Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ponad 130 ton mięsa drobiowego skradziono z centrum dystrybucji żywności w Hawanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Hawanie, w obliczu kryzysu związanego z niedoborami żywności, ofiarą masowej kradzieży padł zakład COPMAR (rządowa firma zajmująca się dystrybucją żywności). Skradzionych zostało 1660 skrzynek zawierających łącznie ponad 130 ton mięsa drobiowego, co stanowi równowartość miesięcznej racji kurczaka dla średniej wielkości prowincji przy obecnych stawkach dystrybucji.

30 osób zaangażowanych w kradzieże drobiu

Przeprowadzone dochodzenie doprowadziło do zatrzymania i oskarżenia 30 osób, które ukradły łącznie 133 tony mięsa z kurczaków. Zastępowały one oficjalne pieczątki magazynu fałszywymi odpowiednikami, a następnie nielegalnie zdobyte produkty sprzedawano na czarnym rynku po znacznie wyższej cenie. Inspekcje policyjne w mieszkaniach podejrzanych doprowadziły do skonfiskowania znacznej sumy gotówki, a także luksusowych urządzeń gospodarstwa domowego, które nabyto najprawdopodobniej z zysków z nielegalnej sprzedaży żywności.

Choć nie ma sprecyzowanych informacji, kiedy dokładnie doszło do kradzieży mięsa, przypuszcza się, że nastąpiło to między północą a 2 w nocy, kiedy to odnotowano wahania temperatury w chłodni. Monitoring zarejestrował także ciężarówki transportujące produkty z obiektu.

Wśród 30 oskarżonych osób, znajdują się kierownicy zmiany, pracownicy działu IT a także ochroniarze i osoby postronne. Wszystkim grozi do 20 lat więzienia a 11 osób przebywa już w więzieniu. Stanowisk pozbawiono również dyrektora firmy oraz wyższych urzędników, w związku z zaniedbaniami i niedopełnieniem obowiązków.

W ostatnich latach, kryzys gospodarczy spowodował niedobory żywności, paliwa oraz leków, co doprowadziło do gwałtownego spadku ilości kurczaków dostępnych w ramach przydziału.

Źródło:

https://www.reuters.com/world/americas/cuba-charges-30-over-massive-chicken-heist-2024-02-10/

https://adncuba.com/crimen-y-corrupcion/se-roban-130-toneladas-de-pollo-de-empresa-estatal-en-la-habana

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.