Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zarządzanie wodą procesową dla owoców, warzyw i ziół – aplikacja online - WaterManage4You od EFSA w walce z Listerią

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Połączenie zabiegów dezynfekcji i uzupełniania wody może pomóc utrzymać jakość mikrobiologiczną wody używanej do przetwarzania świeżych i mrożonych owoców, warzyw i ziół. Jest to główne odkrycie analizy przeprowadzonej przez ekspertów EFSA, która zaowocowała kilkoma zaleceniami i opracowaniem nowego narzędzia online.

W ostatnich latach patogeny takie jak Listeria monocytogenes i STEC spowodowały poważne epidemie w Unii Europejskiej, które były związane ze spożyciem świeżych i mrożonych owoców, warzyw i ziół. Jakość wody i jej przemysłowe wykorzystanie stanowią coraz większy problem globalny, nie tylko dlatego, że słaba jakość wody może wprowadzić szkodliwe mikroorganizmy do produktów spożywczych, ale również ze względu na zmiany klimatyczne i oczekiwane zmniejszenie dostępności wody.

Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody

Eksperci EFSA przeanalizowali mikrobiologiczną i fizykochemiczną jakość wody wykorzystywanej do przetwarzania owoców, warzyw i ziół w warunkach przemysłowych. Przygotowali również zestaw planów zarządzania wodą procesową i narzędzie online, które może pomóc branży ulepszyć systemy zarządzania wodą.

Woda procesowa „dostosowana do celu”

W swojej analizie eksperci EFSA kierowali się koncepcją „wody nadającej się do użytku”, opracowaną przez FAO i WHO. Podejście to wymaga uwzględnienia różnych aspektów przy podejmowaniu decyzji o najlepszym planie zarządzania wodą, takich jak ocena źródła wody i potencjalnych zagrożeń z nim związanych, opcje dezynfekcji i końcowe zastosowanie produktu spożywczego (na przykład w przypadku spożycia na surowo).  

Zalecenia przedstawiono w trzech opiniach naukowych – jednej na temat świeżych całych owoców, warzyw i ziół, drugiej na temat świeżo krojonych produktów i trzeciej na temat produktów mrożonych.

Jest to nawiązanie do poprzedniej pracy EFSA z 2023 r., w której przedstawiono teoretyczne podstawy planu zarządzania wodą procesową, wykorzystując spostrzeżenia z poprzednich badań, dane dotyczące epidemii i odpowiedzi przemysłu na kwestionariusz.

Nowa aplikacja – WaterManage4You

EFSA opracowała również WaterManage4You, bezpłatne narzędzie online, które pomoże przewidzieć przenoszenie i gromadzenie się bakterii w wodzie procesowej w scenariuszach przemysłowych. Aplikacja jest niezwykle istotna dla operatorów przedsiębiorstw spożywczych, naukowców i władz pracujących w tej dziedzinie.

Narzędzie działa z wstępnie ustawionymi lub dostosowanymi danymi, wykorzystując unikalny model matematyczny opisany w jednej opinii naukowej, aby symulować różne scenariusze i przewidywać wpływ różnych strategii dezynfekcji i uzupełniania wody. W tym celu aplikacja bierze pod uwagę takie parametry, jak objętość i uzupełnianie wody, stężenie środka dezynfekującego z chlorem, całkowitą objętość mytego produktu i całkowitą liczbę bakterii.

Link do aplikacji - WaterManage4You

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/news/new-advice-and-app-manage-process-water-fruit-vegetables-and-herbs

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Owoce i warzywa Procesy i Technologie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.