Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przewlekła choroba nerek u seniorów – korzyści z większego spożycia białka?

Kategoria: Składniki Żywności

Badanie przeprowadzone przez szwedzko-hiszpański zespół naukowców wskazuje, że – wbrew aktualnym rekomendacjom – u osób starszych cierpiących na przewlekłą chorobę nerek korzystna może być podwyższona podaż białka.

Poważne zagrożenie dla zdrowia

Przewlekła choroba nerek zmniejsza zdolność nerek do filtracji krwi i stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Prawdopodobieństwo jej wystąpienia rośnie wraz z wiekiem – schorzenie to dotyka ponad 40% osób powyżej 60 r.ż. Obecne rekomendacje obejmują m.in. ograniczenie spożycia białka, mimo że u seniorów wyższa podaż tego makroskładnika jest szczególnie istotna dla zachowania sprawności i regeneracji organizmu.

Niższe ryzyko zgonu

W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy przeanalizowali dane o spożyciu białka pochodzące od 8543 osób starszych z przewlekłą chorobą nerek mieszkających w Hiszpanii i Szwecji. Badacze doszli do wniosku, że w porównaniu ze standardowo zalecaną podażą na poziomie 0,8 g/kg masy ciała, spożycie białka w ilości 1,0 g, 1,2 g oraz 1,4 g/kg masy ciała wiązało się z obniżeniem ryzyka zgonu o – odpowiednio – 12%, 21% i 27%.

Korzystny efekt u osób starszych

Spożycie wraz z dietą „białka roślinnego, pochodzącego ze zbóż, roślin strączkowych czy nasion i orzechów, a także białka zwierzęcego z mięsa, ryb, produktów mlecznych i jaj, było w podobny sposób powiązane z umieralnością. Porównywalnie korzystny efekt zaobserwowano zarówno u osób w wieku 60-74 lat, jak i u osób powyżej 75 r.ż.”, podkreślają autorzy.

Czas na aktualizację zaleceń?

Rezultaty badania sugerują, że w przypadku seniorów dotkniętych przewlekłą chorobą nerek o łagodnym lub umiarkowanym stopniu nasilenia korzyści płynące z większego spożycia białka mogą przewyższać ewentualne ryzyko. Wskazuje to, że u pacjentów w podeszłym wieku podaż białka przekraczająca aktualnie zalecaną ilość może działać dobroczynnie.

Źródła:

  1. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2822055
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/51683/proteinas-y-mortalidad-en-personas-mayores-con-enfermedad-renal-cronica#google_vignette
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.