Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Z recyklingu i z certyfikatem

Kategoria: Opakowania

Produkcja opakowań z surowców wtórnych jest dobrym sposobem na ograniczenie eksploatacji naszej planety. Jednak w przypadku każdej plastikowej butelki czy pojemnika „z recyklingu”, jego producent musi być w stanie udowodnić przed klientem, że opakowanie faktycznie zawiera określony udział przetworzonych surowców.

Wiedzę na ten temat propaguje NATUREEF – organizacja skupiająca 50 wiodących firm i organizacji z sektora produkcji opakowań, żywności i sektora recyklingowego w Polsce. 26 kwietnia stowarzyszenie zorganizowało spotkanie, którego ekspertem był Piotr Nowacki, Food Services Manager w SGS Polska – firmy, która zajmuje się m.in. certyfikacją ISCC Plus przeznaczonego m.in. dla opakowań oraz surowców do ich wytwarzania.

Standard ISCC Plus zapewnia identyfikowalność produktów i ich pochodzenie. Certyfikacji tej podlegają wyłącznie produkty zaliczające się do któregoś z trzech rodzajów tworzyw: bio, czyli powstałych z przetworzonych roślin, bio z odzysku (z przetworzonych odpadów po produktach bio) i z odzysku (powstałych w wyniku przetworzenia tradycyjnych tworzyw sztucznych). Wykluczona jest certyfikacja „pierwotnych”, nieprzetworzonych tworzyw sztucznych.

- Aby udowodnić, że firma produkuje swoje wyroby z materiałów pochodzących z recyklingu, poddaje się ona odpowiedniemu audytowi, którego efektem jest przyznanie certyfikatu ISCC Plus. Stanowi on potwierdzenie dla klientów oraz odbiorców w całym łańcuchu wartości – wyjaśnia Piotr Nowacki. - Rolą audytora jest zbadanie, skąd pochodzi substancja. Analizowana jest ścieżka procesowa i dokumentacja dotycząca całego cyklu produkcji i magazynowania, tak aby mieć pewność, że końcowy produkt jest pochodzenia zgodnego z certyfikatem. Co ważne, dostawcy certyfikowanych produktów muszą też zbudować certyfikowane łańcuchy dostaw.

ISCC Plus pozwala określić, że dane opakowanie powstało z przetworzonego, a nie pierwotnego tworzywa lub biotworzywa, ale nie bada jakości regranulatu oraz bezpieczeństwa produktu. To pozostaje kwestią ustaleń pomiędzy dostawca i odbiorcą i ewentualnych, osobnych, zleconych przez nich badań.

Standard ISCC określany przez niemiecką fundację o tej samej nazwie pierwotnie skierowany był dla sektora biopaliwowego i określał, czy biomasa wykorzystywana do produkcji biopaliw pochodzi ze zrównoważonych źródeł. Później fundacja analizowała kryteria zrównoważonego rozwoju dla innych segmentów gospodarki wykorzystujących odpady mogące stawać się biokomponentami. Stąd „Plus” w nazwie certyfikatu. Od dekady zalicza się do tego obszaru branża opakowaniowa, która rozwinęła pochodzące z naturalnych surowców bioopakowania. Zaletą systemu jest publicznie dostępna lista certyfikowanych firm. Obecnie dominują na niej dostawcy opakowań i polimerów dla branży opakowaniowej. Znaleźć ją można na stronie https://www.iscc-system.org/certification/certificate-database/all-certificates/

Koszt audytu wyceniany jest indywidualnie, zależy od czasu pracy audytora, a ten z kolei zależy od liczby produktów oraz takich czynników jak to, czy firma korzysta z zewnętrznych magazynów, które trzeba certyfikować pod względem tego, czy surowce nie są w nich mieszane lub czy nie podlegają manipulacji.

Certyfikowanych surowców wymagają coraz częściej od swoich dostawców odbiorcy z różnych branż – od producentów opakowań po luksusowe marki samochodowe. Wzrost zainteresowania surowcami ze znakiem ISCC Plus powoduje problemy z ich dostępnością. Choć łatwo jest znaleźć dostawcę certyfikowanego regranulatu na stronie Fundacji ISCC, to niejednokrotnie okazuje się, że certyfikuje on jedynie część swojej produkcji lub produkuje na potrzeby konkretnego odbiorcy. Certyfikowane surowce są też droższe – choćby w związku z koniecznością oddzielenia ich produkcji od innych i prowadzenia osobnej dokumentacji.

Z obserwacji Jaśminy Soleckiej, prezes stowarzyszenia NATUREEF wynika, że zainteresowanie certyfikacją w branży opakowań rośnie: - Obecnie trendowi temu sprzyja wejście w życie dyrektyw unijnych dotyczących ochrony konsumenta, według których producent może składać na opakowaniu dowolne deklaracje (np. procentowy udział regranulatu w jego składzie), pod warunkiem, że deklaracja ta jest prawdziwa. Certyfikacja jest tego potwierdzeniem.

Autor:Stowarzyszenie NATUREEF
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.