Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS 2025 – doroczne spotkanie branży sokowniczej

Kategoria: Biznes

W dniach 26–28 maja 2025 roku w Hotelu Arche Cukrownia Żnin odbyło się już po raz dwudziesty szósty Międzynarodowe Sympozjum Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). Tegoroczne spotkanie, zorganizowane pod hasłem „Branża sokownicza – perspektywy i wyzwania”, zgromadziło ponad 230 uczestników z 12 krajów, w tym przedstawicieli przemysłu, nauki, organizacji branżowych oraz mediów. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Czesław Siekierski.

Otwarcie i kluczowe akcenty pierwszego dnia

Sympozjum otworzył prezes KUPS, Julian Pawlak, który w swoim wystąpieniu zaakcentował rolę najnowszych regulacji prawnych oraz wyzwań środowiskowych stojących przed branżą. Gościem specjalnym był Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Przemysław Rzodkiewicz, który w swoim wystąpieniu podkreślił znaczenie sektora soków w polskim eksporcie żywności.

 

Wśród prezentacji wyróżniła się Magdalena Rohde-Krempa (Maspex Beverages), która przedstawiła drogę firmy od lokalnego przedsiębiorstwa do lidera regionu CEE, opierając sukces na konsekwentnej strategii, innowacjach i jakości. Dr hab. Bożena Nosecka z IERiGŻ PIB omówiła sytuację na rynku soków zagęszczonych, zwracając uwagę na rosnącą produkcję soków NFC przeznaczonych na eksport. Produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w sezonie 2024/25 oceniana na ok. 240–245 tys. ton jest zbliżona do poziomu z sezonu poprzedniego. Dr Mariusz Dziwulski z PKO BP scharakteryzował trudną sytuację na światowym rynku soku pomarańczowego, zmagającego się z ograniczoną podażą i wyzwaniami klimatycznymi. Na rynku utrzymuje się znaczna niepewność związana z polityką celną administracji Stanów Zjednoczonych.

Trendy, innowacje i wyzwania

Szymon Mordasiewicz z YouGov CP Poland przedstawił analizą trendów konsumenckich. Po latach spadków, w 2024 roku zanotowano wzrost konsumpcji soków, jednak początek 2025 przyniósł niespodziewane spowolnienie popytu. Konsumenci w Polsce okazują się coraz bardziej wrażliwi na ceny i elastycznie reagują na zmiany kosztów życia, co wpływa na strukturę rynku i preferowane kanały sprzedaży.

Paweł Harycki z EIT Food podkreślił znaczenie partnerstw i innowacji w budowaniu zaufania do żywności oraz promowaniu zrównoważonych diet. Dr Edgar Zimmer (Bucher Unipektin) zaprezentował nowoczesne technologie adsorpcyjne poprawiające jakość soków, a Łukasz Bąk z Handen Sp. z o.o. omówił perspektywy rynku gazu ziemnego w kontekście branży spożywczej.

Jakość, nowe regulacje i system kaucyjny

Agnieszka Wandel z Laboratorium IJHARS w Poznaniu zaprezentowała temat jakości handlowej produktów sokowniczych na polskim rynku. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (IJHARS) na mocy ustawy o jakości handlowej monitoruje jakość m.in. produktów sokowniczych. Regularnie przeprowadza kontrole planowe i doraźne w zakładach produkcyjnych, sprzedaży detalicznej i gastronomicznej. Przeprowadza również kontrole na granicy (kontrole produktów importowanych). Kontrole obejmują aspekt znakowania, ocenę sensoryczną/organoleptyczną oraz badania fizykochemiczne. Z opublikowanych zestawień dotyczących kontroli wynika, że nadal największym problemem w sokach jest znakowanie, w dalszej kolejności parametry fizykochemiczne. Nieprawidłowości dotyczące oceny organoleptycznej /sensorycznej nie przekraczają 1% skontrolowanych partii.

