Ocena ryzyka Listeria monocytogenes w żywności: Cz. 1 - raport FAO
W odpowiedzi na wniosek 52. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH), zostało zwołane spotkanie ekspertów FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego (JEMRA). Celem było opracowanie formalnych, pełnych modeli oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes w sałacie, melonie kantalupa, mrożonych warzywach i gotowych do spożycia rybach.
W świetle dostępnych danych i obecnych podejść do oceny ryzyka, grupa ekspertów postawiła sobie za cel wspólne ustalenie etapów od produkcji pierwotnej do spożycia, które mają być przedstawione w modelu, w tym podejść, które uwzględniają testowanie scenariuszy, interwencji i schematów pobierania próbek, które mogłyby zmniejszyć ryzyko listeriozy.
W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na szczeblu krajowym i międzynarodowym, a także dla tych w przemyśle spożywczym, którzy pracują nad kontrolą zagrożeń w żywności.
Końcowe wnioski ekspertów FAO
Kluczowe zalecenia to:
- Modele powinny obejmować cały łańcuch produkcji, od uprawy do konsumpcji (z wyjątkiem warzyw mrożonych, gdzie uwzględniono etapy od przetwarzania do konsumpcji).
- Stosowanie otwartego oprogramowania w celu budowy modeli, co umożliwi elastyczne stosowanie modułów między różnymi produktami.
- Wykorzystanie dostępnych danych naukowych oraz modeli oceny ryzyka, a w przypadku braku danych stosowanie rozsądnych założeń.
- Uwzględnienie w modelach zmienności w zjadliwości patogenu i podatności konsumentów na zakażenie.
- Włączenie danych genomicznych (np. sekwencjonowania całego genomu) w ocenie ryzyka, gdy dostępne będą bardziej rozstrzygające dowody dotyczące markerów genetycznych związanych z zachowaniem i przeżywalnością patogenu.
- Strukturalne przygotowanie modeli do oceny różnych scenariuszy, interwencji i schematów testowania, które mogą zmniejszyć ryzyko listeriozy.
Zalecenia wskazują na konieczność programowania, testowania i przeglądu modeli, aby były one wystarczająco elastyczne i dostosowywały się do zmieniających się warunków, takich jak zmiany klimatyczne czy praktyki konsumenckie.
Zapoznaj się z pełną treścią raportu - pobierz
Źródło: https://openknowledge.fao.org/items/8387afdc-bf5b-4719-b580-bbb32eeb3d5a
Przeczytaj także
-
15.01.2025
Jak przygotować się w sposób zadawalający dla właściwego organu do zmiany kryterium Listeria monocytogenes (Rozporządzenie 2024/2895)
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.
-
08.01.2025
Rozporządzenie (UE) 2024/2895 - Co Producent może zrobić, aby wykazać spełnienie kryterium bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do Listeria monocytogenes
W związku z opublikowaniem Rozporządzenia Komisji (UE) 2024/2895 z dnia 20 listopada 2024 zmieniającego Rozporządzenie (WE) 2073/2005 w zakresie przepisów regulujących występowanie Listeria monocytogenes w produktach RTE wprowadzone zostaje kryterium „nie wykryto” L. monocytogenes w produktach wprowadzanych do obrotu w ciągu okresu przydatności do spożycia.
-
22.11.2024
Listeria monocytogenes - nowe kryteria bezpieczeństwa żywności
Listeria jest głównym patogenem przenośnym przez żywność, a liczba przypadków listeriozy u ludzi w Unii była o 15,9 % wyższa w 2022 r. niż w 2021 r.