Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ptasia grypa: spadek liczby przypadków w Europie, zalecany nadzór w związku z nadchodzącym sezonem

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od marca do czerwca 2024 roku zgłoszono 42 przypadki wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) w Europie, w tym 15 u ptaków hodowlanych i 27 u dzikich ptaków. Choć liczba przypadków jest najniższa od 2019 roku, wirus nadal krąży wśród dzikich ptaków. Większość zakażeń drobiu była wynikiem pośredniego kontaktu z dzikimi ptakami. Zaleca się monitoring i nadzór nad sytuacją w związku z nadchodzącym sezonem ptasiej grypy.

 

 

Sytuacja globalna

W USA nowy genotyp wirusa A(H5N1) wykryto w ponad 130 stadach bydła w 12 stanach, głównie w mleku. Po raz pierwszy wirus wykryto również u alpaki i morsa. Australia zgłosiła przypadki HPAI, co nie miało miejsca od wielu lat.

Zakażenia ludzi

Od marca do czerwca 2024 roku zgłoszono 14 przypadków zakażeń u ludzi: w Wietnamie, Australii, USA, Chinach, Indiach i Meksyku. Większość przypadków była wynikiem kontaktu z drobiem, targami drobiu lub bydłem mlecznym. W Meksyku odnotowano pierwszy przypadek śmiertelny wirusa A(H5N2).

Wnioski

Raport EFSA wskazuje na niskie ryzyko zakażenia dla ogółu społeczeństwa w Europie, ale zaleca ostrożność w kontaktach z zakażonymi zwierzętami lub zanieczyszczonym środowiskiem. Zaleca się również zwiększenie nadzoru w nadchodzącym sezonie grypowym.

Publikacje EFSA: 

Avian influenza overview March–June 2024

Avian flu: cases on the decline in Europe, surveillance recommended in view of upcoming season

Wybierz temat: Alert NDP Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mleczarski

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.