Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa strategia ANSES: Ku kompleksowej kontroli PFAS w całym łańcuchu żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Francja idzie o krok dalej w zrozumieniu i kontroli szeroko rozpowszechnionych związków grupy PFAS, tzw. „wiecznych chemikaliów”. ANSES zaproponowała właśnie kompleksowy program monitoringu obejmujący aż 247 substancji PFAS, bazując na pierwszym tego typu przeglądzie zanieczyszczeń i toksyczności związanych z tą grupą chemikaliów.

Dotychczas w UE regulacjom podlegały jedynie cztery wybrane PFAS w wybranych produktach spożywczych, a od 2026 r. w wodzie do spożycia monitorowane będzie dwadzieścia PFAS. Ocena ANSES pokazała, że dane dotyczące powyższych związków są wciąż mocno ograniczone: dominowały pomiary w wodzie i żywności, natomiast wiedza o obecności PFAS w powietrzu, kurzu czy glebie pozostaje niewystarczająca.

W ramach przeprowadzonego przeglądu agencja zebrała około 2 milionów wyników dotyczących 142 substancji PFAS dane obejmowały m.in. wodę pitną, środowisko, żywność, powietrze, kurz, tkanki ludzkie i materiały konsumenckie. Na ich podstawie ANSES opracowała metodę kategoryzacji PFAS, łącząc informacje o ich obecności w różnych nośnikach: wodzie, żywności, środowisku oraz o ich toksyczności: czy zostały sklasyfikowane jako rakotwórcze, mutagenne, toksyczne dla rozrodu lub zaburzające gospodarkę hormonalną.

Na podstawie swoich ustaleń ANSES proponuje trzy strategie nadzoru. Długofalowy monitoring substancji budzących największe obawy, monitorowanie eksploracyjne dla słabo poznanych związków oraz lokalny monitoring tam, gdzie istnieją konkretne źródła zanieczyszczeń. Zakres obejmuje wiele nośników: wodę przeznaczoną do spożycia, wody środowiskowe, sedymenty, żywność, powietrze, kurz, glebę oraz ludzkie matryce biologiczne, takie jak krew, mocz czy mleko matki.

Dla sektora bezpieczeństwa żywności oraz regulatorów oznacza to konieczność dostosowania strategii monitoringu i kontroli, ponieważ PFAS mogą pochodzić nie tylko z żywności czy wody, ale także z materiałów mających kontakt z żywnością, opakowań, a także z migracji w procesach technologicznych. ANSES podkreśliła też potrzebę ograniczania emisji PFAS oraz wspiera działania na poziomie UE, m.in. w ramach European Chemicals Agency (ECHA).

Ponadto agencja wskazała, że podstawowe dane toksykologiczne obejmują tylko niewielką część PFAS, a mechanizmy działania oraz trwałość, akumulacja w organizmach i degradacja wielu związków pozostają słabo poznane. Apeluje więc o rozwój badań nad substancjami powstającymi w wyniku degradowania PFAS oraz nad tymi, które charakteryzują się wysoką trwałością i/lub akumulacją.

Podsumowują, propozycja ANSES wyznacza istotny krok w kierunku szerszego, bardziej kompleksowego monitoringu PFAS we wszystkich nośnikach środowiska i żywności. Dla Polski i innych krajów UE to również sygnał, że wkrótce mogą pojawić się nowe standardy oceny i raportowania. Implementacja takiego programu pomoże lepiej zdefiniować skalę ekspozycji, identyfikować źródła zanieczyszczeń oraz podejmować bardziej precyzyjne działania ochronne.

 

Źródło: ANSES

Autor:Michalina Wasilewska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.