Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przegląd skuteczności biocydów w zwalczaniu biofilmów Listeria monocytogenes w przemyśle spożywczym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Artykuł Arthur’a i współpracowników, opublikowany na początku 2025 roku, dostarcza cennych informacji dla firm z branży spożywczej, wskazując na konieczność opracowania skutecznych i wieloaspektowych strategii dezynfekcji.

Listeria monocytogenes to jeden z najgroźniejszych patogenów przenoszonych przez żywność, którego obecność w zakładach przetwórczych stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Bakteria ta charakteryzuje się wysoką odpornością na trudne warunki środowiskowe, w tym niskie temperatury oraz wysoką zawartość soli, co sprawia, że może przetrwać i rozwijać się nawet w chłodniach. Szczególnie problematyczne są biofilmy L. monocytogenes. W związku z tym, skuteczna kontrola tego mikroorganizmu w przemyśle spożywczym wymaga stosowania odpowiednich biocydów oraz uwzględnienia szeregu czynników wpływających na ich efektywność i właśnie takich informacji dostarcza przytoczony artykuł.

Wśród najczęściej stosowanych środków dezynfekujących w zakładach produkcji żywności autorzy wyróżniają podchloryn sodu (NaOCl), związki czwartorzędowych amoniowych (QACs), kwas nadoctowy (PAA) oraz nadtlenek wodoru (H₂O₂). Ich skuteczność zależy jednak od wielu czynników, takich jak rodzaj i pochodzenie szczepu bakterii, rodzaj powierzchni, na której osadził się biofilm, czy też obecność resztek organicznych, które mogą osłabiać działanie środków chemicznych. Wiek biofilmu również odgrywa kluczową rolę – starsze struktury wykazują znacznie większą odporność na biocydy. Dodatkowo, warunki środowiskowe, takie jak temperatura i wilgotność, mogą znacząco wpływać na skuteczność dezynfekcji.

Szczególnym wyzwaniem dla przemysłu spożywczego jest zjawisko „Viable But Non-Culturable” (VBNC), czyli przechodzenie bakterii w stan, w którym pozostają one żywe, lecz nie namnażają się na standardowych pożywkach laboratoryjnych. Może to prowadzić do fałszywego przekonania o skutecznej eliminacji L. monocytogenes, podczas gdy w rzeczywistości bakterie mogą reaktywować się w sprzyjających warunkach, powodując ponowne skażenie produktów spożywczych.

W celu zwiększenia skuteczności eliminacji biofilmów L. monocytogenes, konieczne jest stosowanie strategii łączących różne metody dezynfekcji. Połączenie środków chemicznych z metodami fizycznymi, takimi jak ultradźwięki czy promieniowanie UV, może znacząco zwiększyć skuteczność dezynfekcji. Ponadto, zaleca się regularną rotację stosowanych biocydów, aby uniknąć selekcji opornych szczepów. Ważnym krokiem w kierunku poprawy higieny w zakładach spożywczych jest również optymalizacja procedur czyszczenia, w tym dokładne usuwanie resztek organicznych przed aplikacją środków dezynfekujących oraz monitorowanie skuteczności stosowanych metod pod kątem eliminacji bakterii w stanie VBNC.

Wdrażanie rekomendowanych praktyk pozwoli zmniejszyć ryzyko skażenia produktów i potencjalnych wycofań z rynku, a tym samym zwiększyć bezpieczeństwo żywności i ochronę zdrowia konsumentów.

 

Źródło: Arthur M, Afari EL, Alexa EA, Zhu MJ, Gaffney MT, Celayeta JMF, Burgess CM. Recent advances in examining the factors influencing the efficacy of biocides against Listeria monocytogenes biofilms in the food industry: A systematic review. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2025 Jan;24(1):e70083. doi: 10.1111/1541-4337.70083. PMID: 39736097; PMCID: PMC11684510.

 

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.