Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski – podsumowanie i zmiany

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy opublikował zaktualizowane "Normy żywienia dla populacji Polski". Dokument ten jest kluczowym narzędziem w planowaniu żywienia oraz ocenie spożycia w różnych grupach populacyjnych. W Polsce poprzednia aktualizacja norm została przeprowadzona w 2020 r. Aby przeprowadzić aktualizację eksperci NIZP-PZH PIB dokonali przeglądu piśmiennictwa dotyczącego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, szczególnie z ostatnich kilku lat, oraz przeanalizowali wyniki prac innych grup ekspertów zajmujących się opracowaniem norm.

Znaczenie norm żywienia

Normy żywienia określają ilości energii i składników odżywczych niezbędne dla zdrowych osób, pomagają zapobiegać niedoborom oraz skutkom nadmiernej podaży żywieniowej. Są wykorzystywane m.in. w planowaniu spożycia, ocenie jakości żywienia, opracowywaniu zaleceń, edukacji żywieniowej, a także w monitorowaniu polityki żywieniowej na poziomie krajowym. Dokumenty te są ważne dla dietetyków, lekarzy oraz instytucji publicznych.

Główne założenia norm

Normy przeznaczone są dla zdrowych osób, uwzględniających różnorodność w obrębie grup wiekowych, płci i stanu fizjologicznego. Wyrażane są na poziomie dobowym i nie muszą być realizowane codziennie – kluczowa jest ich realizacja w dłuższym okresie. Normy obejmują:

  • Średnie zapotrzebowanie (EAR) – dla 50% grupy,
  • zalecane spożycie (RDA) – dla 97,5% grupy,
  • wystarczające spożycie (AI) – gdy brakuje danych dla EAR i RDA,
  • górny tolerowany poziom spożycia (UL) – maksymalna ilość niewywołująca skutków zdrowotnych.

Nowości wprowadzone w normach z 2024 roku

  1. Grupowanie wiekowe:
    • Rozszerzono szczegółowe grupowanie dla dzieci, młodzieży oraz dorosłych, uwzględniając specyfikę płci i aktywności fizycznej.
    • Dodano szczegółowe normy dla niemowląt od 6. miesiąca życia oraz kobiet ciężarnych i karmiących.
  2. Energia i makroskładniki:
    • Ustalono zakresy referencyjne dla spożycia makroskładników (RI), takich jak tłuszcze i węglowodany, wyrażone w procentach dziennego zapotrzebowania energetycznego.
    • Podkreślono rosnące znaczenie aktywności fizycznej w ocenie zapotrzebowania energetycznego.
  3. Witaminy i minerały:
    • Uaktualniono normy dla witamin D, C oraz wapnia, dostosowując je do najnowszych badań i zaleceń międzynarodowych.
    • Uwzględniono maksymalne poziomy spożycia (UL) dla niektórych mikroelementów.
  4. Normy dla specyficznych grup:
    • W przypadku niemowląt w pierwszych 6 miesiącach życia zalecane jest wyłączne karmienie piersią, co nie wymaga osobnych norm energetycznych.
  5. Dostosowanie do współczesnych wyzwań:
    • Uwzględniono zmiany w stylu życia, np. niższą aktywność fizyczną oraz wzrost spożycia przetworzonej żywności.
    • Rozwinięto wytyczne dotyczące suplementów diety oraz ich stosowania w środowisku polskim.

Podsumowanie

Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski z 2024 roku jest odpowiedzią na zmieniające się potrzeby zdrowotne i styl życia Polaków. Wprowadzone zmiany uwzględniają najnowsze badania oraz międzynarodowe standardy. Dokument ten stanowi podstawowe narzędzie dla dietetyków, lekarzy oraz instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym, pozwalając na efektywne planowanie i ocenę żywienia w Polsce.

 

>>Pobierz publikację<<

Źródło: https://www.pzh.gov.pl/normy-zywienia-2024/

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.