Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Tworzywa sztuczne czy papier? Jakie opakowania najmniej wpływają na środowisko?

Kategoria: Opakowania

Wpływ na środowisko opakowań plastikowych oraz powlekanego papieru o podobnych funkcjach jest podobny – wynika z badań przeprowadzonych przez polskie, niemieckie i belgijskie instytuty badawcze i uczelnie.

Dobiega końca REPAC² - projekt badawczy, którego celem jest wspieranie wdrażania funkcjonalnych i nadających się do recyklingu powlekanych materiałów papierowych i tekturowych do zastosowań w opakowaniach żywności. Zaangażowane w niego są instytucje specjalizujące się w badaniu i rozwoju opakowań z kilku krajów. Polskę reprezentuje stowarzyszenie NATUREEF i Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny.

W trakcie projektu wytypowane i zebrane zostały komercyjnie dostępne u europejskich producentów powlekane materiały opakowaniowe z papieru i tektury. Materiały zostały poddane wszechstronnym testom pod względem tego jak chronią przechowywaną w wyprodukowanych z nich opakowaniach żywność oraz jak można je recyklingować.

Ważnym aspektem było zbadanie, jak mogą one zastępować odpowiedniki ze stosowanego na szeroką skalę laminatu z tworzywa lub laminatu z udziałem papieru. W tym celu uczestnicy projektu zbadali i porównali z tego rodzaju odpowiednikami ich wpływ na środowisko w całym cyklu życia – od produkcji po recykling. Analiza obejmowała sześć opakowań popularnych produktów takich jak trufle czekoladowe, czekolada, fruit rollsy, herbata, krojone salami oraz krakersy. W analizie wykorzystano zaawansowane oprogramowanie SimaPro i bazę Ecoinvent służącą do analizowania przepływów materiałowych. Badany był każdy aspekt wpływu na środowisko. Np. w przypadku transportu pokonane kilometry przeliczane były na ślad węglowy, wpływ na powiększanie się dziury ozonowej, uwzględniona została eutrofizacja, zużycie wody i zasobów. Uwzględniono również na ile opakowania nadają się do recyklingu. Efektem jest albo pojedynczy wskaźnik w postaci ilości wyemitowanego CO2, albo zestaw wskaźników.

Pierwszy wniosek jaki płynie z analizy: opakowania, zarówno z dotychczasowych materiałów, jak i z powlekanego papieru, mają stosunkowo nieduży udział w presji na środowisko, wynoszący od 2% do 15% całego produktu. Oznacza to, że produkty spożywcze same w sobie generują o wiele większy wpływ niż opakowania. Wniosek drugi: Różnice w śladzie środowiskowym między opakowaniami był bardzo niewielki.

– W przypadku dwóch nieco mniejszy ślad miały dotychczasowe opakowania, w przypadku dwóch był on podobny, a w przypadku dwóch nieco mniejszy był w przypadku powlekanego papieru. Nie możemy więc powiedzieć jednoznacznie, że to, jakiego materiału się używa, zmienia sytuację w zakresie wpływu na środowisko – komentuje prof. Tomasz Nitkiewicz z Politechniki Częstochowskiej, ekspert Stowarzyszenia NATUREEF, który prowadził badania. Tym niemniej, warto docenić potencjał opakowań z papieru powlekanego w zakresie obiegu zamkniętego (ponowne wykorzystanie oraz recykling) oraz odnawialnego charakteru zasobu, które są zdecydowanie lepsze od opakowań z tworzyw czy laminatów. Jest to istotne w strategicznej perspektywie i może stanowić kluczowy czynnik w podejmowaniu decyzji o doborze opakowania dla produktów spożywczych.

Urządzenie do pomiaru sorpcji wody wykorzystywane w badaniach w ramach projektu REPAC². Fot. Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung IVV

Z badania wynika również, że niezbyt duży wpływ na całościową ocenę opakowania ma jego przydatność do recyklingu. Korzyści w postaci mniejszego śladu węglowego lub środowiskowego stają się bardziej zauważalne, jeśli do produkcji opakowania użyjemy recyklatu. Znaczenie dla śladu środowiskowego i węglowego ma również gramatura papieru. Większa waga opakowania oznacza więcej papieru i większy wpływ transportu. Ale gdy papier jest cieńszy i nie stanowi odpowiedniej barierowości, to nie chroni produktów sposób wystarczający i również może wpływać negatywnie na ślad środowiskowy poprzez straty produktu.

