Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Biodegradowalne mikroperełki: przełom w walce z mikroplastikiem i wsparcie dla przemysłu spożywczego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zespół badaczy z Massachusetts Institute of Technology (MIT) opracował innowacyjny materiał biodegradowalny, który ma szansę zrewolucjonizować wiele branż. Celem projektu jest zastąpienie mikroplastików używanych w kosmetykach, detergentach i innych produktach konsumenckich, które obecnie przyczyniają się do globalnego zanieczyszczenia środowiska. Nowy materiał, wykonany z polimerów beta-aminowych, nie tylko rozkłada się w naturalnych warunkach, ale także może pełnić funkcję nośnika składników odżywczych w żywności.

Bezpieczna alternatywa dla mikroplastików

Mikroplastiki, obecne w setkach produktów codziennego użytku, są trudne do usunięcia i mają długotrwały wpływ na środowisko. Biodegradowalne mikroperełki stworzone na MIT rozkładają się w wyniku naturalnych procesów biologicznych, nie pozostawiając szkodliwych pozostałości. Co więcej, ich stabilność cieplna i odporność na wilgoć czynią je praktycznym rozwiązaniem w różnych zastosowaniach przemysłowych.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym

Jednym z najbardziej obiecujących zastosowań tego materiału jest możliwość kapsułkowania składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które można dodawać do żywności. Dzięki temu technologia ta może pomóc w walce z globalnymi problemami niedożywienia, umożliwiając łatwe i efektywne wzbogacenie produktów spożywczych. Materiał jest także bezpieczny dla zdrowia ludzkiego, co potwierdzono w badaniach laboratoryjnych.

Współpraca i dalsze kroki

Projekt jest wspierany przez takie instytucje jak Bill & Melinda Gates Foundation oraz Estée Lauder. Finansowanie to pozwala na prowadzenie dalszych testów, zarówno pod kątem zastosowań przemysłowych, jak i środowiskowych. W nadchodzących latach naukowcy planują skalować produkcję i wprowadzić materiał do szerokiego użytku.

Nowa technologia z MIT stanowi przykład innowacji, która łączy korzyści dla środowiska z praktycznymi zastosowaniami w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Jej wprowadzenie na rynek może znacząco ograniczyć zanieczyszczenie mikroplastikami i poprawić dostępność składników odżywczych na świecie.

Źródło: https://news.mit.edu/2024/new-biodegradable-material-could-replace-certain-microplastics-1206

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Opakowania

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.