Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W odpowiedzi na wniosek 52. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH), zostało zwołane spotkanie ekspertów FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego (JEMRA). Celem było opracowanie formalnych, pełnych modeli oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes w sałacie, melonie kantalupa, mrożonych warzywach i gotowych do spożycia rybach.
W świetle dostępnych danych i obecnych podejść do oceny ryzyka, grupa ekspertów postawiła sobie za cel wspólne ustalenie etapów od produkcji pierwotnej do spożycia, które mają być przedstawione w modelu, w tym podejść, które uwzględniają testowanie scenariuszy, interwencji i schematów pobierania próbek, które mogłyby zmniejszyć ryzyko listeriozy.
W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na szczeblu krajowym i międzynarodowym, a także dla tych w przemyśle spożywczym, którzy pracują nad kontrolą zagrożeń w żywności.
Końcowe wnioski ekspertów FAO
Kluczowe zalecenia to:
Zalecenia wskazują na konieczność programowania, testowania i przeglądu modeli, aby były one wystarczająco elastyczne i dostosowywały się do zmieniających się warunków, takich jak zmiany klimatyczne czy praktyki konsumenckie.
Zapoznaj się z pełną treścią raportu - pobierz
Źródło: https://openknowledge.fao.org/items/8387afdc-bf5b-4719-b580-bbb32eeb3d5a
Przeczytaj także
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniającego Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadzone zostaje kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia.
Listeria jest głównym patogenem przenośnym przez żywność, a liczba przypadków listeriozy u ludzi w Unii była o 15,9 % wyższa w 2022 r. niż w 2021 r.