Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przetwarzanie i bezpieczeństwo nowych białek: projekt EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił kompleksowy projekt mający na celu ocenę wpływu metod przetwarzania na bezpieczeństwo nowych białek pochodzących z upraw genetycznie modyfikowanych (GM), nowej żywności i niekonwencjonalnych źródeł pasz.

Ta inicjatywa ma kluczowe znaczenie dla poprawy oceny ryzyka żywności i pasz w UE.

W projekcie wykorzystano przegląd zakresu 1325 dokumentów i systematyczną analizę 154 badań, a także zaangażowanie interesariuszy. Wyniki są istotne dla mapowania nowych produktów zawierających białko i powiązanych z nimi procesów produkcyjnych w odpowiednich sektorach żywności i pasz.

Jednym z kluczowych wyników była identyfikacja ponad 40 produktów i procesów upraw GM, które nie zostały uwzględnione w dokumentach konsensusu Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD). Podkreśla to lukę w istniejących ramach regulacyjnych i potrzebę zaktualizowanych wytycznych.

Co wykazał projekt?

Projekt wykazał, że różne techniki przetwarzania mogą znacząco wpływać na bezpieczeństwo i profil odżywczy nowych białek. Na przykład stwierdzono, że metody takie jak obróbka cieplna, fermentacja i hydroliza enzymatyczna poprawiają strawność białka w różnych matrycach żywności i pasz. Ponadto procesy fermentacji i ekstrakcji poprawiły właściwości odżywcze kilku produktów.

Jednak badania wskazały również na pewne obawy. Podczas gdy ogrzewanie może zmniejszyć aktywność niestrawnych białek (NEP) z upraw GM i zmniejszyć reaktywność IgE w niektórych białkach, istnieją wyjątki, w których te korzyści mogą nie mieć zastosowania. Znaczący obszar niepewności dotyczy wpływu tych metod przetwarzania na mikrobiotę jelitową, co wskazuje na potrzebę dalszych badań w celu pełnego zrozumienia tych efektów.

Wyniki projektu podkreślają trwającą potrzebę, aby organy regulacyjne brały pod uwagę złożoność związaną z nowymi białkami. W miarę ewolucji krajobrazu żywnościowego zrozumienie wpływu przetwarzania na bezpieczeństwo białka jest niezbędne do skutecznej oceny ryzyka i ochrony konsumentów.

Ogólnie rzecz biorąc, inicjatywa ta nie tylko mapuje istniejącą wiedzę, ale także identyfikuje krytyczne luki i obszary przyszłych badań. Dalsze badania w tej dziedzinie będą wspierać rozwój bardziej kompleksowych przepisów regulujących produkty spożywcze i paszowe zawierające nowe białka, co ostatecznie przyczyni się do bezpieczniejszych i bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych w Europie.

Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/sp.efsa.2024.EN-9113

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Plant-based

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.