Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mięso hodowlane zdobywa świat – pierwsze zatwierdzenia w USA i Australii otwierają drogę do globalnej ekspansji

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Świat żywności przyszłości dynamicznie się rozwija, a ostatnie decyzje regulatorów w USA i Australii otwierają nowy rozdział dla sektora mięsa hodowlanego i produktów fermentowanych.

Pierwsze w USA mięso z hodowlanego łososia zatwierdzone przez FDA

Firma Wildtype z San Francisco osiągnęła historyczny sukces, wprowadzając na rynek pierwsze w USA mięso z hodowlanego łososia, który uzyskał zgodę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA). Produkt ten jest już dostępny w restauracji Kann w Portland w Oregonie, należącej do znanego szefa kuchni Gregory’ego Gourdeta, który podkreśla, że zrównoważony rozwój jest fundamentem jego kuchni. Hodowlany łosoś Wildtype przeszedł rygorystyczną ocenę bezpieczeństwa, a FDA potwierdziła, że jest on tak samo bezpieczny jak tradycyjnie pozyskiwany łosoś i nie zawiera substancji zanieczyszczających żywność. Firma planuje rozszerzyć dostępność produktu na kolejne restauracje w nadchodzących miesiącach, a zainteresowani szefowie kuchni mogą zapisać się na listę oczekujących.

Australia otwiera rynek dla mięsa hodowlanego – zatwierdzenie przez FSANZ

W Azji i na Pacyfiku również dzieją się przełomowe zmiany. Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) oficjalnie zatwierdziła pierwszy w Australii produkt mięsa hodowlanego – mięso przepiórki produkowane przez startup Vow pod marką Forged. Po wieloletniej ocenie bezpieczeństwa, produkt ten uzyskał pozwolenie na sprzedaż na rynku australijskim i nowozelandzkim. Vow już wcześniej wprowadził ten produkt na rynek w Singapurze, gdzie sprzedało się ponad 25 000 serwowanych porcji. Zatwierdzenie FSANZ obejmuje także wytyczne dla producentów mięsa hodowlanego, co stanowi ważny krok w kierunku ujednolicenia regulacji dla tego sektora. Vow planuje wprowadzić swój produkt do wielu prestiżowych restauracji w Australii, m.in. w Sydney i Melbourne.

Znaczenie dla rynku i przyszłości żywności

Rosnące zapotrzebowanie na białko na świecie, szczególnie w Azji, wymaga nowych, zrównoważonych metod produkcji żywności. Tradycyjne metody hodowli są nieefektywne i obciążają środowisko, dlatego mięso hodowlane i produkty fermentowane zyskują na znaczeniu jako przyszłościowe rozwiązania. Decyzje FDA i FSANZ nie tylko otwierają nowe rynki, ale także budują zaufanie konsumentów i regulatorów na całym świecie, przyspieszając rozwój branży żywności komórkowej i alternatywnych białek.

Zatwierdzenia w USA i Australii mogą stać się impulsem dla kolejnych krajów, takich jak Korea Południowa, Tajlandia czy Malezja, które są na różnych etapach oceny regulacyjnej mięsa hodowlanego. Współpraca międzynarodowa, w tym działania organizacji takich jak Codex Alimentarius czy ISO, zmierza do ujednolicenia standardów bezpieczeństwa i jakości, co ułatwi globalną ekspansję tych innowacyjnych produktów.

Te wydarzenia to kamienie milowe w budowie nowej, zrównoważonej i innowacyjnej branży spożywczej, która może zrewolucjonizować sposób, w jaki produkujemy i konsumujemy białko na całym świecie.

Źródło: https://cultivated-x.com/approvals/wildtypes-cultivated-salmon-becomes-first-seafood-category-receive-fda-approval-us/

https://www.linkedin.com/pulse/breaking-regulators-approve-cultivated-meat-sales-australia-2xwpc/?trackingId=YKxyfQphSN6ytpq9pPj0%2BA%3D%3D

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Prawo żywnościowe Procesy i Technologie Przemysł mięsny Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.