Mikroplastiki mogą stanowić siedlisko dla biofilmów
Oprócz zagrożeń zdrowotnych związanych z spożywaniem żywności i wody zanieczyszczonej plastikiem, coraz więcej badań wskazuje, że mikroplastiki mogą stanowić siedlisko dla biofilmów, zanieczyszczeń chemicznych oraz genów oporności na antybiotyki. Wszechobecność mikroplastików w środowisku staje się coraz większym problemem, a ich obecność stwierdzono w różnorodnych produktach spożywczych, a nawet w ludzkim organizmie.
Wzrost oporności na antybiotyki wśród patogenów przenoszonych przez żywność stanowi narastający kryzys zdrowia publicznego. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje oporność na antybiotyki za jedno z dziesięciu największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku, szacując, że rocznie na świecie dochodzi do 4,95 mln zgonów spowodowanych infekcjami opornymi na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego poszerzają wiedzę na temat interakcji między mikroplastikami a opornością na antybiotyki, pokazując, że te wszechobecne cząstki plastiku mogą ułatwiać tworzenie biofilmów, prowadząc do powstawania bardziej odpornych patogenów.
Naukowcy odkryli, że obecność mikroplastików bezpośrednio koreluje ze wzrostem szybkości rozwoju i nasilenia oporności związanej z biofilmem u E. coli.
Biofilmy na mikroplastikach, w porównaniu z innymi powierzchniami, takimi jak szkło, są znacznie silniejsze i grubsze. Autorzy badania ten znacząco wyższy poziom oporności na mikroplastikach, w porównaniu z innymi materiałami określają jako szokujący.
Obecność plastiku prowadzi do rozwoju organizmów opornych
Naukowcy w ramach swoich badań wystawili E. coli na różne stężenia i typy mikroplastików, w tym polietylen, polistyren i polipropylen, o rozmiarach od 3 do 500 mikrometrów. Zauważyli, że w obecności mikroplastików E. coli wykazywała zwiększoną oporność na wszystkie testowane antybiotyki – ampicylinę, cyprofloksacynę, doksycyklinę i streptomycynę – w porównaniu z mediami niezawierającymi mikroplastików.
Dodatkowo, gdy próbki testowano pod kątem stabilności oporności na antybiotyki w czasie, 81% bakterii hodowanych w medium zawierającym zarówno mikroplastiki, jak i antybiotyki, utrzymało – lub nawet zwiększyło – poziom oporności, mimo że ekspozycja na antybiotyki została przerwana na pięć dni przed testowaniem.
Spośród E. coli hodowanych w obecności samych mikroplastików, 44%utrzymało lub zwiększyło oporność, podczas gdy tylko 19% bakterii hodowanych wyłącznie z antybiotykami zachowało swoje poziomy oporności.
Naukowcy zbadali również wpływ charakterystyki mikroplastików na oporność na antybiotyki i stwierdzili, że skład plastiku ma wpływ na oporność, przy czym zwiększoną oporność zaobserwowano w obecności polistyrenu. Wskazuje to, że mikroplastiki mogą stanowić unikalne podłoże dla bakterii do rozwijania i utrzymywania oporności na leki.
Te odkrycia podkreślają potrzebę dalszych badań nad interakcjami między mikroplastikami a bakteriami oraz ich wpływem na zdrowie publiczne, zwłaszcza w kontekście rosnącego problemu oporności na antybiotyki.
Przeczytaj także
-
31.03.2025
Przegląd skuteczności biocydów w zwalczaniu biofilmów Listeria monocytogenes w przemyśle spożywczym
Artykuł Arthur’a i współpracowników, opublikowany na początku 2025 roku, dostarcza cennych informacji dla firm z branży spożywczej, wskazując na konieczność opracowania skutecznych i wieloaspektowych strategii dezynfekcji.
-
07.01.2025
Biodegradowalne mikroperełki: przełom w walce z mikroplastikiem i wsparcie dla przemysłu spożywczego
Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności.
-
29.10.2024
Mikroplastik i szkodliwe substancje na celowniku UE
Nowe przepisy, w tym projekt rozporządzenia PPWR, które będzie regulowało europejski rynek opakowań, mają pomóc ograniczyć do minimum obecność i stężenie substancji potencjalnie niebezpiecznych w opakowaniach do żywności oraz zredukować negatywny wpływ na środowisko mikrodrobin plastiku, nakładając obowiązki i ograniczenia na producentów działających na tym rynku. W ustalaniu norm w tym zakresie mogą pomóc badania, w których uczestniczą polskie organizacje i firmy.