Bezpieczeństwo opakowań 155 BO - Pełnomocnik i audytor wewnętrzny standardu BRCGS Packaging Materials v. 7., z uwzględnieniem zmian w standardzie.
Data: 24.07.2025 Miejsce: Kraków
Czas trwania: 12 h
Cel szkolenia
Szkolenie ma na celu zrozumienie i skuteczne wdrożenie wymagań wersji 7 standardu BRCGS dla materiałów opakowaniowych
oraz innych materiałów higienicznie wrażliwych. Po ukończeniu tego kursu, uczestnicy nabędą wiedzę i umiejętność:
• Wymagania standardu BRCGS PM,
• Zastosowania zasad audytu,
• Wypełniania obowiązków audytora,
• Planowania przebiegu audytu,
• Prowadzenia spotkań otwierających i zamykających,
• Przeprowadzania audytu procesu, próbkowania,
• Konstruowania list kontrolnych,
• Przygotowania ustnej i pisemnej oceny zgromadzonych dowodów,
• Dokumentowania niezgodności podniesionych podczas audytu,
• Prawidłowego pisania raportów z audytu,
• Oceny proponowanych i zrealizowanych korekt, działań korygujących i zapobiegawczych.
Szkolenie skierowane do
Pracownicy odpowiedzialni za system zarządzania i audyty w firmie branży opakowaniowej, których zdaniem jest doskonalenie
systemu gwarantującego produkcję opakowań zgodnych jakościowo i bezpiecznych dla żywności oraz konsumenta, audytorzy
oraz osoby odpowiedzialne za nadzór nad obszarami systemu BRC.
Program
DZIEŃ I
1. Wstęp i ogólne pojęcia związane z BRCGS PM wydanie 7:
• Powody wprowadzania zmian w większości standardów dla branży spożywczej i pokrewnych – zmiany na rynku, zmiany
w wymaganiach GFSI,
• Przypomnienie najważniejszych wymagań SZ– Quiz.
2. Wymagania BRC PM, wydanie 7. Wymagania fundamentalne:
• Wymagania fundamentalne – ich rola, znaczenie i interpretacja wymagań,
• najwyższe kierownictwo – Kultura bezpieczeństwa i jakości produktu - praktyczne opracowanie i wdrożenie Planu
rozwoju i ciągłego doskonalenia Kultury bezpieczeństwa i jakości, specyfikacje,
• analiza zagrożeń i ocena ryzyka (HARA),
• audyty wewnętrzne i inspekcje – co powinny obejmować. Jak ustalić częstotliwość?
• identyfikowalność,
• działania korygujące i zapobiegawcze – analiza przyczyn źródłowych,
• utrzymanie porządku i sprzątanie – program monitorowania środowiska,
• kontrola procesu,
• szkolenia i kompetencje,
• Ćwiczenie / Przykłady,
3. Pozostałe wymagania w tym m.in:
• Zatwierdzanie dostawców i monitorowanie wydajności,
• Zarządzanie podwykonawcami i procesami zleconymi na zewnątrz,
• Incydenty, informowanie Jednostki certyfikującej,
• Kontrole produktu – metody testowe, urządzenia kontrolne itp.,
• Przychodzące towary i magazynowanie,
• Sprzęt i wyposażenie wraz z wymaganiami dla procesu zakupu sprzętu i wyposażenia,
• Programy wstępne,
• Personel – higiena osobista, badania lekarskie i odzież ochronna,
• Obrona produktu – Product defence oraz zafałszowana /oszustwa (product fraud), różne wytyczne i metodologie
ww. zakresie,
• Ćwiczenie / Przykłady.
4. Program certyfikacji:
• Audyty zapowiedziane i niezapowiedziane – zasady planowania, przebieg audytu, moduły dodatkowe,
• Audyty zdalne,
• Stopniowanie niezgodności, postępowanie z niezgodnościami,
• Zawieszenie lub wycofanie certyfikatu – kiedy jest możliwe ?
DZIEN II
1. Przygotowanie audytu:
• Co to jest audyt, kto to jest audytor, rodzaje i etapy przeprowadzenia,
• Proces przygotowania audytu,
• Ćwiczenie – przygotowanie audytu.
2. Przeprowadzenie audytu i zakończenie:
• Proces przeprowadzenia audytu,
• Ćwiczenie – studium przypadku,
• Program zakończenia audytu,
• Inicjowanie działań korygujących,
• Ćwiczenie – zakończenie audytu (Raport z audytu),
• Ćwiczenie – zakończenie audytu (Inicjowanie działań korygujących, ocena ich skuteczności),
• Ćwiczenie – określanie przyczyn niezgodności, podejmowanie skutecznych działań korygujących,
• Najczęstsze problemy przy prowadzeniu audytów wewnętrznych.
3. Podsumowanie szkolenia:
• Ocena szkolenia,
• Podsumowanie,
• Egzamin końcowy,
• Zakończenie szkolenia
Warunki uczestnictwa
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12326&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_BO&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-155-BO-Pelnomocnik-i-audytor-BRCGS-Packaging-Materials-v.-7_2025.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły