-
29.05.2023
Codziennością największych polskich producentów opakowań oraz żywności, a także młodych firm tworzących innowacyjne, neutralne dla środowiska opakowania, są poszukiwania odpowiedzi na pytania związane ze zmieniającymi się przepisami, powstającymi technologiami i trendami konsumenckimi.
Czytaj więcej
-
15.05.2023
Podczas webinarium omówiony zostanie projekt rozporządzenia i przedstawione zostaną komentarze (perspektywa recyklerów, producentów żywności oraz producentów opakowań).
Czytaj więcej
-
20.03.2023
Inżynierowie, projektanci i producenci opakowań nie przestają pracować nad rozwiązaniami wpisującymi się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego. Wysoki koszt kapitału i niższy popyt może jednak stanowić problemem dla producentów planujących inwestycje – zauważają eksperci NATUREEF – stowarzyszenia skupiającego firmy i ekspertów z branży opakowaniowej, recyklingowej i spożywczej.
Czytaj więcej
-
13.03.2023
Ochrona środowiska i wymierne korzyści finansowe zachęcają firmy z branży opakowaniowej do podążania w kierunku zeroemisyjności – wynika z obserwacji stowarzyszenia Natureef, które zrzesza liderów z branży opakowaniowej, recyklingu oraz produkcji żywności.
Czytaj więcej
-
30.01.2023
Szkolenie dotyczyć będzie Rozporządzenia Komisji UE 2022/1616, które ma na celu usystematyzowanie przepisów dotyczących wykorzystania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Czytaj więcej
-
12.12.2022
Zakaz wprowadzania na rynek wielu rodzajów opakowań, obowiązek korzystania z surowców z recyklingu przy ich produkcji, ograniczenie jednorazowych kubków w gastronomii - m.in. z takimi zmianami liczyć się muszą przedsiębiorcy. Rozpoczyna się opiniowanie zmian unijnej dyrektywy opakowaniowej.
Czytaj więcej
-
17.10.2022
Stowarzyszenie Natureef zaprasza na webinarium 28 października 2022 w godz. 9:00 – 11:30, na którym podejmowana będzie tematyka ważna dla branży opakowaniowej z perspektywy technologicznej i prawnej.
Czytaj więcej
-
04.10.2022
Tarczyński S.A. to pierwsza firma spożywcza w Polsce, która zamknęła pętlę recyklingu, przystępując do programu RafCycle™ - usługi recyklingu, zapewniającej nowe życie odpadom etykietowym. - To świetny przykład, jak wprowadzać w życie zasady gospodarki obiegu zamkniętego – komentuje Jaśmina Solecka, prezes stowarzyszenia Natureef, które zrzesza wiodących producentów żywności i opakowań.
Czytaj więcej
-
11.07.2022
Jeśli nie zaczniemy segregować, zbierać i przetwarzać większych niż obecnie ilości odpadów z tworzyw sztucznych, już w 2024 roku nie będziemy osiągać określonych przez prawo poziomów recyklingu. Oznaczać to będzie m.in. wysokie opłaty dla tysięcy producentów wprowadzających produkty w opakowaniach na rynek. Koniec końców, koszty te zostaną przeniesione na konsumentów.
Czytaj więcej
-
27.06.2022
Szczelne papierowe opakowanie, które pozwala zachować świeżość produktów, a zarazem jest bardziej przyjazne dla środowiska niż odpowiedniki z tworzyw sztucznych, stworzyła firma KB Folie Polska.
Czytaj więcej
-
16.05.2022
Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.
Czytaj więcej
-
12.05.2022
Stowarzyszenie Natureef wyłoni 10 startupów z obszaru biogospodarki, które zaprezentują się przed inwestorami podczas wydarzenia Explore and Expand Workshop organizowanego 2 czerwca w warszawskiej Kinotece. Do 16 maja można zgłosić udział swojej firmy.
Czytaj więcej
-
06.04.2022
Powlekany papier zyskuje na popularności jako materiał do pakowania żywności, zastępując m.in. plastik i zabronione już opakowania ze spienionego polistyrenu. Nie istnieje jednak żadna uniwersalna metoda określania jego przydatności do recyklingu. Nie do końca wiadomo też, do pakowania jakich produktów nadaje się on najlepiej. Jak zatem produkować, a następnie dobierać najlepsze materiały w celu skutecznego i przyjaznego środowisku pakowania żywności? Odpowiedzi na te pytania przyniosą wyniki projektu REPAC².
