Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowoczesna detekcja melaminy w mleku z wykorzystaniem spektroskopii SERS i uczenia maszynowego

Kategoria: Procesy i Technologie , Składniki Żywności

Artykuł naukowy "Machine learning-enhanced SERS detection of melamine and its analogues in non-pretreated milk via filter-pressing assembled polytetrafluoroethylene-AgNPs substrate" przedstawia innowacyjną metodę szybkiego i czułego wykrywania melaminy oraz jej analogów w mleku bez konieczności wstępnej obróbki próbki. Problem zanieczyszczenia mleka melaminą, będący skutkiem nielegalnych dodatków, skażeń opakowań czy pozostałości pestycydów, stanowi poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, co wymaga efektywnych i łatwo dostępnych metod detekcji.

Innowacyjne podejście do detekcji melaminy

Tradycyjne techniki analityczne, takie jak chromatografia czy spektrometria mas, mimo wysokiej precyzji, są ograniczone w zastosowaniach terenowych ze względu na skomplikowaną i czasochłonną procedurę oraz wysokie koszty. W odpowiedzi na te wyzwania, badacze zaproponowali zastosowanie spektroskopii powierzchniowo-wzmocnionej Ramana (SERS), która umożliwia szybkie, czułe i bezznakowe analizy. W pracy opisano prostą metodę przygotowania podłoża SERS, polegającą na mieszaniu koloidu srebra z NaOH i NaCl, które następnie jest nanoszone na membranę PTFE przez nacisk filtracyjny. Tak otrzymane podłoże politetrafluoroetylenowo-srebrne (PTFE-AgNPs) pozwala na bezpośrednie testowanie rozwodnionego mleka bez potrzeby jakiejkolwiek wstępnej obróbki.

Integracja uczenia maszynowego w analizie danych SERS

Kluczowym elementem metody jest zastosowanie zaawansowanych algorytmów uczenia maszynowego do analizowania sygnałów SERS. Autorzy porównali trzy podejścia: las losowy (Random Forest, RF), kombinację analizy głównych składowych z maszyną wektorów nośnych (PCA-SVM) oraz konwolucyjne sieci neuronowe (CNN). Spośród nich, sieci CNN osiągnęły najwyższą skuteczność klasyfikacji na poziomie 99,25% w rozróżnianiu melaminy, ammeliny, ammelidu oraz próbek kontrolnych. Model regresyjny CNN wykazał doskonałe dopasowanie do ilościowego oznaczenia melaminy, z współczynnikiem determinacji R² równym 0,9999.

Praktyczne znaczenie wyników i potencjał zastosowań

Metoda charakteryzuje się wyjątkowo niskim poziomem detekcji melaminy w mleku (3,32 × 10^-6 M), który jest poniżej granicy ustalonej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Dzięki prostocie przygotowania podłoża oraz eliminacji konieczności wstępnego przygotowania próbek, technika pozwala na szybkie, efektywne i przyjazne środowisku monitorowanie bezpieczeństwa mleka i produktów mlecznych. Przedstawione rozwiązanie ma potencjał do szerokiego zastosowania w kontroli jakości żywności, wspierając rozwój technologii SERS zintegrowanej z uczeniem maszynowym jako standardu w praktyce analitycznej żywności.

Podsumowując, badanie otwiera nowe perspektywy w dziedzinie detekcji skażeń pokarmowych, łącząc wysoką czułość spektroskopii SERS z inteligentną analizą danych, co przekłada się na skuteczną ochronę konsumentów i branży spożywczej przed zagrożeniami związanymi z melaminą i jej analogami w mleku.

 

Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/40749506/

Autor:Michalina Wasilewska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Procesy i Technologie Przemysł mleczarski

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.