Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sustain-a-bite rozpoczyna działalność – nowy projekt UE wprowadza zdrowsze, minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy

Kategoria: Biznes

Projekt Sustain-a-bite, finansowany przez Unię Europejską, ma na celu zrewolucjonizowanie diety roślinnej dzięki wysoko odżywczym, minimalnie przetworzonym produktom, które są korzystne dla zdrowia i wspierają zrównoważony rozwój – kęs po kęsie.

W ciągu najbliższych trzech i pół roku konsorcjum Sustain-a-bite będzie prowadzić prace nad rozwojem nowych produktów roślinnych, jednocześnie zwiększając ich dostępność i ograniczając wpływ na środowisko diety, którą konsumują Europejczycy. Dzięki wsparciu unijnego programu Horyzont Europa, konsorcjum składające się z 19 partnerów z 13 krajów wspólnie opracuje produkty spożywcze, które zaspokajają oczekiwania smakowe konsumentów oraz będą mieć korzystny profil zdrowotny
i środowiskowy. Koordynatorem projektu jest VTT Technical Research Centre of Finland (Fińskie Centrum Badań Technologicznych).

Naszą misją jest dostarczanie rozwiązań technologicznych zapewniających zdrowsze, bardziej dostępne i atrakcyjne opcje żywności roślinnej, które wpisują się w europejskie tradycje kulinarne i promują zrównoważony rozwój”, powiedziała Nesli Sözer, koordynator projektu Sustain-a-bite i badacz w randze profesora w VTT.

Celem projektu Sustain-a-bite jest opracowanie minimalnie przetworzonych produktów spożywczych z wykorzystaniem pełnych ziaren (jęczmienia, bobu i ciecierzycy) oraz produktów ubocznych z przemysłu spożywczego, takich jak wytłoczyny z jabłek, marchwi i pomidorów.

“Od czasów rewolucji przemysłowej skupialiśmy się na usuwaniu składników odżywczych (np. błonnika, witamin i innych związków prozdrowotnych) z ziaren, aby poprawić smak i konsystencję żywności. Teraz projekt Sustain-a-bite zmienia zasady gry – przywraca te składniki za pomocą naturalnych, innowacyjnych procesów, aby tworzyć zdrowszą
i smaczniejszą żywność roślinną, bez sztucznych dodatków czy konserwantów”,
dodała Nesli Sözer.

Pożywne, smaczne i przystępne cenowo produkty

Podejście Sustain-a-bite do projektowania żywności bazuje na tworzeniu produktów bogatych w białko, błonnik, witaminy i niezbędne składniki odżywcze, charakteryzujących się niską zawartością substancji antyodżywczych, tłuszczów nasyconych oraz dodanych cukrów, co wiąże się z licznymi korzyściami dla zdrowia.

Konsorcjum Sustain-a-bite wykorzystuje naturalne procesy do opracowania konceptów współ-(bio)przetwarzania. Projekt stawia sobie za cel produkcję wysoko odżywczych składników, które mają różnorodne zastosowania i zmniejszają konieczność użycia dodatków do żywności, zgodnie z trendem „czystej etykiety”. Dzięki tym składnikom żywność roślinna będzie zdrowsza, bardziej przystępna cenowo i korzystniejsza dla środowiska.

Ponadto proste procesy opracowane przez Sustain-a-bite będą łatwo dostępne i będą mogły być zaadaptowane przez małe, lokalne firmy, jak również większe przedsiębiorstwa, co ułatwi ich wdrożenie i powszechne zastosowanie.

O projekcie Sustain-a-bite

Projekt Sustain-a-bite rozpoczął się oficjalnie 1 października 2024 r. i potrwa do 31 marca 2028 r. W projekcie biorą udział partnerzy z całej Europy, posiadający doświadczenie
z wielu dziedzin, w tym uniwersytety i centra technologiczne, duże firmy spożywcze,
a także eksperci w dziedzinie zachowań konsumenckich, komunikacji
i rozpowszechniania wiedzy oraz wdrażania innowacji.

Partnerzy projektu: VTT (Finlandia), University College Cork (Irlandia), Wageningen Food & Biobased Research (Holandia), IBA BUCURESTI (Rumunia), University of Milan (Włochy), Innovarum (Hiszpania), University of Vaasa (Finlandia), Teagasc (Irlandia), Technical University of Denmark (Dania), IZTECH (Turcja), University of Oxford (Wielka Brytania),  University of Porto (Portugalia), MOA Foodtech (Hiszpania), EIT Food CLC North-East (Polska), Roquette (Francja), Viking Malt (Finlandia), Tymbark (Polska) – MASPEX (jednostka stowarzyszona), BezMięsny (Polska), i Bern University of Applied Sciences (Szwajcaria).

Więcej informacji o projekcie: https://sustain-a-bite.eu/

Autor:EIT Food
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Nowości rynkowe Owoce i warzywa Plant-based

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.