Czytaj więcej
-
22.03.2022
Zapraszamy na webinar, którego organizatorem jest REKOPOL we współpracy ze Stowarzyszeniem NATUREEF. Celem webinaru jest zapoznanie Państwa z tematem mierzenia śladu środowiskowego w przedsiębiorstwie (produktu i opakowania) oraz poszerzenie posiadanej już przez Państwa wiedzy w tym zakresie.
Czytaj więcej
-
10.03.2022
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
Czytaj więcej
-
17.02.2022
Stowarzyszenie Natureef przedstawia założenia swojej nowej strategii i prezentuje działania na rzecz firm z branży opakowaniowej i spożywczej. - Do końca 2023 roku chcemy, aby 100 proc. nowych opakowań, z których korzystają producenci żywności zrzeszeni w stowarzyszeniu Natureef nadawało się do recyklingu - zapowiada prezes organizacji Jaśmina Solecka. Jakie jeszcze cele stawia sobie stowarzyszenie zrzeszające producentów i odbiorców opakowań? Jakimi narzędziami wspiera te podmioty?
Czytaj więcej
-
08.02.2022
W świecie idealnym wszystkie opakowania byłyby przetwarzane na produkty które można wykorzystać powtórnie. W rzeczywistości jednak na to, na ile opakowanie nadaje się do recyklingu, wpływa mnóstwo czynników: materiał, wielkość, konstrukcja, etykiety, ale też możliwość prowadzenia skutecznej zbiórki i sortowania odpadów na danym terenie. W gąszczu tej wiedzy producentom opakowań pomagają poruszać się wytyczne i certyfikaty wyspecjalizowanych organizacji.
Czytaj więcej
-
20.10.2021
Europejski Zielony Ład jest potrzebnym i ambitnym programem, na którym skorzystać mogą wszyscy mieszkańcy kontynentu. Warunkiem jego skutecznego wprowadzenia w życie jest uwzględnienie wiedzy naukowej, możliwości technologicznych oraz zdolności produkcyjnych firm – przekonuje stowarzyszenie Natureef.
Czytaj więcej
-
05.08.2021
Dobiega końca międzynarodowy projekt badawczy, którego celem jest opracowanie opakowań, które pozwolą dłużej zachować świeżość delikatnej żywności i kwiatów. Jakie są jego rezultaty?
Czytaj więcej
-
14.06.2021
Trwają prace nad projektem ustawy, która ma wdrożyć do polskiego prawa zapisy dyrektywy Parlamentu Europejskiego w sprawie ograniczenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Zgodnie z jej zapisami od 3 lipca 2021r. zakazać należy wprowadzania do obrotu m.in. plastikowych sztućców, talerzy, słomek i mieszadełek oraz styropianowych pojemników na żywność i kubków.
Czytaj więcej
-
18.05.2021
W Polsce marnuje się rocznie 4,8 mln ton żywności. To ogromne obciążenie dla środowiska, m.in. w zakresie emisji CO2. Zjawisko to można ograniczyć poprzez edukację, zmianę nawyków oraz rozsądne stosowanie nowoczesnych opakowań.
Czytaj więcej
-
13.04.2021
Gdy zapytamy konsumentów i producentów o opakowanie idealne pod względem wpływu na środowisko, usłyszymy zupełnie różne odpowiedzi. Pewne jest jedno – temat nie jest tak prosty jak się wydaje.
Czytaj więcej
-
22.03.2021
Pandemia Covid-19 przypomniała, że opakowania przede wszystkim mają chronić pakowane produkty i spowodowała rozwój nowych rozwiązań, które być może zostaną z nami na dłużej.
Czytaj więcej
-
10.03.2021
Założenia Gospodarki Obiegu Zamkniętego nie są możliwe do realizacji bez sumiennego podejścia do segregacji odpadów. Ale ze stuprocentowo rzetelną segregacją mieliby w Polsce kłopoty nawet eksperci.
Czytaj więcej
-
25.02.2021
Możliwości technologiczne w zakresie wykorzystania papieru robią wrażenie. Internet obiegły m.in. zdjęcia i filmy prezentujące wykonane z papieru butelki napojów i piwa znanych marek. Czy papier może zastąpić plastik w branży opakowaniowej? Zapytaliśmy o to polskich producentów z tego sektora.
