Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena ryzyka Listeria monocytogenes w żywności: Cz. 1 - raport FAO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W odpowiedzi na wniosek 52. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH), zostało zwołane spotkanie ekspertów FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego (JEMRA). Celem było opracowanie formalnych, pełnych modeli oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes w sałacie, melonie kantalupa, mrożonych warzywach i gotowych do spożycia rybach.

W świetle dostępnych danych i obecnych podejść do oceny ryzyka, grupa ekspertów postawiła sobie za cel wspólne ustalenie etapów od produkcji pierwotnej do spożycia, które mają być przedstawione w modelu, w tym podejść, które uwzględniają testowanie scenariuszy, interwencji i schematów pobierania próbek, które mogłyby zmniejszyć ryzyko listeriozy.

W niniejszym raporcie opisano wyniki tego spotkania ekspertów, a zawarte w nim porady są przydatne zarówno dla oceniających ryzyko, jak i zarządzających ryzykiem na szczeblu krajowym i międzynarodowym, a także dla tych w przemyśle spożywczym, którzy pracują nad kontrolą zagrożeń w żywności.

Końcowe wnioski ekspertów FAO

Kluczowe zalecenia to:

  • Modele powinny obejmować cały łańcuch produkcji, od uprawy do konsumpcji (z wyjątkiem warzyw mrożonych, gdzie uwzględniono etapy od przetwarzania do konsumpcji).
  • Stosowanie otwartego oprogramowania w celu budowy modeli, co umożliwi elastyczne stosowanie modułów między różnymi produktami.
  • Wykorzystanie dostępnych danych naukowych oraz modeli oceny ryzyka, a w przypadku braku danych stosowanie rozsądnych założeń.
  • Uwzględnienie w modelach zmienności w zjadliwości patogenu i podatności konsumentów na zakażenie.
  • Włączenie danych genomicznych (np. sekwencjonowania całego genomu) w ocenie ryzyka, gdy dostępne będą bardziej rozstrzygające dowody dotyczące markerów genetycznych związanych z zachowaniem i przeżywalnością patogenu.
  • Strukturalne przygotowanie modeli do oceny różnych scenariuszy, interwencji i schematów testowania, które mogą zmniejszyć ryzyko listeriozy.

Zalecenia wskazują na konieczność programowania, testowania i przeglądu modeli, aby były one wystarczająco elastyczne i dostosowywały się do zmieniających się warunków, takich jak zmiany klimatyczne czy praktyki konsumenckie.

Zapoznaj się z pełną treścią raportupobierz

Źródło: https://openknowledge.fao.org/items/8387afdc-bf5b-4719-b580-bbb32eeb3d5a

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.