Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy mikroplastiki i nanoplastiki w żywności są zagrożeniem dla zdrowia? Najnowsze stanowisko FDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

W ostatnich latach narastało zaniepokojenie obecnością mikroplastików i nanoplastików w naszym środowisku i żywności. Jednakże, najnowsze dowody naukowe sugerują, że obecne poziomy tych cząsteczek w jedzeniu nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi.

Mikroplastiki i nanoplastiki w środowisku

Plastiki są wszechobecne w naszym codziennym życiu - od zabawek, przez kosmetyki, po opakowania żywności. Niestety, większość plastikowych odpadów nie ulega biodegradacji i z czasem rozpada się na małe cząsteczki, zwane mikroplastikami (mniej niż 5 mm) i nanoplastikami (mniej niż 1 µm). Te drobinki mogą przenikać do naszych rzek, oceanów, a także do gleby, zanieczyszczając tym samym źródła żywności.

Obecność w żywności

Mikroplastiki i nanoplastiki mogą trafiać do żywności głównie poprzez zanieczyszczenie środowiskowe, w miejscach gdzie uprawiane są rośliny czy hodowane zwierzęta. Jednak obecne badania nie potwierdzają, że plastikowe opakowania żywności przyczyniają się do migracji tych cząsteczek do jedzenia i napojów.

Ocena ryzyka przez FDA

FDA monitoruje badania nad mikroplastikami i nanoplastikami, nieustannie analizując nowe dane. Pomimo licznych doniesień o obecności tych cząsteczek w różnych produktach spożywczych, takich jak sól, owoce morza, cukier, piwo, woda butelkowana, miód, mleko czy herbata, obecne dowody naukowe nie wskazują, że poziomy mikroplastików i nanoplastików w żywności stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.

Dalsze kroki i badania

FDA podkreśla, że brak standardowych metod detekcji i charakterystyki mikroplastików i nanoplastików stanowi wyzwanie w ocenie ich potencjalnych skutków zdrowotnych. Pomimo to, agencja kontynuuje prace nad rozwijaniem metod analitycznych oraz współpracuje z innymi instytucjami w celu lepszego zrozumienia wpływu tych cząsteczek na zdrowie.

Podsumowanie

Chociaż niektóre badania sugerują potencjalne zagrożenia zdrowotne wynikające z ekspozycji na mikroplastiki i nanoplastiki, obecny stan wiedzy naukowej nie potwierdza, że poziomy tych cząsteczek w żywności są niebezpieczne dla ludzi. FDA nadal monitoruje sytuację i jest gotowa podjąć działania regulacyjne, jeśli nowe dowody naukowe wykażą, że mikroplastiki i nanoplastiki w żywności mogą zaszkodzić zdrowiu publicznemu.

Źródło: FDA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Opakowania

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.