Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System rentgenowski Ishida gwarantuje precyzyjną kontrolę jakości croissantów

Kategoria:

Firma Frost a.s. Prešov – największy producent croissantów na Słowacji – wprowadziła innowacyjną metodę kontroli jakości, instalując trzy systemy rentgenowskie Ishida IX-EN-2493. Te nowoczesne urządzenia zapewniają najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności oraz niezmienną jakość rogalików z nadzieniem.

Firma zainstalowała trzy systemy rentgenowskie do kontroli jakości croissantów z nadzieniem w opakowaniach poduszkowych o wadze 60 g. W trybie ciągłym urządzenia te są w stanie przeprowadzić kontrolę aż 18 tysięcy opakowań na godzinę, pracując z prędkością do 75 metrów na minutę, dzięki zastosowaniu wydajnego systemu taśmowego. Modele IX-EN identyfikują dwa istotne aspekty: obecność ciał obcych oraz braki lub nieprawidłowości w nadzieniu.

Frost Prešov oferuje szeroki asortyment świeżych i mrożonych wyrobów piekarniczych na rynku Europy Środkowej. W szczególności popularnością cieszą się croissanty z różnymi nadzieniami, takimi jak czekoladowe, morelowe czy z marmoladą, pakowane osobno w opakowania poduszkowe o wadze 60 g. Podczas poszukiwań skutecznej metody kontroli jakości tych produktów firma Frost postanowiła zwrócić się do Ishidy. W efekcie zdecydowała się na instalację trzech systemów rentgenowskich IX-EN-2943-S, które pracują na trzech liniach, przeprowadzając w trybie ciągłym kontrolę około 18 tys. opakowań croissantów na godzinę. Aby sprostać tak dużej ilości przetwarzanego produktu, urządzenia zostały wyposażone w wydajny system taśmowy, działający z prędkością do 75 metrów na minutę.

Modele IX-EN przeprowadzają kontrolę jakości w dwóch różnych, lecz równie istotnych aspektach. Po pierwsze, wykrywają ciała obce, co umożliwia producentom identyfikację i odrzucenie opakowań zawierających metal, gumę i inne zanieczyszczenia, nawet przy tak dużych prędkościach kontroli. Równie ważna dla Frost jest funkcja wykrywania braków, która umożliwia urządzeniom serii IX-EN identyfikację croissantów z wybrakowanym lub wadliwym nadzieniem. Ta funkcjonalność pomaga utrzymać najwyższą jakość i spójność produktów, co przyczynia się do zachowania prestiżowego wizerunku marki Frost.

Przed dostawą zespół techniczny Ishidy ściśle współpracował z firmą Frost, aby zapewnić maksymalną skuteczność wykrywania braków. Do siedziby głównej Ishida Europe w Wielkiej Brytanii wysłano szereg próbek, po czym przeprowadzono serię testów, aby upewnić się, że croissanty z nadzieniem, które nie spełniają specyfikacji, są konsekwentnie odrzucane. Kluczowym elementem tej funkcji jest unikalny system przetwarzania obrazów Genetic Algorithm (GA) Ishida, który pozwala na zwiększenie czułości kontroli w zakresie wykrywania określonych zanieczyszczeń i wad produktu. 

Systemy rentgenowskie Ishidy są łatwe w obsłudze i czyszczeniu, co znacznie ułatwia szkolenie pracowników – mówi Vladimir Varga, kierownik techniczny Frost. – Doceniamy zwłaszcza to, że nie musimy zmieniać ustawień w zależności od nadzienia, co znacznie upraszcza proces planowania produkcji. Instalacja systemu to kolejny przełomowy moment w historii naszej współpracy, ponieważ Frost już wcześniej korzystał z systemów rentgenowskich Ishidy w innych liniach produktowych.

Jesteśmy naprawdę zadowoleni z poziomu obsługi Ishidy na przestrzeni lat – podkreśla Varga. – W szczególności doceniamy ogromną pomoc w rozwiązaniu pewnych problemów technicznych w produkcji, nad którym firma pracowała w ścisłej współpracy z nami, tak żeby idealnie odpowiadało naszym potrzebom. Dlatego mamy duże zaufanie zarówno do sprzętu, jak i do marki Ishida.

Ponieważ najnowszy system kontroli jakości okazał się strzałem w dziesiątkę, firma Frost planuje kontynuować inwestycje w sprzęt rentgenowski Ishidy w celu zaspokojenia potrzeb przyszłych linii produktowych.

Wieloletnia współpraca z Frost doskonale pokazuje nasze zaangażowanie w stawianie klienta na pierwszym miejscu. Wspólne poszukiwania najlepszego rozwiązania, niezależnie od napotkanych problemów technicznych, wpisuje się w dążenie Ishidy do bycia partnerem, a nie tylko dostawcą – komentuje Karel Šmakal, regionalny kierownik sprzedaży Ishidy.

Klient

Założona w 2013 roku firma Frost a.s. Prešov produkuje szeroką ofertę słodkich i słonych wypieków oraz mrożonych ciast, które są dostępne na terenie Słowacji, Polski, Węgier i Czech. W zakładzie firmy w Preszowie, we wschodniej Słowacji, realizowany jest najbardziej nowoczesny i zaawansowany proces produkcji wyrobów ciastkarskich w kraju. Frost regularnie dostosowuje swój asortyment ciast do potrzeb klientów, stale wprowadzając innowacje z myślą o różnych preferencjach konsumentów.

www.frostpresov.sk

Źródło: Ishida

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

DYSTRYBUTOREM URZĄDZEŃ ISHIDA JEST:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.