Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego znowelizowali normy żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy opublikował zaktualizowane "Normy żywienia dla populacji Polski". Dokument ten jest kluczowym narzędziem w planowaniu żywienia oraz ocenie spożycia w różnych grupach populacyjnych. W Polsce poprzednia aktualizacja norm została przeprowadzona w 2020 r. Aby przeprowadzić aktualizację eksperci NIZP-PZH PIB dokonali przeglądu piśmiennictwa dotyczącego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, szczególnie z ostatnich kilku lat, oraz przeanalizowali wyniki prac innych grup ekspertów zajmujących się opracowaniem norm.
Znaczenie norm żywienia
Normy żywienia określają ilości energii i składników odżywczych niezbędne dla zdrowych osób, pomagają zapobiegać niedoborom oraz skutkom nadmiernej podaży żywieniowej. Są wykorzystywane m.in. w planowaniu spożycia, ocenie jakości żywienia, opracowywaniu zaleceń, edukacji żywieniowej, a także w monitorowaniu polityki żywieniowej na poziomie krajowym. Dokumenty te są ważne dla dietetyków, lekarzy oraz instytucji publicznych.
Główne założenia norm
Normy przeznaczone są dla zdrowych osób, uwzględniających różnorodność w obrębie grup wiekowych, płci i stanu fizjologicznego. Wyrażane są na poziomie dobowym i nie muszą być realizowane codziennie – kluczowa jest ich realizacja w dłuższym okresie. Normy obejmują:
Nowości wprowadzone w normach z 2024 roku
Podsumowanie
Aktualizacja norm żywienia dla populacji Polski z 2024 roku jest odpowiedzią na zmieniające się potrzeby zdrowotne i styl życia Polaków. Wprowadzone zmiany uwzględniają najnowsze badania oraz międzynarodowe standardy. Dokument ten stanowi podstawowe narzędzie dla dietetyków, lekarzy oraz instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym, pozwalając na efektywne planowanie i ocenę żywienia w Polsce.
Przeczytaj także
Badanie przeprowadzone przez szwedzko-hiszpański zespół naukowców wskazuje, że – wbrew aktualnym rekomendacjom – u osób starszych cierpiących na przewlekłą chorobę nerek korzystna może być podwyższona podaż białka.
Hiszpania wprowadza nowe normy żywienia, zgodnie z którymi zalecane spożycie mięsa wynosi 0-3 porcje tygodniowo. Komitet Hiszpańskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) stwierdził, że ograniczenie konsumpcji produktów mięsnych jest korzystne zarówno z punktu widzenia zdrowia człowieka, jak i stanu planety.
Ciągły rozwój nauki o żywieniu człowieka sprawia, że istnieje potrzeba systematycznej aktualizacji norm. Zaktualizowana publikacja jest źródłem najnowszej wiedzy, na temat zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz od czego to zależy.