Czytaj więcej
-
08.02.2021
Słomkę plastikową trudno odróżnić od słomki z biodegradowalnego PLA. Jeżeli nie widać różnicy, to dlaczego z korzyścią dla środowiska nie zastąpić wszystkich plastików biotworzywami, które dają się kompostować lub są biodegradowalne?
Czytaj więcej
-
15.01.2021
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
Czytaj więcej
-
07.09.2020
Wyobraźmy sobie, że łatwo psujące się owoce, warzywa i kwiaty zdecydowanie dłużej zachowują świeżość i mogą leżeć dłużej na sklepowych półkach. Wyobraźmy sobie jakie oszczędności to generuje oraz o ile mniej żywności zmarnuje się w skali globalnej. Uczestnicy projektu FreshInPac starają się urzeczywistnić tę ideę. Rezultaty ich prac są bardzo obiecujące.
Czytaj więcej
-
01.06.2020
Trendy w przemyśle opakowaniowym na lata 20. XXI wieku wyznaczają potrzeby konsumentów, modne hasła, rozwój technologiczny, przepisy, potrzeby rynkowe i koszty produkcji. Te często sprzeczne ze sobą zjawiska próbują pogodzić ze sobą menedżerowie i naukowcy, w tym partnerzy projektu FreshInPack oraz członkowie stowarzyszenia Natureef.
Czytaj więcej
-
20.05.2020
Wiele osób myśli, że wszystko co wrzuci do pojemnika na plastikowe odpady zostanie przerobione - np. na butelki PET albo plastikowe sztućce. To piękna wizja, ale niestety nie jest to takie proste. Na przeszkodzie stoi technologia, ekonomia i prawo.
Czytaj więcej
-
15.04.2020
Bezpieczeństwo stało się niemal z dnia na dzień tematem numer jeden w kontekście oczekiwań klientów sklepów spożywczych. W czasach zarazy dbać o nie pomagają firmy z branży opakowaniowej, w tym członkowie stowarzyszenia Natureef.
Czytaj więcej
KIM JESTEŚMY:
Stowarzyszenie NATUREEF zrzesza liderów z branży opakowaniowej, chemicznej oraz produkcji żywności, którzy wdrażają nowe technologie, realizują wspólne projekty badawczo-rozwojowe oraz dbają o środowisko naturalne.
CO ROBIMY?
Natureef zapewnia dostęp do szerokiej bazy wiedzy i kontaktów, kreuje okazje do wymiany informacji, aby tworzyć wspólnie z członkami Natureef nowe produkty i usługi.
DOSTARCZAMY KLUCZOWYCH INFORMACJI:
- WEBINARIA: pięć razy do roku zapraszamy ekspertów, którzy dzielą się wiedzą na temat trendów w opakowaniach, recyklingu, bezpieczeństwa i regulacji prawnych.
- STREFA CZŁONKÓW: udostępniana są tu wszystkie webinaria, materiały z konferencji i dane branżowe.
- NEWSLETTERY: co miesiąc otrzymują Państwo wybrane przez nas informacje.
KREUJEMY PRZESTRZEŃ DO BUDOWANIA RELACJI:
- Organizujemy spotkania dla naszych członków na ważnych imprezach targowych.
- Zapraszamy na spotkania naszych partnerów z Holandii, Szwecji, Niemiec, Danii, Belgii, Francji, Filipin i Ukrainy, aby wspomagać alianse biznesowe i technologiczne.
WSPÓŁTWORZYMY NOWE PRODUKTY/USŁUGI:
- Kluczowym partnerem badawczym tworzącym Natureef jest prof. Artur Bartkowiak z zespołem Centrum Immobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych ZUT.
- Dysponujemy nowoczesną infrastrukturą laboratoryjną i ćwierćtechniczną dla branży opakowaniowej do testowania i projektów demonstracyjnych.
- Realizujemy projekty krajowe i międzynarodowe, gdzie zainteresowane firmy mają bezpośredni wpływ na weryfikację założeń projektu oraz dostęp do wyników badań.
WALCZYMY Z MITAMI NA TEMAT BRANŻY OPAKOWAŃ:
- Natureef jest patronem kluczowych konferencji dla branży opakowaniowej w Polsce.
- Współpracujemy z kluczowymi producentami surowców i właścicieli marek.
- Tworzymy materiały edukacyjne.
Słowa kluczowe: zrównoważone opakowania, gospodarka w obiegu zamkniętym, badania i rozwój