XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej
W dniach 26–28 maja 2025 roku w Hotelu Arche Cukrownia Żnin odbyło się już po raz dwudziesty szósty Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Tegoroczne spotkanie, zorganizowane pod hasłem „Branża sokownicza – perspektywy i wyzwania”, zgromadziło ponad 230 uczestników z 12 krajów, w tym przedstawicieli przemysłu, nauki, organizacji branżowych oraz mediów. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski.
Otwarcie i kluczowe akcenty pierwszego dnia
Sympozjum otworzył prezes KUPS, Julian Pawlak, który w swoim wystąpieniu zaakcentował rolę najnowszych regulacji prawnych oraz wyzwań środowiskowych stojących przed branżą. Gościem specjalnym był Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Przemysław Rzodkiewicz, który w swoim wystąpieniu podkreślił znaczenie sektora soków w polskim eksporcie żywności.
Wśród prezentacji wyróżniła się Magdalena Rohde-Krempa (Maspex Beverages), która przedstawiła drogę firmy od lokalnego przedsiębiorstwa do lidera regionu CEE, opierając sukces na konsekwentnej strategii, innowacjach i jakości. Dr hab. Bożena Nosecka z IERiGŻ PIB omówiła sytuację na rynku soków zagęszczonych, zwracając uwagę na rosnącą produkcję soków NFC przeznaczonych na eksport. Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w sezonie 2024/25 oceniana na ok. 240–245 tys. ton jest zbliżona do poziomu z sezonu poprzedniego. Dr Mariusz Dziwulski z PKO BP scharakteryzował trudną sytuację na światowym rynku soku pomarańczowego, zmagającego się z ograniczoną podażą i wyzwaniami klimatycznymi. Na rynku utrzymuje się znaczna niepewność związana z polityką celną administracji Stanów Zjednoczonych.
Trendy, innowacje i wyzwania
Szymon Mordasiewicz z YouGov CP Poland przedstawił analizą trendów konsumenckich. Po latach spadków, w 2024 roku zanotowano wzrost konsumpcji soków, jednak początek 2025 przyniósł niespodziewane spowolnienie popytu. Konsumenci w Polsce okazują się coraz bardziej wrażliwi na ceny i elastycznie reagują na zmiany kosztów życia, co wpływa na strukturę rynku i preferowane kanały sprzedaży.
Paweł Harycki z EIT Food podkreślił znaczenie partnerstw i innowacji w budowaniu zaufania do żywności oraz promowaniu zrównoważonych diet. Dr Edgar Zimmer (Bucher Unipektin) zaprezentował nowoczesne technologie adsorpcyjne poprawiające jakość soków, a Łukasz Bąk z Handen Sp. z o.o. omówił perspektywy rynku gazu ziemnego w kontekście branży spożywczej.
Jakość, nowe regulacje i system kaucyjny
Agnieszka Wandel z Laboratorium IJHARS w Poznaniu zaprezentowała temat jakości handlowej produktów sokowniczych na polskim rynku. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (IJHARS) na mocy ustawy o jakości handlowej monitoruje jakość m.in. produktów sokowniczych. Regularnie przeprowadza kontrole planowe i doraźne w zakładach produkcyjnych, sprzedaży detalicznej i gastronomicznej. Przeprowadza również kontrole na granicy (kontrole produktów importowanych). Kontrole obejmują aspekt znakowania, ocenę sensoryczną/organoleptyczną oraz badania fizykochemiczne. Z opublikowanych zestawień dotyczących kontroli wynika, że nadal największym problemem w sokach jest znakowanie, w dalszej kolejności parametry fizykochemiczne. Nieprawidłowości dotyczące oceny organoleptycznej /sensorycznej nie przekraczają 1% skontrolowanych partii.
Dr inż. Barbara Groele ze Stowarzyszenia KUPS zaktualizowała informację dot. dyrektywy sokowej. W dniu 24 maja 2024 roku opublikowano w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE odnoszącej się do miodu, dyrektywy Rady 2001/112/WE odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Najważniejsza zmiana to dodanie definicji trzech nowych kategorii soków o obniżonej zawartości cukru, tj.: „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”, „sok owocowy z zagęszczonego soku o obniżonej zawartości cukru” i „zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”. Dyrektywa jest w trakcie implementowania do krajowych przepisów, tj. rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Katarzyna Bojko z Krajowego Systemu Kaucyjnego ZWROTKA SA przedstawiła system kaucyjny dla opakowań po napojach. Przybliżyła główne założenia systemu: opakowania, czyli puszki metalowe do pojemności 1l oraz opakowania z tworzyw sztucznych do pojemności 3l oraz wprowadzona na nie kaucja w wysokości 0,50 zł. System kaucyjny wchodzi w życie od 1 października 2025 roku. Nadmieniła również o przygotowaniach ZWROTKI do wdrożenia systemu kaucyjnego. Następnie Edyta Urbaniak-Konik z OK System Kaucyjny SA zaprezentowała działania na drodze do systemu kaucyjnego w ramach Grupy Schwarz, która zdecydowała o utworzeniu spółki OK Operator Kaucyjny SA w Polsce. Partnerstwo wzmacniane jest wymianą wiedzy od wprowadzenia produktu na rynek, przez jego sprzedaż, odbiór i przetworzenie opakowań oraz zawrócenie recyklatu do ponownego użycia. Pozwoliło im to dobrze rozwinięcie struktury logistycznej i zastosowanie zaawansowanych rozwiązań technologicznych.
