Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiana maksymalnej dopuszczalnej pozostałości acekwinocylu w truskawkach - rekomendacja EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

W dniu 1 lutego 2025 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię naukową dotyczącą modyfikacji istniejącego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla substancji czynne jaką jest acekwinocyl w truskawkach. Decyzja ta wynika z wniosku złożonego przez Agro-Kanesho Kabushiki Kaisha do greckiego organu krajowego, zgodnie z procedurą określoną w artykule 6 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Głównym celem było ponowne przeanalizowanie bezpieczeństwa pozostałości acekwinocylu w truskawkach i ewentualne podwyższenie dopuszczalnego limitu do 0,3 mg/kg. Acekwinocyl jest akarycydem stosowanym w rolnictwie do zwalczania roztoczy i innych szkodników. Ponieważ substancja ta pozostaje w owocach po aplikacji, konieczne jest określenie bezpiecznego poziomu jej pozostałości, który nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

W ramach oceny EFSA przeanalizowała dane dotyczące badań nad pozostałościami acekwinocylu w truskawkach. Badania te obejmowały zarówno rzeczywiste poziomy pozostałości substancji po zastosowaniu jej zgodnie z zaleceniami, jak i ocenę potencjalnego spożycia przez ludzi. W ramach analizy wzięto pod uwagę wyniki badań laboratoryjnych oraz dane dotyczące metabolizmu acekwinocylu w roślinach. Uwzględniono również modele spożycia żywności, które pozwoliły oszacować poziom narażenia konsumentów w różnych grupach wiekowych.

EFSA oceniła, że proponowany nowy limit na poziomie 0,3 mg/kg jest zgodny z wymogami bezpieczeństwa żywności i nie przekracza wartości akceptowalnego dziennego spożycia (ADI) ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD). Ocena ryzyka wykazała, że nawet w najbardziej ekstremalnych scenariuszach spożycia poziom narażenia pozostaje na bezpiecznym poziomie. W związku z tym EFSA stwierdziła, że zwiększenie dopuszczalnego poziomu pozostałości acekwinocylu w truskawkach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia publicznego.

Kolejnym krokiem w procedurze jest podjęcie decyzji przez Komisję Europejską oraz państwa członkowskie Unii Europejskiej. Opinia EFSA stanowi podstawę do aktualizacji unijnych regulacji dotyczących pozostałości pestycydów w żywności. Jeśli Komisja Europejska zdecyduje o przyjęciu zmiany, nowy limit 0,3 mg/kg stanie się obowiązującym standardem dla truskawek na rynku europejskim. Decyzja ta może mieć znaczenie zarówno dla producentów truskawek, jak i dla konsumentów. Rolnicy mogą korzystać z acekwinocylu w sposób bardziej elastyczny, nie obawiając się przekroczenia dopuszczalnych norm pozostałości. Dla konsumentów istotne jest, że EFSA przeprowadziła szczegółową ocenę ryzyka i zapewniła, że nowy limit nie wpłynie negatywnie na bezpieczeństwo żywności.

Postanowienia końcowe

Podsumowując, EFSA pozytywnie oceniła wniosek o podwyższenie NDP dla acekwinocylu w truskawkach do poziomu 0,3 mg/kg, uznając tę zmianę za bezpieczną dla zdrowia publicznego. Ostateczna decyzja leży w gestii Komisji Europejskiej oraz państw członkowskich UE, które zdecydują o wdrożeniu nowego standardu na poziomie unijnym.

Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2025.9207

Autor:Michalina Jankowska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.