Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkt uboczny z produkcji wina ryżowego jako superfood

Kategoria:

Filipińscy naukowcy opublikowali wyniki swoich badań, w których wykazali, że produkt uboczny tradycyjnej fermentacji wina ryżowego okazał się bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy i związków przeciwstarzeniowych.

Osad tapuy — stałe pozostałości po produkcji wina ryżowego — może mieć znaczący potencjał jako składnik funkcjonalny. Osad ten, zwykle wyrzucany podczas procesu fermentacji, powstaje, gdy mieszanka czarnego i białego kleistego ryżu jest fermentowana z tradycyjną kulturą starterową znaną lokalnie jako bubod.

Produkt uboczny jako składnik funkcjonalny

Dzięki optymalizacji procesu fermentacji i zastosowaniu starannie dobranej kultury mikrobiologicznej naukowcy odkryli, że osad tapuy zawiera wysoki poziom polifenoli. Związki te są dobrze znane ze swojej zdolności do zwalczania stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych i uszkodzeń komórek — wszystkich kluczowych czynników przyczyniających się do starzenia i chorób przewlekłych. Wyciągi z osadu tapuy wykazały silne działanie antyoksydacyjne w testach laboratoryjnych. W badaniach na zwierzętach, osobniki karmione tymi wyciągami wykazały dłuższą żywotność, lepszą ruchliwość i lepsze zdrowie reprodukcyjne. Badanie wykazało również, że zwierzęta wykazywały wyższy poziom dysmutazy ponadtlenkowej, kluczowego enzymu, który chroni komórki przed pogorszeniem związanym z wiekiem.

Naturalny surowiec dla sektora zdrowia i żywienia

Badanie podkreśla, jak często pomijany produkt uboczny fermentacji może stać się cennym źródłem naturalnych związków. Odkrycie to jest zgodne z rosnącym zainteresowaniem ponownym wykorzystaniem produktów ubocznych z produkcji alkoholu do wykorzystania w żywności funkcjonalnej, nutraceutykach i kosmetykach.

Dzięki dopracowaniu kultur mikrobiologicznych stosowanych w procesie fermentacji tapuy filipińscy naukowcy byli w stanie zwiększyć obecność korzystnych polifenoli i innych związków antyoksydacyjnych. Jeśli dalsze badania, w tym badania kliniczne, potwierdzą te korzyści u ludzi, osad tapuy może stać się cennym dodatkiem do rosnącego rynku naturalnych składników przeciwstarzeniowych i prozdrowotnych.

Te produkty uboczne fermentacji mogą znaleźć zastosowanie w szerokiej gamie produktów, od suplementów diety po wzbogaconą żywność i produkty do pielęgnacji skóry.

Źródło: https://link.springer.com/article/10.1007/s44187-025-00285-x

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Suplementy diety

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.