Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Makroalgi – szansa na zrównoważone źródło białka czy chemiczne zagrożenie? Stanowisko EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zmiany w nawykach żywieniowych Europejczyków, wynikające z potrzeby ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego, skłaniają do poszukiwania nowych, bardziej zrównoważonych źródeł białka. Jednym z obiecujących rozwiązań mogą być makroalgi, czyli popularne w Azji wodorosty, które zyskują coraz większe zainteresowanie także w Europie. Badania przeprowadzone w ramach programu EU-FORA rzucają światło na korzyści i potencjalne ryzyka.

Czym są makroalgi?

Makroalgi to wielokomórkowe rośliny morskie, które dzielą się na trzy główne grupy: czerwone (Rhodophyta), brązowe (Phaeophyta) i zielone (Chlorophyta). Ich hodowla i zbiór są uznawane za przyjazne dla środowiska – nie wymagają użycia słodkiej wody, nawozów ani pestycydów. Chociaż ich konsumpcja w Europie jest jeszcze niewielka, rosnące zainteresowanie alternatywnymi źródłami białka stwarza szansę na zwiększenie ich znaczenia w globalnym systemie żywnościowym.

Korzyści zdrowotne

Makroalgi są bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, potas oraz bioaktywne związki, takie jak przeciwutleniacze i polisacharydy. Dzięki temu mogą wspierać zdrowie, dostarczając składników istotnych z punktu widzenia diety. Co więcej, ich pozytywny odbiór przez konsumentów może przyspieszyć proces ich wdrażania do codziennych nawyków żywieniowych.

Ryzyka chemiczne

Jednym z kluczowych wyzwań związanych z makroalgami jest wysokie zróżnicowanie poziomów jodu pomiędzy poszczególnymi gatunkami. Jod, choć niezbędny dla zdrowia, w nadmiarze może powodować poważne komplikacje, takie jak problemy z tarczycą. Ponadto, wzrost konsumpcji makroalg może prowadzić do zwiększonego narażenia na metale ciężkie, takie jak kadm i arsen, co podkreśla potrzebę ustanowienia regulacji prawnych dotyczących ich zawartości w produktach spożywczych.

Europejskie badania nad makroalgami

W ramach programu EU-FORA Dr Łukasz Woźniak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie przeprowadził analizę ryzyk i korzyści związanych z konsumpcją makroalg. Badania obejmowały analizę składu chemicznego 26 próbek makroalg, m.in. pod kątem zawartości metali ciężkich, biogennych amin oraz kwasów tłuszczowych. Wyniki wskazują, że obecny poziom konsumpcji w Europie nie stanowi zagrożenia zdrowotnego, jednak potencjalny wzrost spożycia wymaga dalszych badań.

Zrównoważone źródło białka na przyszłość

W kontekście rosnącej potrzeby zrównoważonej produkcji żywności makroalgi stanowią interesującą alternatywę. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i środowiskowym mogą odegrać kluczową rolę w przyszłości globalnej diety. Jednak aby w pełni wykorzystać ich potencjał, konieczne są dalsze badania, szczególnie nad regulacją zawartości szkodliwych substancji i promowaniem gatunków o optymalnym składzie odżywczym.

Program EU-FORA – klucz do innowacji w bezpieczeństwie żywności

Badania Dr. Woźniaka to jeden z przykładów owocnej współpracy w ramach programu EU-FORA, który od 2017 roku szkoli ekspertów ds. oceny ryzyka w żywności. Inicjatywa ta pozwala na wymianę doświadczeń i rozwój wiedzy, wspierając cele Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Makroalgi to nie tylko obiecujące źródło żywności, ale także wyzwanie dla naukowców i producentów, aby zapewnić ich bezpieczne i zrównoważone wprowadzenie na rynek europejski.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.