Zarządzanie wodą procesową dla owoców, warzyw i ziół – aplikacja online - WaterManage4You od EFSA w walce z Listerią
Połączenie zabiegów dezynfekcji i uzupełniania wody może pomóc utrzymać jakość mikrobiologiczną wody używanej do przetwarzania świeżych i mrożonych owoców, warzyw i ziół. Jest to główne odkrycie analizy przeprowadzonej przez ekspertów EFSA, która zaowocowała kilkoma zaleceniami i opracowaniem nowego narzędzia online.
W ostatnich latach patogeny takie jak Listeria monocytogenes i STEC spowodowały poważne epidemie w Unii Europejskiej, które były związane ze spożyciem świeżych i mrożonych owoców, warzyw i ziół. Jakość wody i jej przemysłowe wykorzystanie stanowią coraz większy problem globalny, nie tylko dlatego, że słaba jakość wody może wprowadzić szkodliwe mikroorganizmy do produktów spożywczych, ale również ze względu na zmiany klimatyczne i oczekiwane zmniejszenie dostępności wody.
Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody
Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody wykorzystywanej do przetwarzania owoców, warzyw i ziół w warunkach przemysłowych. Przygotowali również zestaw planów zarządzania wodą procesową i narzędzie online, które może pomóc branży ulepszyć systemy zarządzania wodą.
Woda procesowa „dostosowana do celu”
W swojej analizie eksperci EFSA kierowali się koncepcją „wody nadającej się do użytku”, opracowaną przez FAO i WHO. Podejście to wymaga uwzględnienia różnych aspektów przy podejmowaniu decyzji o najlepszym planie zarządzania wodą, takich jak ocena źródła wody i potencjalnych zagrożeń z nim związanych, opcje dezynfekcji i końcowe zastosowanie produktu spożywczego (na przykład w przypadku spożycia na surowo).
Zalecenia przedstawiono w trzech opiniach naukowych – jednej na temat świeżych całych owoców, warzyw i ziół, drugiej na temat świeżo krojonych produktów i trzeciej na temat produktów mrożonych.
Jest to nawiązanie do poprzedniej pracy EFSA z 2023 r., w której przedstawiono teoretyczne podstawy planu zarządzania wodą procesową, wykorzystując spostrzeżenia z poprzednich badań, dane dotyczące epidemii i odpowiedzi przemysłu na kwestionariusz.
Nowa aplikacja – WaterManage4You
EFSA opracowała również WaterManage4You, bezpłatne narzędzie online, które pomoże przewidzieć przenoszenie i gromadzenie się bakterii w wodzie procesowej w scenariuszach przemysłowych. Aplikacja jest niezwykle istotna dla operatorów przedsiębiorstw spożywczych, naukowców i władz pracujących w tej dziedzinie.
Narzędzie działa z wstępnie ustawionymi lub dostosowanymi danymi, wykorzystując unikalny model matematyczny opisany w jednej opinii naukowej, aby symulować różne scenariusze i przewidywać wpływ różnych strategii dezynfekcji i uzupełniania wody. W tym celu aplikacja bierze pod uwagę takie parametry, jak objętość i uzupełnianie wody, stężenie środka dezynfekującego z chlorem, całkowitą objętość mytego produktu i całkowitą liczbę bakterii.
Link do aplikacji - WaterManage4You
Przeczytaj także
-
29.01.2025
Ocena ryzyka Listeria monocytogenes w żywności: Cz. 1 - raport FAO
W odpowiedzi na wniosek 52. sesji Komitetu Kodeksu ds. Higieny Żywności (CCFH), zostało zwołane spotkanie ekspertów FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego (JEMRA). Celem było opracowanie formalnych, pełnych modeli oceny ryzyka dla Listeria monocytogenes w sałacie, melonie kantalupa, mrożonych warzywach i gotowych do spożycia rybach.
-
28.01.2025
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
-
15.01.2025
Jak przygotować się w sposób zadawalający dla właściwego organu do zmiany kryterium Listeria monocytogenes (Rozporządzenie 2024/2895)
Nowe przepisy dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności gotowej do spożycia zaostrzają wymagania wobec Listeria monocytogenes, aby skuteczniej chronić zdrowie konsumentów w całym okresie przydatności do spożycia.