Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Suplementacja laktoferyną może być skuteczną alternatywą dla żelaza u osób z anemią

Kategoria: Składniki Żywności

Badacze z Cypru opublikowali pracę naukową, z której wynika, że suplementacja laktoferyną stanowi skuteczną alternatywę dla preparatów z żelazem w leczeniu pacjentów cierpiących na anemię.

Efekty uboczne u 70% pacjentów

Niewystarczający poziom czerwonych krwinek może prowadzić do anemii, charakteryzującego się niskim stężeniem hemoglobiny stanu chorobowego, który w znaczącym stopniu przyczynia się do wzrostu śmiertelności i umieralności na całym świecie. Standardowa terapia obejmująca suplementację żelazem „wiąże się zwykle z niepożądanymi objawami ze strony przewodu pokarmowego u 70% pacjentów”, zwracają uwagę naukowcy. Tymczasem laktoferyna – glikoproteina znajdująca się w mleku i innych wydzielinach ssaków – nie powoduje efektów ubocznych, a potencjalnie może być równie skuteczna w przywracaniu prawidłowego poziomu hemoglobiny.

Bezpieczniejsza niż żelazo

Autorzy z Cypru przeprowadzili meta-analizę 19 randomizowanych badań klinicznych, w których oceniano skuteczność laktoferyny podawanej pacjentom o stężeniu hemoglobiny równym lub niższym niż 11,5 g/dL. Okazuje się, że przyjmowana w dawkach 100-250 mg/dzień jest ona skuteczniejsza niż konwencjonalne preparaty z żelazem. Według badaczy laktoferyna może być również bezpieczniejsza, ponieważ jej stosowanie sprzyja ściślejszemu przestrzeganiu terapii i jest szczególnie korzystne dla pacjentów, którzy doświadczają efektów ubocznych po standardowych preparatach na bazie żelaza.

Działanie przeciwzapalne

Co więcej, laktoferyna posiada zdolność obniżania poziomu prozapalnych cytokin, co ma kluczowe znaczenie w regulowaniu stężenia hemoglobiny. „Może być to pierwszym krokiem na drodze do normalizacji poziomu hemoglobiny u pacjentów, u których niskie jej stężenie współwystępuje ze stanem zapalnym”, podkreślają cypryjscy naukowcy. Jak podsumowują, „większość badań potwierdza, że laktoferyna prowadzi do statystycznie istotnego wzrostu poziomu hemoglobiny w porównaniu z żelazem”.

Źródła:

  1. https://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-023-00818-6
  2. https://www.nutritioninsight.com/news/latest-research-finds-lactoferrin-as-effective-as-iron-treatment-for-low-hemoglobin.html
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.