Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Lepsze opakowania i know-how dla polskich firm dzięki europejskiej współpracy

Kategoria: Opakowania

Rozwój innowacyjnych, wysokobarierowych opakowań z papieru i tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością wspiera rozpoczęty w marcu 2024 roku europejski projekt BeFORE. Rozwiązania z Polski, Niemiec i Belgii badać będą eksperci i naukowcy z renomowanych instytucji i organizacji branżowych z tych krajów, a ich celem jest wypracowanie rozwiązań odpowiadających zarówno na wyzwania technologiczne, jak i na zmieniające się wymogi prawne i środowiskowe.

Pełna nazwa projektu – „Wpływ procesu formowania i pakowania na innowacyjne i recyklowalne, wysokobarierowe materiały opakowaniowe z tworzyw sztucznych i papieru” – odzwierciedla szeroki zakres zagadnień badawczych, niezbędnych przy tworzeniu opakowań zgodnych z aktualnymi oczekiwaniami rynku oraz nadchodzącymi zmianami w przepisach prawa. Jak podkreśla dr inż. Karolina Wiszumirska z Katedry Jakości Produktów Przemysłowych i Opakowań Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, dyrektorka ds. Innowacji Stowarzyszenia Natureef, projekt obejmuje kompleksową analizę wszystkich etapów powstawania opakowania: od doboru materiałów, przez procesy formowania, aż po wpływ pakowania maszynowego na końcowe właściwości użytkowe oraz to, czy opakowanie nadaje się do recyklingu.

Baza danych i zaawansowane testy materiałowe

Jednym z głównych rezultatów projektu będzie stworzenie bazy danych o materiałach i powłokach barierowych, wraz z opisem ich właściwości i potencjalnych zastosowań. Baza ta będzie rozwinięciem narzędzia stworzonego w ramach wcześniejszego projektu CORNET REPAC², obejmującego analizy  powlekanych opakowań z papieru. Jak wskazują doświadczenia partnerów obu projektów, komercyjny dostęp do takiej bazy stanowi istotne wsparcie dla firm poszukujących nowych rozwiązań opakowaniowych.

Firmy zaangażowane  projekt CORNET BeFORE mogą zgłaszać materiały do badań za pośrednictwem prostego formularza online. Zgłaszane opakowania nie muszą być jeszcze dostępne komercyjnie na rynku, jednak ich techniczna gotowość (TRL) powinna wynosić co najmniej 6 lub 7. Do tej pory zgłoszono już około 40 różnych opakowań typu pouch, saszetek i doypacków, przeznaczonych do produktów spożywczych, kosmetyków i karmy dla zwierząt. Ostatecznie wybranych zostanie  od sześciu do ośmiu opakowań, które zostaną poddane kompleksowym testom laboratoryjnym oraz testom przechowalniczym. Ich wyniki będą źródłem rzetelnej wiedzy dla dostawców nowych rozwiązań.

Współpraca z przemysłem i analiza wyzwań prawnych

Integralną częścią projektu jest ścisła współpraca z przemysłem. Wyniki badań będą regularnie omawiane z Komitetem Użytkowników, w skład którego wchodzą firmy opakowaniowe i spożywcze z Polski, Niemiec i Belgii. Obecnie jest ich już ponad 50. Efektem końcowym prac będzie zarówno rozbudowana baza materiałowa oraz szczegółowy raport podsumowujący wyniki testów laboratoryjnych i przechowalniczych, ocenę przydatności do recyklingu, zgodność z wymaganiami prawnymi, a także praktyczne rekomendacje dla użytkowników i dostawców innowacyjnych opakowań.

W ramach projektu BeFORE analizowane będą również zagadnienia związane z oceną przydatności materiałów do recyklingu zgodnie z unijnym rozporządzeniem PPWR (Rozporządzenie (UE) 2025/40), ograniczenia w projektowaniu oraz kwestie bezpieczeństwa opakowań, w tym zgodność z wymogami dotyczącymi zawartości recyklatów w opakowaniach z tworzyw sztucznych. Badacze szczególną uwagę zwrócą na wpływ procesów formowania i pakowania na ryzyko pogorszenia właściwości barierowych oraz wystąpienia innych uszkodzeń.

Kolejnym etapem projektu będą badania przechowalnicze produktów w różnych typach opakowań oraz analiza wyników, które posłużą do opracowania modeli predykcyjnych dotyczących materiałów opakowaniowych. Pozwoli to na bardziej precyzyjne projektowanie opakowań w przyszłości. Infrastrukturę do badań udostępnią m.in. polskie firmy zrzeszone w komitecie użytkowników, które jednocześnie zyskują dostęp do aktualnej wiedzy poprzez cykl webinariów i spotkań stacjonarnych.

Renomowani partnerzy

Koordynatorem projektu BeFORE jest niemieckie zrzeszenie IVLV (Industrievereinigung für Lebensmitteltechnologie und Verpackung), a udział w nim biorą takie jednostki jak: IVV-Fraunhofer, Pack4Food, Sirris, MPR&S. Stronę polską reprezentuje Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie oraz Stowarzyszenie Natureef, współpracujące z ekspertami i firmami członkowskimi. Polskie działania w ramach projektu są finansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach 37. edycji inicjatywy CORNET. W konsorcjum użytkowników znajduje się obecnie 12 polskich firm – głównie z sektora produkcji opakowań i żywności.

Firmy zainteresowane rozwojem innowacyjnych, wysokobarierowych opakowań nadal mogą dołączyć do projektu za pośrednictwem Stowarzyszenia Natureef.

Projekt BeFORE jest współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Inicjatywy CORNET

Fot: Freepik.com

Autor:Stowarzyszenie NATUREEF
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.