Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dieta śródziemnomorska może poprawiać zdrowie metaboliczne wątroby

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Hiszpanii przeprowadzili pionierskie badanie, które rzuca nowe światło na związek między dietą śródziemnomorską i mikrobiotą jelitową a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Rok na diecie śródziemnomorskiej

W doświadczeniu wzięło udział 297 uczestników, których przydzielono do trzech różnych grup w zależności od poziomu biomarkerów związanych z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby i którym przez rok polecono stosowanie diety śródziemnomorskiej. Rezultaty badania wykazały znaczące zmiany w mikrobiocie jelitowej osób, u których w trakcie eksperymentu największej poprawie uległy parametry związane z funkcjonowaniem wątroby. Ci z uczestników, u których organ ten był w najlepszym stanie, charakteryzowali się ponadto większą ilością korzystnych dla zdrowia bakterii w porównaniu z badanymi cechującymi się większym stopniem uszkodzenia wątroby.

Poprawa biomarkerów i zmiany w mikrobiocie

Okazało się również, że wśród osób, u których stwierdzono znaczącą poprawę markerów zdrowia metabolicznego wątroby oraz lepszą odpowiedź na dietę śródziemnomorską, niższy był poziom bakterii związanych ze stanem zapalnym. Jednocześnie zaobserwowano u nich więcej mikroorganizmów wytwarzających krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – metabolity o wielu prozdrowotnych właściwościach, wśród których wymienić można poprawę funkcjonowania jelit i obniżenie ryzyka wielu chorób.

Kluczowa rola sposobu żywienia

W kontekście uzyskanych wyników współautorki publikacji, dr Ana María Gómez Pérez i dr Patricia Ruiz Limón z Uniwersytetu w Máladze, podkreślają jak duże znaczenie ma „przestrzeganie w większym stopniu założeń diety śródziemnomorskiej, która stanowi kluczowy element walki ze schorzeniami powiązanymi z otyłością”, do których należy niealkoholowe stłuszczenie wątroby. „Dysponujemy coraz większą liczbą dowodów na fundamentalną rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia metabolicznego, szczególnie w kontekście sposobu żywienia. Z tego powodu badania takie jak to są niezwykle istotne”, podsumowuje dr Isabel Moreno Indias, współkierowniczka projektu z Uniwersytetu w Máladze.

Źródła: 

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37345236/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/49154/dieta-mediterranea-microbiota-e-higado?fbclid=IwAR2KhXf-7yqPmoB78qx7l37lkAwmkCvhBngq6M8L5KZWtIQNhjLzHGCra8o

 

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.