Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ishida AirScan zapewnia 100-procentową szczelność opakowań warzyw i owoców z Eisberg Polska

Kategoria: Procesy i Technologie

35 sprawdzanych opakowań na minutę, praca w pełni zautomatyzowana i 100% skuteczności w wykrywaniu nieszczelności. Takie wyniki osiąga polski oddział firmy Eisberg dzięki instalacji systemu Ishida AirScan w swoich halach produkcyjnych. W planach ma już kolejne inwestycje w urządzenia Ishida.

Eisberg to szwajcarskie przedsiębiorstwo z pięćdziesięcioletnią tradycją. Zajmuje się sprzedażą przetworzonych warzyw i owoców gotowych do spożycia. W Polsce firma działa od 1992 roku, a obecnie w lokalnym oddziale zatrudnia ponad 220 pracowników.

Mimo silnej pozycji i długiej obecności na polskim rynku firma przez lata stosowała nieco „chałupnicze” metody, które obniżały jakość produktów oraz spowalniały wydajność zakładu. Szczelność opakowań z warzywami i owocami sprawdzano bowiem ręcznie, przy użyciu wanienki z wodą. Nieskuteczność tej metody sprawiała, że część nieszczelnych opakowań pozostawała niewykryta. To skracało okres przydatności do spożycia sprzedawanych produktów i powodowało skargi ze strony supermarketów.

Przedstawiciele firmy Eisberg w Polsce zaczęli szukać rozwiązań, które zwiększyłyby bezpieczeństwo sprzedawanych owoców i warzyw. Jasne było, że musi to być system oparty na automatyzacji – takie urządzenia są nie tylko skuteczniejsze od człowieka w wykrywaniu nieszczelności, ale też eliminują problem braku wystarczającej liczby pracowników na rynku.

Jak przyznaje Damian Bańkowski, kierownik technologii w Eisberg Polska, wybór najlepszej oferty nie trwał długo. Zdecydowano się na Ishida AirScan – nowoczesny tester szczelności opakowań na linii. Z firmą Ishida od jakiegoś czasu współpracowały już oddziały przedsiębiorstwa w Szwajcarii, Austrii, Rumunii i Węgier.

Doświadczenie naszych kolegów i koleżanek z grupy, którzy pracują na urządzeniach firmy Ishida, pokazuje, że są to urządzenia niezawodne – wyjaśnia Damian Bańkowski.

Zakup odbył się przy wsparciu Fenix Systems – dystrybutora marki Ishida w Polsce. Przedstawiciele firmy Fenix nie tylko przeprowadzili kompleksowe szkolenia z obsługi systemu, ale zajęli się również jego instalacją. Doradzili też zainwestowanie w obudowę AirScan, która zlikwidowała problem ruchów powietrza generowanych przez agregaty. Cały ten proces trwał zaledwie miesiąc.

System Isida AirScan pracuje przez 8 godzin dziennie na parametrach zapewniających najwyższą możliwą wydajność. Urządzenie skanuje około 35 paczek na minutę, a sama zmiana produktów w systemie zajmuje zaledwie 30 sekund. Na urządzeniu kontrolowane są paczki typu torebki, jak również tacki zapakowane w opakowania flow-pack.

W przypadku firmy Eisberg nieszczelność opakowań najczęściej jest spowodowana uszkodzeniami mechanicznymi, utknięciem fragmentów produktu (np. liści sałaty) w zgrzewie oraz źle dobranymi parametrami maszyny pakującej. System Ishida wykrywa 100% przypadków wycieku dwutlenku węgla z opakowań, niezależnie od ich przyczyny.

 

Największą zaletą Ishida AirScan jest to, że praca tego urządzenia jest niezależna od człowieka. Kontrola produktów pod kątem szczelności opakowań odbywa się w sposób w pełni zautomatyzowany – komentuje Damian Bańkowski.

Pracownicy przedsiębiorstwa podkreślają, że obsługa urządzenia jest intuicyjna i wymaga jedynie krótkiego przeszkolenia, a sam system działa bezawaryjnie. Firma ma już w planach kolejne inwestycje w urządzenia marki Ishida, zwłaszcza w dodatkowe kontrolery szczelności opakowań.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Owoce i warzywa Procesy i Technologie

Autor: Fenix Systems Sp z o.o.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.