Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA podwyższyła limity pozostałości imazalilu w owocach cytrusowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w sierpniu 2025 r. opinię naukową dotyczącą zmian w najwyższych dopuszczalnych poziomach pozostałości (NDP) imazalilu w owocach cytrusowych. Imazalil to fungicyd szeroko stosowany po zbiorze, chroniący owoce przed rozwojem chorób grzybowych podczas transportu i przechowywania. Najnowsze dane toksykologiczne i badania pozostałości pozwoliły EFSA na zaproponowanie podwyższenia wartości granicznych dla tej grupy owoców.

Nowe limity dla cytrusów

Dotychczasowe NPD dla imazalilu w cytrusach wynosiły od 4 do 5 mg/kg w zależności od gatunku. EFSA, po ocenie nowych danych dostarczonych przez wnioskodawcę, który złożył wniosek do władz Niderlandow, zaproponowała ustanowienie jednolitego limitu 7 mg/kg dla całej grupy owoców cytrusowych – obejmującego pomarańcze, mandarynki, cytryny, limonki i grejpfruty.

Ustalona wartość wynika z badań pozostałości po różnych metodach stosowania środka (m.in. kąpiel, natrysk, woskowanie). Nowy limit ma zapewnić lepszą harmonizację regulacyjną i odzwierciedlać realne pozostałości stwierdzane w praktyce produkcyjnej.

Ocena ryzyka dla konsumentów

EFSA przeprowadziła pełną analizę krótkoterminowego i długoterminowego narażenia konsumentów na pozostałości imazalilu i jego metabolitów. Wnioski są jednoznaczne – nawet przy wyższym NDP spożycie owoców cytrusowych nie powoduje przekroczenia dopuszczalnych wartości dziennego pobrania (ADI) ani dawki ostrej (ARfD). Tym samym bezpieczeństwo konsumentów jest zachowane.

Warto podkreślić, że EFSA zweryfikowała również toksykologiczny profil metabolitów imazalilu (R014821, FK-772, FK-284) i uznała, że ich działanie toksyczne nie stanowi dodatkowego zagrożenia.

Konsekwencje dla producentów i eksporterów

Podwyższenie limitu do 7 mg/kg jest korzystną wiadomością dla producentów cytrusów, ponieważ:

  • zwiększa elastyczność stosowania imazalilu po zbiorze,
  • zmniejsza ryzyko przekroczeń w badaniach kontrolnych,
  • ułatwia handel międzynarodowy dzięki harmonizacji poziomów w całej grupie owoców cytrusowych.

Zmiana ta oznacza także większą pewność dla eksporterów spoza UE, którzy kierują swoje produkty na rynek europejski.

Perspektywy dla innych upraw

EFSA jednocześnie odniosła się do innych gatunków: dla bananów zaproponowano wdrożenie normy Codex (3 mg/kg), decyzja należy jednak do Komisji Europejskiej, w przypadku melonów brak jest pełnego wsparcia danymi, dlatego wymagana będzie decyzja zarządcza, czy utrzymać obecne wartości czy obniżyć limit do granicy oznaczalności.

Opinia EFSA stanowi podstawę do wprowadzenia zmian w unijnych regulacjach dotyczących pozostałości pestycydów. Producentom zaleca się monitorowanie kolejnych kroków legislacyjnych Komisji Europejskiej i dostosowanie praktyk w łańcuchu produkcji i dystrybucji owoców cytrusowych.

Podwyższenie NPD dla cytrusów do 7 mg/kg pokazuje, że regulacje mogą zmieniać się nie tylko w kierunku zaostrzania, ale również dostosowywania do rzeczywistych danych naukowych i praktyki handlowej – zawsze przy zachowaniu bezpieczeństwa konsumentów.

Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2025.9614

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Owoce i warzywa Prawo żywnościowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.