Dr inż. Barbara Groele ze Stowarzyszenia KUPS zaktualizowała informację dot. dyrektywy sokowej. W dniu 24 maja 2024 roku opublikowano w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE odnoszącej się do miodu, dyrektywy Rady 2001/112/WE odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Najważniejsza zmiana to dodanie definicji trzech nowych kategorii soków o obniżonej zawartości cukru, tj.: „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”, „sok owocowy z zagęszczonego soku o obniżonej zawartości cukru” i „zagęszczony sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”. Dyrektywa jest w trakcie implementowania do krajowych przepisów, tj. rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Katarzyna Bojko z Krajowego Systemu Kaucyjnego ZWROTKA SA przedstawiła system kaucyjny dla opakowań po napojach. Przybliżyła główne założenia systemu: opakowania, czyli puszki metalowe do pojemności 1l oraz opakowania z tworzyw sztucznych do pojemności 3l oraz wprowadzona na nie kaucja w wysokości 0,50 zł. System kaucyjny wchodzi w życie od 1 października 2025 roku. Nadmieniła również o przygotowaniach ZWROTKI do wdrożenia systemu kaucyjnego. Następnie Edyta Urbaniak-Konik z OK System Kaucyjny SA zaprezentowała działania na drodze do systemu kaucyjnego w ramach Grupy Schwarz, która zdecydowała o utworzeniu spółki OK Operator Kaucyjny SA w Polsce. Partnerstwo wzmacniane jest wymianą wiedzy od wprowadzenia produktu na rynek, przez jego sprzedaż, odbiór i przetworzenie opakowań oraz zawrócenie recyklatu do ponownego użycia. Pozwoliło im to dobrze rozwinięcie struktury logistycznej i zastosowanie zaawansowanych rozwiązań technologicznych.

Panele dyskusyjne

Ważnym punktem programu były dyskusje panelowe, które koncentrowały się na wyzwaniach związanych z gospodarką odpadami opakowaniowymi oraz oczekiwaniami konsumentów wobec innowacyjnych i bardziej ekologicznych produktów.

Pierwszy panel pod tytułem „Wyzwania dla przedsiębiorców w kontekście opakowań i zagospodarowania odpadów opakowaniowych” moderował dr Dariusz Lizak z Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy. Uczestnikami byli: Katarzyna Bojko z Krajowego Systemu Kaucyjnego ZWROTKA S.A., Edyta Urbaniak-Konik z OK Operator Kaucyjny S.A., Michał Tracz z Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna Sp. J. oraz Tomasz Wagner.

Paneliści dyskutowali nad zagadnieniami środowiskowymi, rozpoczęli od analizy prawnej unijnych i krajowych aktów legislacyjnych, zwróceniu uwagi na wiele trudnych i nieokreślonych założeń systemu kaucyjnego, w tym zagrożeń związanych z gospodarowaniem odpadów komunalnych i wysokimi regulacjami nałożonymi przez rozporządzenie w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (tzw. PPWR – Packaging and Packaging Waste Regulation).

Natomiast drugi panel dyskusyjny pt. „Wyzwania produkcji surowców i półproduktów do produkcji soków” oraz „Wyzwania dotyczące spełnienia oczekiwań konsumentów w kontekście innowacji produktowych i technologicznych” moderowała prof. dr hab. Krystyna Gutkowska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uczestnikami byli: dr Krzysztof Piotr Rutkowski z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach, prof. dr hab. inż. Krystian Marszałek z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno–Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB, prof. dr hab. n med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Emilia Hahn z PR Hub Sp. z o.o.

Paneliści dyskutowali o wyzwaniach konsumenckich w odniesieniu do przedstawionych przez prof. dr hab. Krystynę Gutkowską 10 trendów z badań Innova Market Insight. Zwrócono szczególną uwagę na trendy środowiskowe – produkcja bardziej sprzyjająca środowisku, mniejsza ilość środków ochrony roślin, w co idealnie wpisuje się idea sadów sokowych i ich wykorzystanie do produkcji soków. Dłuższą chwilę poświęcono innowacjom pod kątem produktowym – potencjałowi nowej kategorii soków o obniżonej zawartości cukrów oraz trendom zdrowotnym i żywieniowym, również o komunikacji skierowanej do konsumentów, szczególnie do młodszego pokolenia, aktywnie korzystającego z Internetu oraz social mediów.

Podsumowanie

XXVI Międzynarodowe Sympozjum KUPS potwierdziło swoją rangę jako kluczowe forum dla branży sokowniczej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Uczestnicy mogli nie tylko zapoznać się z najnowszymi trendami, technologiami i regulacjami, ale także wspólnie zastanowić się nad przyszłością sektora w obliczu dynamicznych zmian rynkowych i środowiskowych.

Patronatem medialnym wydarzenie był m.in. portal foodfakty.pl

Źródło: Materiały KUPS​

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Prawo żywnościowe Procesy i Technologie Przemysł napojowy

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.