Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd najnowszych osiągnięć kształtujących przyszłość opakowań żywności jadalnej z zawartością substancji przeciwdrobnoustrojowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

We wrześniu 2024 roku ukazał się artykuł autorstwa Ahmet Yemenicioğlu, który stanowi obszerny przegląd najnowszych osiągnięć wpływających na przyszłość opakowań żywności z dodatkiem substancji przeciwdrobnoustrojowych.

Współczesny przemysł spożywczy boryka się z problemami, takimi jak konieczność poprawy bezpieczeństwa żywności, redukcja strat z jej psucia i ograniczenie negatywnego wpływu opakowań na środowisko. Jadalne opakowania antybakteryjne mogą stanowić obiecujące rozwiązanie, przedłużając trwałość produktów i zastępując tradycyjne, niebiodegradowalne materiały.

Nowe źródła hydrożelowe w jadalnych opakowaniach

Jednym z kluczowych trendów jest poszukiwanie nowych źródeł hydrożelów jako materiałów bazowych. Zamiast tradycyjnych surowców, takich jak skrobia pszenna czy białka mleka, naukowcy badają hydrożele z odpadów rolniczych i przetwórczych, np. łuski nasion czy resztki owoców. Przykładem jest chitozan pozyskiwany z owadów, wykazujący silne właściwości antybakteryjne.

Rozwój technologii koncentruje się na wdrażaniu nowoczesnych metod formowania i nanoszenia powłok ochronnych. Wśród obiecujących technologii znajdują się:

  • Ekstruzja i koekstruzja: tworzenie cienkich warstw opakowań z substancjami antybakteryjnymi.
  • Elektroprzędzenie: produkcja nanowłókien o wysokiej powierzchni właściwej.
  • Nanosprejowanie: uzyskiwanie cienkich i jednorodnych powłok ochronnych.

Dla skutecznej ochrony żywności, konieczne jest zastosowanie mechanizmów kontrolowanego uwalniania substancji aktywnych. Najczęściej stosowane metody to:

  • Nanoemulsje: efektywne zamykanie i kontrolowane uwalnianie substancji czynnych.
  • Kompleksy inkluzyjne: stabilizacja i wydłużenie działania antybakteryjnego.
  • Nanocząsteczki lipidowe: inkapsulacja hydrofobowych składników aktywnych.

Jadalne opakowania antybakteryjne mogą znacząco zmienić podejście przemysłu do ochrony żywności, pozwalając na:

  • Zmniejszenie strat żywności.
  • Ograniczenie użycia syntetycznych konserwantów.
  • Poprawę bezpieczeństwa żywności.
  • Redukcję zanieczyszczenia środowiska.

Rys.1. Różne czynniki kształtujące przyszłość opakowań produktów jadalnych z zawartością substancji antybakteryjnych.

Podsumowanie

Jadalne opakowania antybakteryjne to innowacyjne rozwiązanie, łączące bezpieczeństwo żywności, ochronę zdrowia konsumentów i zrównoważony rozwój. Kluczowe znaczenie ma dalszy rozwój technologii produkcji oraz strategii kontrolowanego uwalniania substancji aktywnych, aby zapewnić maksymalną skuteczność i atrakcyjność ekonomiczną tych rozwiązań.

Źródło: Ahmet Yemenicioğlu, Recent developments shaping the future of antimicrobial edible food packaging: a review, International Journal of Food Science and Technology, Volume 59, Issue 12, December 2024, Pages 9646–9665, https://doi.org/10.1111/ijfs.17529

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Opakowania

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.