Niedożywienie mikroskładnikami odżywczymi - zmiany w żywności następujące od dekad
Niedożywienie mikroskładnikami odżywczymi jest powszechne i wiąże się z dietami ubogimi w owoce i warzywa. Jednak w XX wieku w Wielkiej Brytanii i innych krajach odnotowano spadki zawartości niezbędnych minerałów w owocach i warzywach. Przeprowadzono nową analizę długoterminowych trendów zawartości minerałów w owocach i warzywach.
Suplementacja odżywcza to powszechne zjawisko na całym świecie. Jednym z powodów jest zmiana stylu odżywiana pokoleń. Niemniej jednak warto przyjrzeć się też samej żywności i jej składowi.
Badacze z Wielkiej Brytanii zaobserwowali znaczny spadek zawartości minerałów w warzywach i owocach. Dalszy spadek może spowodować wielkie wyzwania dla rolnictwa i branży żywienia.
Wyniki badań
Badanie składało się z analizy trendu zawartości minerałów w owocach i warzywach z trzech wydaniach tabel składu żywności. Materiały badawcze były wydawane w latach 1940, 1991 oraz 2019. Przez 80 lat wszystkie pierwiastki, bez uwzględnienia fosforu, zmniejszyły swoje stężenie. Największe spadki zauważono dla:
- Sodu (52%)
- Żelaza (50%)
- Miedzi (49%)
- Magnezu (10%)
Zaobserwowano również spadek zawartości suchej masy o 12%. Wyniki wskazują na znaczne zmniejszenie się zawartości niezbędnych składników mineralnych. Skala zmian była bardzo zróżnicowana. W innych krajach również dokonano podobnych badań i stwierdzono zbieżność wyników. Badacze w swojej hipotezie zakładają związek zmiany składu produktów badanych z wprowadzeniem rolnictwa przemysłowego.
Przyczyny
Następujące zmiany mogą mieć wiele powodów. Sam sposób upraw i postęp nauk agronomicznych zmienił gruntownie sposób pozyskiwania roślin. Dużo starych odmian zostało wypartych przez rośliny komercyjnie bardziej efektywne. Przypisuje się temu „Efekt rozcieńczenia”, który jest spowodowany również przez stosowanie nowoczesnych nawozów. Same zmiany geograficzne czy stosowanie upraw bezglebowych mogą mieć również wpływ na wyniki badania. Nie można zapomnieć też o postępujących zmianach klimatycznych i zwiększeniu zawartości dwutlenku węgla w powietrzu. Jednakże nie ma jednoznacznych badań w tej kwestii.
Wyzwania na kolejne lata
Zmiany w składzie żywności wiążą się z wyzwaniami dla branży spożywczej i rolniczej. Zostawienie sytuacji bez działania może spowodować niedożywienie dużej części populacji. Będą potrzebne dalsze badania, by zapewnić nie tylko wydajność, ale i lepszą jakość upraw, aby sprostać potrzebom konsumentów. Może być potrzeba rozwoju żywności suplemantacyjnej, by uzupełnić zapotrzebowanie na utracone właściwości odżywcze.