Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Fermentacja precyzyjna z naciskiem na bezpieczeństwo żywności – najnowszy raport FAO

Kategoria: Procesy i Technologie

Naukowcy z FAO, we współpracy z ekspertami z Wageningen Food Safety Research, opublikowali wyniki badań dotyczących precyzyjnej fermentacji – nowoczesnej technologii produkcji składników żywnościowych, która zrewolucjonizowała podejście do wytwarzania produktów o wysokiej czystości i specyficznych właściwościach. Dzięki zastosowaniu zaawansowanych narzędzi genetycznych, proces ten umożliwia precyzyjne sterowanie produkcją molekuł, które tradycyjnie pozyskiwano z surowców zwierzęcych lub roślinnych. Technologia ta polega na wykorzystaniu mikroorganizmów – tzw. fabryk komórkowych – hodowanych w ściśle kontrolowanych warunkach, co pozwala na zoptymalizowanie warunków fermentacji i osiągnięcie wysokiej wydajności przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa żywności.

 

Ogólna charakterystyka fermentacji precyzyjnej (źródło: Food and Agriculture Organization of the United Nations Rome, 2025)

W precyzyjnej fermentacji stosuje się m.in. metody inżynierii genetycznej, takie jak technologia rekombinacji DNA oraz systemy edycji genów oparte na technologii CRISPR-Cas9, które umożliwiają wprowadzenie precyzyjnych modyfikacji w genomach mikroorganizmów. Dzięki tym zaawansowanym technikom możliwe jest nie tylko zwiększenie wydajności produkcji, ale także uzyskanie produktów o określonych właściwościach, co jest kluczowe dla spełnienia rygorystycznych norm bezpieczeństwa żywności.

Raport podkreśla, że choć fermentacja jako taka jest znana od tysięcy lat, to jej precyzyjna wersja stanowi nowatorskie podejście, umożliwiające wytwarzanie składników o zadanych właściwościach poprzez modyfikację genetyczną i edycję genów. Dzięki temu możliwe jest nie tylko zwiększenie efektywności produkcji, ale także minimalizacja ryzyka związanego z tradycyjnymi metodami, co ma kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia konsumentów. Badania wykazały, że kontrola na każdym etapie – od rozwoju technologii, przez proces fermentacji, aż po przetwarzanie końcowe – jest niezbędna, by produkt końcowy spełniał rygorystyczne normy bezpieczeństwa.

Znaczenie dla przemysłu spożywczego

W raporcie omówiono również kwestie terminologiczne, podkreślając, że brak jednolitej definicji precyzyjnej fermentacji może prowadzić do różnic w interpretacji regulacji między poszczególnymi krajami. Te rozbieżności wpływają na sposób oceny bezpieczeństwa produktów oraz wymagania dotyczące etykietowania, co może mieć znaczenie dla konsumentów i producentów na całym świecie. Doświadczenia krajów, które już wdrożyły specyficzne ramy regulacyjne, pokazują, że systematyczne podejście do kontroli jakości oraz ścisłe przestrzeganie wytycznych są kluczowe dla zapewnienia bezpiecznej konsumpcji produktów pochodzenia precyzyjnej fermentacji.

Opracowanie to otwiera nowe perspektywy dla sektora spożywczego, oferując możliwość produkcji składników funkcjonalnych, które mogą znaleźć zastosowanie w żywności wzbogaconej, suplementach diety oraz produktach kosmetycznych. W przyszłości, przy dalszych badaniach i testach potwierdzających korzystne właściwości tych produktów, precyzyjna fermentacja może stać się jednym z filarów nowoczesnych, bezpiecznych i zrównoważonych systemów żywnościowych.

POBIERZ RAPORT

 

Źródło: https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/a4f4c08e-dd80-404b-8ee5-2c4756edd583/content

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Procesy i Technologie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.