i trzody chlewnej. Jest to poważny powód do niepokoju, ponieważ świnie mogą jednocześnie zakażać się różnymi typami wirusów grypy, co zwiększa ryzyko ich adaptacji i potencjalnego przenoszenia na inne gatunki.

Wnioski i rekomendacje

Mimo że ogólne ryzyko dla zdrowia ludzi pozostaje niskie, sytuacja wymaga dalszego monitorowania i wdrożenia działań zapobiegawczych, zwłaszcza w obszarach intensywnej produkcji zwierzęcej. Wzrost przypadków w Europie oraz pojawienie się nowych ognisk w Stanach Zjednoczonych wskazuje na potrzebę wzmocnienia bioasekuracji oraz dalszych badań nad wirusami grypy ptaków, aby ograniczyć ryzyko dla zdrowia zwierząt i ludzi.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.