Panele dyskusyjne
Ważnym punktem programu były dyskusje panelowe, które koncentrowały się na wyzwaniach związanych z gospodarką odpadami opakowaniowymi oraz oczekiwaniami konsumentów wobec innowacyjnych i bardziej ekologicznych produktów.
Pierwszy panel pod tytułem „Wyzwania dla przedsiębiorców w kontekście opakowań i zagospodarowania odpadów opakowaniowych” moderował dr Dariusz Lizak z Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy. Uczestnikami byli: Katarzyna Bojko z Krajowego Systemu Kaucyjnego ZWROTKA S.A., Edyta Urbaniak-Konik z OK Operator Kaucyjny S.A., Michał Tracz z Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna Sp. J. oraz Tomasz Wagner.
Paneliści dyskutowali nad zagadnieniami środowiskowymi, rozpoczęli od analizy prawnej unijnych i krajowych aktów legislacyjnych, zwróceniu uwagi na wiele trudnych i nieokreślonych założeń systemu kaucyjnego, w tym zagrożeń związanych z gospodarowaniem odpadów komunalnych i wysokimi regulacjami nałożonymi przez rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (tzw. PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation).
Natomiast drugi panel dyskusyjny pt. „Wyzwania produkcji surowców i półproduktów do produkcji soków” oraz „Wyzwania dotyczące spełnienia oczekiwań konsumentów w kontekście innowacji produktowych i technologicznych” moderowała prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczestnikami byli: dr Krzysztof Piotr Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno–Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, prof. dr hab. n med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Emilia Hahn z PR Hub Sp. z o.o.
Paneliści dyskutowali o wyzwaniach konsumenckich w odniesieniu do przedstawionych przez prof. dr hab. Krystynę Gutkowską 10 trendów z badań Innova Market Insight. Zwrócono szczególną uwagę na trendy środowiskowe – produkcja bardziej sprzyjająca środowisku, mniejsza ilość środków ochrony roślin, w co idealnie wpisuje się idea sadów sokowych i ich wykorzystanie do produkcji soków. Dłuższą chwilę poświęcono innowacjom pod kątem produktowym – potencjałowi nowej kategorii soków o obniżonej zawartości cukrów oraz trendom zdrowotnym i żywieniowym, również o komunikacji skierowanej do konsumentów, szczególnie do młodszego pokolenia, aktywnie korzystającego z Internetu oraz social mediów.
Podsumowanie
XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.
Patronatem medialnym wydarzenie był m.in. portal foodfakty.pl
Źródło: Materiały KUPS
Przeczytaj także
-
02.06.2025
Najnowsze trendy w branży napojów funkcjonalnych
Napoje łączące funkcje, takie jak nawodnienie, wsparcie odporności i zdrowie jelit, stają się coraz bardziej popularne. Przykładem są napoje zawierające elektrolity, witaminę C i prebiotyki, które oferują kompleksowe wsparcie dla organizmu.
-
31.01.2025
Żywność bez dodatku cukru – wymagania prawne i praktyczne wskazówki
Trend żywności bez dodatku cukru utrzymuje się niezmiennie od kilku lat. Konsumenci poszukują na półkach sklepowych produktów bez dodatku cukru, więc w odpowiedzi na te oczekiwania wielu producentów ma takie produkty w swoim portfolio
-
13.08.2024
Dlaczego soki skutecznie nawadniają i co na ten temat mówi nauka?
Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla funkcjonowania organizmu, w tym pracy mózgu, metabolizmu, krążenia i zdrowia skóry. W trakcie upałów lub większej aktywności tracimy płyny i cenne pierwiastki, które musimy regularnie uzupełniać. Czy istnieje sposób, aby jednocześnie uzupełnić płyny i składniki odżywcze? Okazuje się, że tak i to bardzo prosty.