We wrześniu podczas webinarium  Stowarzyszenie NATUREEF opublikuje raporty z przeprowadzonych badań dot. oceny cyklu życia opakowań z papieru powlekanego i tworzyw sztucznych.  Końcowym efektem projektu będą rekomendacje dla producentów opakowań i żywności na temat tego, jak dobierać opakowania, aby dążyć do zmniejszenia śladu węglowego. Uwzględnione w nich będą parametry techniczne i recyklowalność opakowań oraz długość tzw. shelf life żywności, która jest w nie zapakowana. Całość badań współfinansowanego przez NCBiR w ramach inicjatywy CORNET projektu REPAC2 opublikowana zostanie w Białej Księdze.

- Cieszy nas, że w całym projekcie zaangażowane były firmy i pracowaliśmy na komercyjnie dostępnych produktach. Co prawda nie mieliśmy dostępu do 100 proc. informacji o parametrach materiałów ze względu na tajemnicę przedsiębiorstw, ale dzięki modelowaniu udało nam się i tak na bezprecendensową skalę przeanalizować wpływ na środowisko badanych opakowań – mówi Jaśmina Solecka, prezes Stowarzyszenia NATUREEF. - Ze strony przemysłu, w tym firm zrzeszonych w Stowarzyszeniu widzimy duże zainteresowanie wynikami Repac2. Są one dla nich ważną wskazówką co do tego, jakie opakowania wdrażać w jakiej sytuacji. Okazuje się, że nie ma tu prostej odpowiedzi, a pod uwagę trzeba brać wiele czynników takich jak dostępność materiałów i parametry technologiczne opakowania.

Producenci opakowań i żywności zainteresowani tym tematem poznają różnice w śladzie środowiskowym pomiędzy opakowaniami z tworzywa sztucznego, a tymi z papieru powlekanego oraz procesy, na które należy zwrócić uwagę, aby obniżyć ślad środowiskowy podczas webinarium organizowanego przez stowarzyszenie NATUREEF, które odbędzie się 27 września 2023r. Podczas spotkania online prof. Tomasz Nitkiewicz przybliży tę tematykę na podstawie studiów przypadku odnoszących się do organizacji i konkretnych produktów. Zapisy i informacje o spotkaniu znaleźć można za pośrednictwem strony NATUREEF oraz bezpośrednio na: https://natureef.clickmeeting.com/papier-czy-tworzywo-sztuczne-slad-srodowiskowy-i-weglowy-/register

 

Projekt REPAC² jest współfinansowany przez
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Inicjatywy Cornet

 

Autor:Stowarzyszenie NATUREEF
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania

  • 28.07.2023

    Świeże spojrzenie na ekologiczne opakowania

    Dzięki unikalnym substancjom ograniczającym psucie się żywności, indywidualnym modelom biznesu i dystrybucji młode polskie firmy zdobywają klientów w kilkudziesięciu krajach i udowadniają, że w ekologicznych opakowaniach chodzi o znacznie więcej, niż tylko o produkcję z materiałów nadających się do recyklingu.

    Czytaj więcej
  • 20.06.2023

    Biznes szykuje się na opakowania z dodatkiem recyklatów

    Od 2030 roku wszystkie opakowania z tworzyw sztucznych będą musiały być częściowo produkowane z surowców pochodzących z recyklingu. Oznacza to ważne zmiany dla producentów branży spożywczej, opakowaniowej, handlowej i recyklingowej z całej Europy. Dyskusja na ten temat z udziałem wiodących przedstawicieli tych sektorów w Polsce zaplanowana jest na 29 czerwca w formule online.

    Czytaj więcej
  • 29.05.2023

    NATUREEF pomaga rosnąć branży opakowaniowej w zgodzie z ekologią

    Codziennością największych polskich producentów opakowań oraz żywności, a także młodych firm tworzących innowacyjne, neutralne dla środowiska opakowania, są poszukiwania odpowiedzi na pytania związane ze zmieniającymi się przepisami, powstającymi technologiami i trendami konsumenckimi.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.