Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Porównanie ram prawnych materiałów mających kontakt z żywnością: FDA, UE, MERCOSUR, Indie, Chiny, Japonia i Tajlandia

Kategoria: Opakowania

Globalny handel materiałami mającymi kontakt z żywnością napotyka na istotne wyzwania wynikające z odmiennych podejść regulacyjnych. Choć zarówno substancjowe ramy FDA, jak i materiałowe systemy UE, Chin, Indii czy Tajlandii opierają się na pozytywnych listach dopuszczonych substancji i określonych limitach migracji, to szczegółowe protokoły badawcze, wybór symulantów oraz założenia dotyczące narażenia znacząco się różnią. W USA analiza i zarządzanie ryzykiem odbywają się w jednym organie (FDA), podczas gdy w UE funkcje te są podzielone między EFSA, odpowiedzialną za ocenę, oraz DG SANTE, wdrażającą przepisy. MERCOSUR stara się harmonizować normy na bazie prawa unijnego i amerykańskiego, lecz wymagań implementacyjnych dokonują poszczególne kraje członkowskie, co w praktyce generuje dodatkowe różnice. Indie i Japonia, mimo że przyjęły model pozytywnych list i limitów migracji, stosują własne metody wyznaczania ogólnych (OML) i specyficznych (SML) limitów, a Japonia jeszcze do 2025 r. finalizuje wdrożenie nowego systemu. W Tajlandii, poza krajowym prawem, wykorzystuje się rejestrację FDA oraz wspólne standardy ASEAN, zarządzane przez DSS. Pomimo tych rozbieżności nieustannie rozwijają się wspólne inicjatywy – od unifikacji metod analitycznych po prace w ramach Codex Alimentarius czy ASEAN – które mają na celu stopniowe zbliżanie list substancji, ujednolicenie procedur badawczych i harmonizację scenariuszy narażenia, co w dłuższej perspektywie usprawni międzynarodową wymianę handlową i jeszcze bardziej podniesie poziom ochrony konsumentów.

Tabela 1.  Kluczowe różnice i podobieństwa między regulacjami materiałów mających kontakt z żywnością w poszczególnych regionach świata

Jurysdykcja

Podstawa prawna

Podejście

Lista substancji

Limity migracji

Organ oceny ryzyka

USA

Federal Food, Drug, and Cosmetic Act

substancjowe

pozytywna (FCN)

na substancję (TDI)

FDA (łączenie A i M)

UE

Rozporz. (WE) 1935/2004; 10/2011

materiałowe

pozytywna (EFSA)

Ogólne, specyficzne

EFSA (ocena), DG SANTE (wdrożenie)

MERCOSUR

GMC 02/12, transpozycje krajowe

mieszane

wg UE/CFR

wg UE/CFR

ANVISA, SENASA itp.

Indie

FSSAI Packaging Regulations

materiałowe

brak jednolitej

OML, SML

FSSAI

Chiny

GB 4806.1–2016

materiałowe

pozytywna (GB)

Ogólne, specyficzne

CFSA

Japonia

Food Sanitation Act (2020 - 2025)

substancjowe

pozytywna

OML, SML

MHLW

Tajlandia

Food Act B.E. 2522

materiałowe

wymaga FDA no.

wg GB/UE

TFDA, ASEAN Centre (DSS)

 

Źródło:  Cristina, Nerin, et al. "Review of potential areas for global harmonisation of risk assessment protocols for Food Contact Materials (FCMs)." Trends in Food Science & Technology (2025): 104987.

Autor:Michalina Wasilewska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.