Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System rentgenowski Ishida wyznacza nowe standardy kontroli jakości w przetwórstwie drobiu

Kategoria: Procesy i Technologie

Instalacja najnowocześniejszego systemu kontroli rentgenowskiej firmy Ishida w greckim zakładzie produkcji wędlin Nikas stanowi kolejny krok w kierunku doskonalenia już i tak bardzo rygorystycznych procedur kontroli jakości, które firma konsekwentnie wdraża w celu zapewnienia najwyższych standardów bezpieczeństwa i niezawodności swoich produktów.


Dane liczbowe:

  • Zainstalowano najwyższej klasy model IX-PD-36 do kontroli świeżego mięsa z kurczaka luzem.
  • Urządzenie precyzyjnie wykrywa drobne kości w filetach oraz inne ciała obce.
  • Nowy system z dużą dokładnością odróżnia mięso od zanieczyszczeń, ograniczając liczbę błędnych wyników.
  • Urządzenie pracuje do 16 godzin dziennie przez siedem dni w tygodniu, kontrolując około 80 kawałków kurczaka na minutę.
  • Instalacja urządzenia zmniejszyła liczbę reklamacji i jeszcze bardziej podniosła standardy jakości Nikas.

Nowy system Ishida IX-PD-36A2 został zainstalowany w zakładzie Nikas w greckiej Attyce, aby kontrolować mięso drobiowe – luzem i pakowane – które trafia do sektora detalicznego i gastronomii. Urządzenie pomaga nie tylko ograniczyć liczbę reklamacji, ale także precyzyjnie ustalić przyczyny ewentualnych wad jakościowych. Zakład przekazuje pozyskane informacje zespołowi technicznemu i dostawcom zewnętrznym, co pozwala szybko zareagować i wyeliminować źródło problemu.

System IX-PD Ishida to cenne uzupełnienie naszej linii pakującej, które dodatkowo podnosi nasze standardy jakości – podkreśla Konstantinos Laitsas, dyrektor zakładu Nikas. – Pracuje szybko i dokładnie, jednocześnie rzadko generując fałszywy odrzut. Bardzo szybko uczy się rozpoznawać różne rodzaje zanieczyszczeń.

IX-PD wykorzystuje nowoczesne czujniki i algorytmy przetwarzania obrazu, które zapewniają wyjątkowo wysoką czułość detekcji. Obraz jest wyraźniejszy i ma wyższą rozdzielczość niż w tradycyjnych systemach rentgenowskich. Ponadto dzięki sprawdzonej technologii Ishida Genetic Algorithm (GA) maszynę można skonfigurować z myślą o konkretnym produkcie, analizując dane obrazowe w różnych generacjach, aby zoptymalizować system pod kątem określonych typów zanieczyszczeń.

Dzięki temu IX-PD niezawodnie wykrywa ciała obce o małych rozmiarach i gęstości. Szczególnie istotna jest jego zdolność do precyzyjnego rozróżniania produktu od ciał obcych, co zmniejsza liczbę błędnych odrzuceń, a producentom pozwala utrzymać wysoką wydajność. Urządzenie skutecznie działa także w przypadku produktów nachodzących na siebie lub ustawionych pionowo w opakowaniu – co utrudnia wykrycie drobnych zanieczyszczeń.

 To właśnie te zalety sprawiają, że IX-PD doskonale sprawdza się w firmie Nikas – urządzenie wykrywa nawet drobne kości w filetach oraz inne ciała obce. Potrafi też zidentyfikować produkty zdeformowane lub wybrakowane.

 – Przedtem korzystaliśmy z wykrywacza metalu, jednak IX-PD oferuje znacznie szerszy zakres kontroli jakości. W szczególności pozwala rozwiązywać problemy związane z pakowaniem drobiu – dodaje Laitsas.

 W zakładzie Nikas urządzenie pracuje codziennie przez 16 godzin, kontrolując około 80 kawałków mięsa na minutę. Przezbrojenie – przeprowadzane od pięciu do ośmiu razy na zmianę – zajmuje mniej niż 10 minut dzięki prostemu, intuicyjnemu menu na ekranie dotykowym maszyny. Otwarta konstrukcja pozwala na szybkie codzienne i cotygodniowe czyszczenie, a sama maszyna działa niezawodnie.

 – Jesteśmy bardzo zadowoleni z IX-PD – podsumowuje Laitsas. – Ponieważ korzystaliśmy już z usług firmy, mieliśmy pewność co do jakości sprzętu i obsługi ze strony Ishida i jej partnera Europack. W ciągu najbliższych dwóch lat planujemy zakup kolejnych trzech systemów kontroli rentgenowskiej.

Źródło: Ishida

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.