Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowa wiedza od Natureef przeciw marnowaniu żywności

Kategoria: Opakowania

Stowarzyszenie Natureef wydało poradnik, który dostarcza firmom, inżynierom  i konsumentom oparte o najnowsze badania naukowe informacje o tym, jak ograniczyć psucie się świeżych produktów spożywczych. To niezwykle cenna wiedza, biorąc pod uwagę, że w skali Europy marnowanych jest ok. 45 proc. owoców i warzyw, co generuje ogromny ślad środowiskowy i miliony ton odpadów rocznie.

Publikacja zatytułowana "Active packaging for food applications" wydana została przez polskie stowarzyszenie Natureef jako podsumowanie międzynarodowego projektu badawczego Freshinpac. Poradnik w formie odpowiedzi na kilkadziesiąt pytań dotyczących zapobiegania marnowania żywności powstał na podstawie badań prowadzonych przez Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, belgijskiego instytutu Celabor oraz Fraunhofer IVV i Leibnitz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie z Niemiec.

Główną częścią publikacji stanowi 50 pytań i odpowiedzi pogrupowanych w kilka kategorii. Autorzy zaczynają od podstaw - wyjaśniają metabolizm i procesy, które zachodzą w owocach i warzywach. Następnie konkretne wskazówki dla producentów i dystrybutorów żywności przynoszę sekcje dotyczące wpływu warunków przechowywania i warunków transportu na trwałość produktów. Wreszcie dochodzimy do odpowiedzi na pytania o środki pozwalające przedłużyć trwałość produktów, m.in. z uwzględnieniem odpowiednich opakowań (np. pochłaniających etylen, który przyspiesza dojrzewanie i psucie), odpowiedniej temperatury, czy atmosfery w opakowaniu.

W poradniku znajdują się również praktyczne podpowiedzi dla konsumentów. Np.: jak przechowywać  owoce i warzywa? Dlaczego nie należy jeść owoców i warzyw zarażonych częściowo pleśnią? Czy owoce i warzywa tracą witaminy podczas dłuższego przechowywania?

Autorzy spoglądają też w przyszłość, odpowiadając na pytania o rozwój modelowania matematycznego trwałości produktów na sklepowych półkach oraz o to, jakiego rodzaju opakowań (jedno- czy wielorazowego użytku) powinniśmy używać ze względu na wpływ na środowisko. Eksperci przewidują też, że do walki z niechcianymi mikroorganizmami pokrywającymi owoce i warzywa, wykorzystywane mogą być w przyszłości bakteriofagi, czyli wirusy infekującymi bakterie. Są one generalnie bezpieczne dla ludzi i można nimi pokrywać produkty spożywcze.

- Poradnik odpowiada na konkretne pytania, które stawiają producenci żywności, sieci handlowe, producenci opakowań i konsumenci, czyli grupy, które w największym stopniu przyczynić się mogą do zapobiegania marnowania żywności. Biorąc pod uwagę, że wiedza zaprezentowana w poradniku oparta jest o najnowsze badania prowadzone w kilku europejskich krajach, wydana przez nas publikacja stanowi wiarygodne źródło gotowej do wykorzystania wiedzy - mówi Jaśmina Solecka, prezes Stowarzyszenia Natureef.

Zebranie tak rozległej i aktualnej wiedzy możliwe było dzięki współpracy z partnerami trwającego od 2019 do 2022 roku projektu Freshinpac, który miał doprowadzić do opracowanie nowoczesnego, aktywnego i funkcjonalnego bio-opakowania przeznaczonego do pakowania świeżych produktów (takich jak owoce, warzywa lub kwiaty). W ramach projektu zaprojektowano, stworzono i przetestowano na skalę laboratoryjną nowe aktywne materiały opakowaniowe. Przebadane zostały również dodatki przeciwdrobnoustrojowe do materiałów opakowaniowych. Najbardziej obiecujące materiały okazały się skuteczne w zwalczaniu szerokiej gamy organizmów psujących pakowaną żywność, a wyniki badań mogą być wykorzystane w projektowaniu i produkcji antybakteryjnych materiałach opakowaniowych lub np. we wkładkach do opakowań. Uczestnicy projektu ocenili również szereg materiałów usuwających z opakowania etylen. Zdobyte informacje, stanowią doskonałą bazę wyjściową dla producentów, którzy zamierzają dalej rozwijać i komercjalizować materiały o tego typu właściwościach. Aby wprowadzić nowe materiały na rynek, konieczna będzie jeszcze praca nad zapewnieniem powtarzalnej jakości materiałów i przeniesieniem wyników badań do skali przemysłowej. Już teraz partnerzy projektu oferują jednak usługi konsultingowe w zakresie zastosowania wyników swoich prac.

 

W projekcie, obok instytutów badawczych, w charakterze członków tzw. komitetu użytkowników uczestniczyły polskie firmy zrzeszone w Stowarzyszeniu Natureef: CDM Sp. z o.o., Hadepol Flexo Sp. z o.o., KB Folie, Polska Sp. z o.o., Oboya Horticulture Poland Sp. z o.o., Yanko Sp. z o.o. i Veroni Sp. z o.o. Rolą samego stowarzyszenia Natureef było propagowanie wyników badań uzyskanych podczas projektu.

Projekt Freshinpac współfinansowany był przez NCBiR w ramach inicjatywy CORNET.

Poradnik "Active packaging for food applications" pobrać można ze strony stowarzyszenia Natureef: https://natureef.pl/cornet-freshinpack/

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Natureef

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 12.05.2022

    Natureef pomaga łączyć inwestorów i bio-startupy

    Stowarzyszenie Natureef wyłoni 10 startupów z obszaru biogospodarki, które zaprezentują się przed inwestorami podczas wydarzenia Explore and Expand Workshop organizowanego 2 czerwca w warszawskiej Kinotece. Do 16 maja można zgłosić udział swojej firmy.

    Czytaj więcej
  • 06.04.2022

    Czy powlekany papier może być przyjazny środowisku?

    Powlekany papier zyskuje na popularności jako materiał do pakowania żywności, zastępując m.in. plastik i zabronione już opakowania ze spienionego polistyrenu. Nie istnieje jednak żadna uniwersalna metoda określania jego przydatności do recyklingu. Nie do końca wiadomo też, do pakowania jakich produktów nadaje się on najlepiej. Jak zatem produkować, a następnie dobierać najlepsze materiały w celu skutecznego i przyjaznego środowisku pakowania żywności? Odpowiedzi na te pytania przyniosą wyniki projektu REPAC².

    Czytaj więcej
  • 10.03.2022

    Znakowanie opakowań to skuteczne narzędzie gospodarki obiegu zamkniętego

    To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.