Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badanie przeprowadzone przez szwedzko-hiszpański zespół naukowców wskazuje, że – wbrew aktualnym rekomendacjom – u osób starszych cierpiących na przewlekłą chorobę nerek korzystna może być podwyższona podaż białka.
Poważne zagrożenie dla zdrowia
Przewlekła choroba nerek zmniejsza zdolność nerek do filtracji krwi i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Prawdopodobieństwo jej wystąpienia rośnie wraz z wiekiem – schorzenie to dotyka ponad 40% osób powyżej 60 r.ż. Obecne rekomendacje obejmują m.in. ograniczenie spożycia białka, mimo że u seniorów wyższa podaż tego makroskładnika jest szczególnie istotna dla zachowania sprawności i regeneracji organizmu.
Niższe ryzyko zgonu
W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy przeanalizowali dane o spożyciu białka pochodzące od 8543 osób starszych z przewlekłą chorobą nerek mieszkających w Hiszpanii i Szwecji. Badacze doszli do wniosku, że w porównaniu ze standardowo zalecaną podażą na poziomie 0,8 g/kg masy ciała, spożycie białka w ilości 1,0 g, 1,2 g oraz 1,4 g/kg masy ciała wiązało się z obniżeniem ryzyka zgonu o – odpowiednio – 12%, 21% i 27%.
Korzystny efekt u osób starszych
Spożycie wraz z dietą „białka roślinnego, pochodzącego ze zbóż, roślin strączkowych czy nasion i orzechów, a także białka zwierzęcego z mięsa, ryb, produktów mlecznych i jaj, było w podobny sposób powiązane z umieralnością. Porównywalnie korzystny efekt zaobserwowano zarówno u osób w wieku 60-74 lat, jak i u osób powyżej 75 r.ż.”, podkreślają autorzy.
Czas na aktualizację zaleceń?
Rezultaty badania sugerują, że w przypadku seniorów dotkniętych przewlekłą chorobą nerek o łagodnym lub umiarkowanym stopniu nasilenia korzyści płynące z większego spożycia białka mogą przewyższać ewentualne ryzyko. Wskazuje to, że u pacjentów w podeszłym wieku podaż białka przekraczająca aktualnie zalecaną ilość może działać dobroczynnie.
Źródła:
Przeczytaj także
To pierwszy tego typu projekt w Polsce dotyczący opracowania przekąsek piekarniczych przez konsumentów. W ramach tak zwanej ko-kreacji, czyli tworzenia nowych produktów spożywczych z udziałem konsumentów, zaprojektowano 13 innowacyjnych produktów, z których wybrany trafi na rynek w przyszłym roku.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) opublikowały wspólny dokument opisujący czym powinna charakteryzować się dieta, którą uznać można za zdrową.
Naukowcy z Hiszpanii przeprowadzili pionierskie badanie, które rzuca nowe światło na związek między dietą śródziemnomorską i mikrobiotą jelitową a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.