Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 130 ton mięsa drobiowego skradziono z centrum dystrybucji żywności w Hawanie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Hawanie, w obliczu kryzysu związanego z niedoborami żywności, ofiarą masowej kradzieży padł zakład COPMAR (rządowa firma zajmująca się dystrybucją żywności). Skradzionych zostało 1660 skrzynek zawierających łącznie ponad 130 ton mięsa drobiowego, co stanowi równowartość miesięcznej racji kurczaka dla średniej wielkości prowincji przy obecnych stawkach dystrybucji.

30 osób zaangażowanych w kradzieże drobiu

Przeprowadzone dochodzenie doprowadziło do zatrzymania i oskarżenia 30 osób, które ukradły łącznie 133 tony mięsa z kurczaków. Zastępowały one oficjalne pieczątki magazynu fałszywymi odpowiednikami, a następnie nielegalnie zdobyte produkty sprzedawano na czarnym rynku po znacznie wyższej cenie. Inspekcje policyjne w mieszkaniach podejrzanych doprowadziły do skonfiskowania znacznej sumy gotówki, a także luksusowych urządzeń gospodarstwa domowego, które nabyto najprawdopodobniej z zysków z nielegalnej sprzedaży żywności.

Choć nie ma sprecyzowanych informacji, kiedy dokładnie doszło do kradzieży mięsa, przypuszcza się, że nastąpiło to między północą a 2 w nocy, kiedy to odnotowano wahania temperatury w chłodni. Monitoring zarejestrował także ciężarówki transportujące produkty z obiektu.

Wśród 30 oskarżonych osób, znajdują się kierownicy zmiany, pracownicy działu IT a także ochroniarze i osoby postronne. Wszystkim grozi do 20 lat więzienia a 11 osób przebywa już w więzieniu. Stanowisk pozbawiono również dyrektora firmy oraz wyższych urzędników, w związku z zaniedbaniami i niedopełnieniem obowiązków.

W ostatnich latach, kryzys gospodarczy spowodował niedobory żywności, paliwa oraz leków, co doprowadziło do gwałtownego spadku ilości kurczaków dostępnych w ramach przydziału.

Źródło:

https://www.reuters.com/world/americas/cuba-charges-30-over-massive-chicken-heist-2024-02-10/

https://adncuba.com/crimen-y-corrupcion/se-roban-130-toneladas-de-pollo-de-empresa-estatal-en-la-habana

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.