Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czym jest zdrowa dieta? Oficjalne stanowisko FAO/WHO

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO) opublikowały wspólny dokument opisujący czym powinna charakteryzować się dieta, którą uznać można za zdrową.

Dieta skrojona na miarę

Odpowiedni sposób żywienia przyczynia się do utrzymania zdrowia, wzrostu i rozwoju organizmu, wspiera aktywny styl życia, zapobiega niedoborom, chroni przed chorobami, ogranicza ryzyko zatruć pokarmowych i pozwala zachować szeroko pojęty dobrostan. Jego dokładny kształt zależny jest jednak od indywidualnych cech każdego człowieka, osobistych preferencji, kontekstu kulturowego, dostępu do konkretnych rodzajów produktów oraz tradycji kulinarnych. Fundamenty zdrowej diety są jednak uniwersalne i to na nich właśnie skupili się eksperci FAO/WHO.

Cztery filary według ekspertów

W swoim wspólnym stanowisku, zatytułowanym „What are healthy diets? Joint statement by the Food and Agriculture Organization of the United Nations and the World Health Organization”, specjaliści przedstawili cztery podstawowe zasady zbilansowanego sposobu żywienia, które opierają się na rekomendacjach i standardach wypracowanych przez obydwie organizacje. Według FAO/WHO zdrowa dieta powinna być:

  1. Tak, aby zapewnić wystarczającą ilość niezbędnych składników odżywczych, zapobiegać niedoborom i nadmiarom oraz wspierać zdrowie.
  2. Zrównoważona. W kontekście dostarczanej energii i poszczególnych makroskładników (białek, węglowodanów i tłuszczów), zapobiegając chorobom i umożliwiając rozwój organizmu oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  3. Pod kątem spożycia poszczególnych pokarmów, składników odżywczych oraz substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie.
  4. Zróżnicowana. Czyli obejmująca różnorodne grupy produktów, co pozwala na pokrycie zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze oraz dostarczanie do organizmu korzystnych dla zdrowia substancji.

„Różne sposoby żywienia mogą być uznane za zdrowe”

Jak podsumowują autorzy dokumentu, „różne sposoby żywienia mogą być uznane za zdrowe, pod warunkiem, że spełniają opisane powyżej cztery podstawowe założenia i opierają się na bezpiecznych produktach. Rekomendowany kształt zdrowej diety znaleźć można w zaleceniach żywieniowych poszczególnych krajów, które uwzględniają dowody naukowe oraz lokalne uwarunkowania, określając wytyczne w zakresie łączenia grup pokarmów, ich proporcji, a często również częstości spożycia”.

Źródła:

  1. https://www.who.int/publications/i/item/9789240101876
  2. https://iuns.org/2024/11/what-are-healthy-diets/?fbclid=IwY2xjawGbKBFleHRuA2FlbQIxMAABHfhIIXAQBCa93EcnNaGgxJfYOumMWYN8Tmx4XM7Lp2NgGmhwvMLXT9iJpQ_aem_BpLoP2SB3WUlpwtZMU4OEA
  3. https://pl.linkedin.com/posts/katarzyna-wolnicka-phd-48729653_zdrowadieta-talerzprzysz%C5%82o%C5%9Bci-dieta-activity-7256270847747784704-fnNv?utm_source=li_share&utm_content=feedcontent&utm_medium=g_dt_web&utm_campaign=copy

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.