Detektor rentgenowski X-ray Ishida
Fenix Systems Sp. z o.o.
Wykrywanie ciał obcych - detektory rentgenowskie Ishida X-ray
Firma Frost a.s. Prešov – największy producent croissantów na Słowacji – wprowadziła innowacyjną metodę kontroli jakości, instalując trzy systemy rentgenowskie Ishida IX-EN-2493. Te nowoczesne urządzenia zapewniają najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności oraz niezmienną jakość rogalików z nadzieniem.
Firma zainstalowała trzy systemy rentgenowskie do kontroli jakości croissantów z nadzieniem w opakowaniach poduszkowych o wadze 60 g. W trybie ciągłym urządzenia te są w stanie przeprowadzić kontrolę aż 18 tysięcy opakowań na godzinę, pracując z prędkością do 75 metrów na minutę, dzięki zastosowaniu wydajnego systemu taśmowego. Modele IX-EN identyfikują dwa istotne aspekty: obecność ciał obcych oraz braki lub nieprawidłowości w nadzieniu.
Frost Prešov oferuje szeroki asortyment świeżych i mrożonych wyrobów piekarniczych na rynku Europy Środkowej. W szczególności popularnością cieszą się croissanty z różnymi nadzieniami, takimi jak czekoladowe, morelowe czy z marmoladą, pakowane osobno w opakowania poduszkowe o wadze 60 g. Podczas poszukiwań skutecznej metody kontroli jakości tych produktów firma Frost postanowiła zwrócić się do Ishidy. W efekcie zdecydowała się na instalację trzech systemów rentgenowskich IX-EN-2943-S, które pracują na trzech liniach, przeprowadzając w trybie ciągłym kontrolę około 18 tys. opakowań croissantów na godzinę. Aby sprostać tak dużej ilości przetwarzanego produktu, urządzenia zostały wyposażone w wydajny system taśmowy, działający z prędkością do 75 metrów na minutę.
Modele IX-EN przeprowadzają kontrolę jakości w dwóch różnych, lecz równie istotnych aspektach. Po pierwsze, wykrywają ciała obce, co umożliwia producentom identyfikację i odrzucenie opakowań zawierających metal, gumę i inne zanieczyszczenia, nawet przy tak dużych prędkościach kontroli. Równie ważna dla Frost jest funkcja wykrywania braków, która umożliwia urządzeniom serii IX-EN identyfikację croissantów z wybrakowanym lub wadliwym nadzieniem. Ta funkcjonalność pomaga utrzymać najwyższą jakość i spójność produktów, co przyczynia się do zachowania prestiżowego wizerunku marki Frost.
Przed dostawą zespół techniczny Ishidy ściśle współpracował z firmą Frost, aby zapewnić maksymalną skuteczność wykrywania braków. Do siedziby głównej Ishida Europe w Wielkiej Brytanii wysłano szereg próbek, po czym przeprowadzono serię testów, aby upewnić się, że croissanty z nadzieniem, które nie spełniają specyfikacji, są konsekwentnie odrzucane. Kluczowym elementem tej funkcji jest unikalny system przetwarzania obrazów Genetic Algorithm (GA) Ishida, który pozwala na zwiększenie czułości kontroli w zakresie wykrywania określonych zanieczyszczeń i wad produktu.
Systemy rentgenowskie Ishidy są łatwe w obsłudze i czyszczeniu, co znacznie ułatwia szkolenie pracowników – mówi Vladimir Varga, kierownik techniczny Frost. – Doceniamy zwłaszcza to, że nie musimy zmieniać ustawień w zależności od nadzienia, co znacznie upraszcza proces planowania produkcji. Instalacja systemu to kolejny przełomowy moment w historii naszej współpracy, ponieważ Frost już wcześniej korzystał z systemów rentgenowskich Ishidy w innych liniach produktowych.
Jesteśmy naprawdę zadowoleni z poziomu obsługi Ishidy na przestrzeni lat – podkreśla Varga. – W szczególności doceniamy ogromną pomoc w rozwiązaniu pewnych problemów technicznych w produkcji, nad którym firma pracowała w ścisłej współpracy z nami, tak żeby idealnie odpowiadało naszym potrzebom. Dlatego mamy duże zaufanie zarówno do sprzętu, jak i do marki Ishida.
Ponieważ najnowszy system kontroli jakości okazał się strzałem w dziesiątkę, firma Frost planuje kontynuować inwestycje w sprzęt rentgenowski Ishidy w celu zaspokojenia potrzeb przyszłych linii produktowych.
Wieloletnia współpraca z Frost doskonale pokazuje nasze zaangażowanie w stawianie klienta na pierwszym miejscu. Wspólne poszukiwania najlepszego rozwiązania, niezależnie od napotkanych problemów technicznych, wpisuje się w dążenie Ishidy do bycia partnerem, a nie tylko dostawcą – komentuje Karel Šmakal, regionalny kierownik sprzedaży Ishidy.
Klient
Założona w 2013 roku firma Frost a.s. Prešov produkuje szeroką ofertę słodkich i słonych wypieków oraz mrożonych ciast, które są dostępne na terenie Słowacji, Polski, Węgier i Czech. W zakładzie firmy w Preszowie, we wschodniej Słowacji, realizowany jest najbardziej nowoczesny i zaawansowany proces produkcji wyrobów ciastkarskich w kraju. Frost regularnie dostosowuje swój asortyment ciast do potrzeb klientów, stale wprowadzając innowacje z myślą o różnych preferencjach konsumentów.
Źródło: Ishida
Przeczytaj także
Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydajność i podnosi standardy jakości produkcji. Mowa o rewolucyjnym oprogramowaniu Ishidy do zdalnego monitorowania i raportowania – Sentinel 5.0.
Firma Ishida Europe, we współpracy z Maple Leaf Foods – jednym z największych kanadyjskich producentów przetworzonego mięsa, w tym drobiu – miała kluczowy udział w realizacji nowo otwartego zakładu przetwórstwa drobiowego o wartości 772 milionów dolarów kanadyjskich, zlokalizowanego w London, w prowincji Ontario.
35 sprawdzanych opakowań na minutę, praca w pełni zautomatyzowana i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności. Takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.
Polecane produkty