Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zakład Rab Jażyniec podbija rynek gotowych produktów drobiowych dzięki urządzeniom Ishida

Kategoria: Procesy i Technologie

Nowoczesna technologia na straży jakości

Nowoczesna technologia, innowacyjne podejście i niezwykła precyzja w naważaniu. Dzięki urządzeniom Ishida firma Rab Jażyniec nie tylko sprostała globalnym wyzwaniom, ale też zrewolucjonizowała rynek gotowych produktów drobiowych, wprowadzając do sklepów Biedronka kebab z kurczaka Kebs. Trwają już rozmowy z kolejnymi sieciami handlowymi.

Inwestycje w rozwój mimo trudnych czasów

Polska firma Rab Jażyniec, lider na rynku drobiarskim z 27-letnim doświadczeniem, dostarcza kurczaka na terenie całej Europy. W związku z potrzebą rozwoju kilka lat temu zakład zainwestował w nową halę produkcyjną. Niestety, na krótko po oddaniu inwestycji wybuchła pandemia, a jakiś czas później – wojna w Ukrainie.

Jednak zakład produktywnie wykorzystał globalne wyzwania. Nowa linia umożliwiła firmie rozpoczęcie produkcji nowości z oferty, czyli kebaba Kebs. Jest to gotowe do spożycia mięso sprzedawane dla sieci sklepów Biedronka.

Precyzja i wydajność dzięki urządzeniom Ishida

Ponad rok temu nową linię produkcyjną wsparły dwa urządzenia Ishida – naważarka wielogłowicowa Ishida CCW-RV-214W-1S-50WP-QFP2 oraz waga kontrolna Ishida DACS-GN-SE050-35-WP-M-S. Te zaawansowane technologicznie maszyny pomagają zakładowi przetwarzać 120 ton kurczaka dziennie, gwarantując precyzyjne naważanie i niezawodność.

„Od początku wiedzieliśmy, że postawimy na Ishidę” – podkreśla Bogusław Jóźwikowski z Rab Jażyniec. – „Po rozmowach ze znajomymi przedsiębiorcami i wizytach na targach branżowych zrozumieliśmy, że są to najlepsze urządzenia na rynku”. Cały proces, obejmujący zakup, dobór odpowiedniego sprzętu, jego instalację oraz zapewnienie kompleksowego serwisu, został przeprowadzony przez firmę Fenix Systems, która jako wyłączny dystrybutor marki Ishida w Polsce zapewnia najwyższą jakość obsługi i wsparcia technicznego.

Kebab Kebs to produkt mrożony, a jego sypka forma zwykle stanowi wyzwanie dla naważarek. Ishida radzi sobie z tym perfekcyjnie. Zamrożone przy użyciu azotu kawałki kurczaka są precyzyjnie odważane na porcje o gramaturze 300 g, a następnie pakowane i ważone na wadze kontrolnej Ishida.

Efektywność na miarę przyszłości

Linia produkcyjna działa przez 8–9 godzin dziennie, osiągając prędkość pakowania wynoszącą 42 worki na minutę. Obsługa linii wymaga pracy jedynie pięciu osób. To czyni cały proces wyjątkowo wydajnym.

Wszechstronność naważarki Ishida pozwala na błyskawiczną zmianę szerokości i gramatury opakowań (od 250 g do 3 kg), co umożliwia dostosowanie produkcji do wymagań klienta. Codzienne czyszczenie urządzenia zajmuje zaledwie pół godziny, usprawniając pracę zakładu.

Jak podkreślają przedstawiciele Rab Jażyniec, testowanie maksymalnych możliwości naważarki jest jeszcze przed nimi. Wydajność zakupionego sprzętu umożliwia bowiem przerabianie nawet 240 ton kurczaka dziennie. Zakład w niedalekiej przyszłości planuje zakup pieców do kebaba. Kiedy to się stanie, przyjdzie pora na wykorzystanie pełnego potencjału technologii Ishida.

„Jesteśmy również na etapie rozmów z kolejnymi sieciami handlowymi w sprawie sprzedaży naszego kebaba z kurczaka. Zwiększenie produkcji będzie wymagało wyższej wydajności naszych urządzeń” – dodaje Bogusław Jóźwikowski z Rab Jażyniec. „Nie mamy wątpliwości, że sprzęt Ishida poradzi sobie z tym wyzwaniem. Już teraz jesteśmy zadowoleni z jego niezawodności i bezawaryjności”.

Źródło: materiały prasowe Ishida

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

DYSTRYBUTOREM URZĄDZEŃ ISHIDA JEST:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.