Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Portugalii przejęto łącznie ponad 60 ton produktów spożywczych – wyniki kontroli

Kategoria:

W Portugalii, Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził kontrole, które doprowadziły do konfiskaty ponad 60 ton żywności - owoców i produktów mięsnych. Zaangażowano w nie jednostkę operacyjną Faro oraz północne jednostki operacyjne Porto i Mirandela.

Brakujące etykiety

Działania ukierunkowane na sprawdzenie zgodności z warunkami i normami dotyczącymi transportu przeprowadzono w gminie Vila Real de Santo António. Doprowadziły one do wykrycia dwóch podmiotów gospodarczych zajmujących się transportem owoców luzem, które nie posiadały żadnej dokumentacji pozwalającej na identyfikację obowiązkowych informacji takich jak: pochodzenie, odmiana, czy kategoria tych produktów. Służby skonfiskowały łącznie 23,5 tony pomarańczy pochodzących z Hiszpanii i transportowanych do Silves oraz 650 kg awokado pochodzącego z Algarve. Rozpoczęto także dwa postępowania administracyjne, a całkowitą wartość przejętych produktów szacuje się na 6700 euro. Na etykietach umieszczono także prawidłowe, obowiązkowe etykiety, aby uniknąć dezinformacji konsumentów.

Nieidentyfikowalne produkty mięsne

Kontrolę w celu zapewnienia zgodności z przepisami prawnymi dotyczącymi prowadzenia działalności przeprowadzono w działającej w gminie Maia chłodni. Doprowadziła ona do rozpoczęcia postępowania administracyjnego w związku z brakiem obowiązkowego weterynaryjnego numeru kontroli (NCV). Nadawany jest on przez Dyrekcję Generalną ds. Żywności i Weterynarii (DGAV) i jest niezbędnym warunkiem do zapewnienia zgodności z normami bezpieczeństwa i przepisami obowiązującego prawa europejskiego.

Służby zawiesiły działalność tego zakładu oraz skonfiskowały ponad 37 ton produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego (produktów mięsnych) o szacunkowej wartości 350 000 euro. Stwierdzone zaniechania dotyczyły nieprawidłowego prowadzenia działalności polegającej na magazynowaniu, a następnie wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego bez odpowiedniego znaku identyfikacyjnego.  

Źródła:

https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-mais-de-24-toneladas-de-fruta-por-irregularidades-na-rotulagem.aspx

https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-suspende-entreposto-frigorifico-e-apreende-mais-de-37-toneladas-de-carne-avaliada-em-350000-euros.aspx

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.