Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niedożywienie mikroskładnikami odżywczymi - zmiany w żywności następujące od dekad

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Niedożywienie mikroskładnikami odżywczymi jest powszechne i wiąże się z dietami ubogimi w owoce i warzywa. Jednak w XX wieku w Wielkiej Brytanii i innych krajach odnotowano spadki zawartości niezbędnych minerałów w owocach i warzywach. Przeprowadzono nową analizę długoterminowych trendów zawartości minerałów w owocach i warzywach.

Suplementacja odżywcza to powszechne zjawisko na całym świecie. Jednym z powodów jest zmiana stylu odżywiana pokoleń. Niemniej jednak warto przyjrzeć się też samej żywności i jej składowi.

Badacze z Wielkiej Brytanii zaobserwowali znaczny spadek zawartości minerałów w warzywach i owocach. Dalszy spadek może spowodować wielkie wyzwania dla rolnictwa i branży żywienia.

Wyniki badań

Badanie składało się z analizy trendu zawartości minerałów w owocach i warzywach z trzech wydaniach tabel składu żywności. Materiały badawcze były wydawane w latach 1940, 1991 oraz 2019. Przez 80 lat wszystkie pierwiastki, bez uwzględnienia fosforu, zmniejszyły swoje stężenie. Największe spadki zauważono dla:

  • Sodu (52%)
  • Żelaza (50%)
  • Miedzi (49%)
  • Magnezu (10%)

Zaobserwowano również spadek zawartości suchej masy o 12%. Wyniki wskazują na znaczne zmniejszenie się zawartości niezbędnych składników mineralnych. Skala zmian była bardzo zróżnicowana. W innych krajach również dokonano podobnych badań i stwierdzono zbieżność wyników. Badacze w swojej hipotezie zakładają związek zmiany składu produktów badanych z wprowadzeniem rolnictwa przemysłowego.

Przyczyny

Następujące zmiany mogą mieć wiele powodów. Sam sposób upraw i postęp nauk agronomicznych zmienił gruntownie sposób pozyskiwania roślin. Dużo starych odmian zostało wypartych przez rośliny komercyjnie bardziej efektywne. Przypisuje się temu „Efekt rozcieńczenia”, który jest spowodowany również przez stosowanie nowoczesnych nawozów. Same zmiany geograficzne czy stosowanie upraw bezglebowych mogą mieć również wpływ na wyniki badania. Nie można zapomnieć też o postępujących zmianach klimatycznych i zwiększeniu zawartości dwutlenku węgla w powietrzu. Jednakże nie ma jednoznacznych badań w tej kwestii.

Wyzwania na kolejne lata

Zmiany w składzie żywności wiążą się z wyzwaniami dla branży spożywczej i rolniczej. Zostawienie sytuacji bez działania może spowodować niedożywienie dużej części populacji. Będą potrzebne dalsze badania, by zapewnić nie tylko wydajność, ale i lepszą jakość upraw, aby sprostać potrzebom konsumentów. Może być potrzeba rozwoju żywności suplemantacyjnej, by uzupełnić zapotrzebowanie na utracone właściwości odżywcze.

Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34651542/

Autor:Zofia Opalińska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.