Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość żywności w Wielkiej Brytanii: co wykazały badania FSA?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Agencja Standardów Żywności (FSA – Food Standard Agency) opublikowała wyniki pochodzące z ankiety przeprowadzonej w ramach programu Retail Surveillance Sampling. W przypadku 96% pobranych próbek nie stwierdzono żadnych niezgodności, a wykryte niedociągnięcia dotyczyły przede wszystkim niezadeklarowanych alergenów oraz produktów mięsnych zawierających inne od deklarowanego mięso.

W ramach trwającego od czerwca do grudnia 2024 r. projektu przeprowadzono ukierunkowane pobieranie próbek żywności detalicznej. Miało ono na celu zidentyfikowanie przede wszystkim pojawiających się zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i zwiększenia wiedzy FSA na temat systemu żywnościowego. Program zrealizowano we współpracy z 3 lokalnymi urzędowymi laboratoriami żywności i pasz oraz 2 prywatnymi w Anglii i Walii.

Kategorie analizowanych produktów

Analizie poddano zakupione 822 próbki żywności, pobrane z 24 różnych typów artykułów spożywczych. Produkty te pochodziły od sprzedawców detalicznych zarówno ze sklepów stacjonarnych, jak i internetowych w Anglii, Walii oraz Irlandii Północnej. Badane produkty spożywcze podzielono na kategorie:

- koszyk spożywczy (basket of foods; 445 próbek) – do którego zaliczono produkty spożywcze, które uważa się za często spożywane i w przypadku których analiza jest ukierunkowana w większości ze względu na znane, potencjalne ryzyko,

- nadzór (surveillance; 307 próbek) – produkty wybrane ze względu na możliwość zaistnienia ryzyka w oparciu o wiedzę z różnych źródeł,

- nauka i badania (science and research; 70 próbek) – są to produkty wybrane z zamiarem gromadzenia danych do celów naukowych i rozwoju polityki. Próbki z tej kategorii nie zostały uwzględnione przy obliczaniu ogólnych wskaźników zgodności.

Uwzględnione w badaniu produkty przetestowano pod kątem niezgłoszonych alergenów, obecności zanieczyszczeń, zafałszowania, niedokładnej informacji o składzie, bądź nieprawidłowego oznakowania. Wśród stwierdzonych nieprawidłowości wymieniono:

- mleko było najczęściej niezgłaszanym na etykietach alergenem,

- pod względem autentyczności 94% próbek uznano za zgodne. Problem dotyczył najczęściej ryżu Basmati, który zawierał więcej odmian ryżu innego niż Basmati niż jest to dozwolone oraz obecności mięsa innego niż wieprzowe w kiełbasach deklarowanych jako wieprzowe.

W przypadku analizy obecności niedozwolonych składników, współczynnik zgodności wyniósł 93%, przy czym problem obejmował głównie użycie niedozwolonych słodzików oraz niezatwierdzone i nadmierne użycie barwników. W analizowanych próbkach nie wykryto obecności żadnych mykotoksyn ani metali ciężkich na poziomach budzących obawy.

Jakie nieprawidłowości stwierdzano najczęściej?

Najniższy wskaźnik zgodności stwierdzono w przypadku próbek produktów chlebowych z kategorii koszyk spożywczy (basket of foods). Tylko 9 z 35 próbek uznano za zadowalające. W przypadku trzech próbek stwierdzono możliwą obecność niezgłoszonych alergenów, co wynikało z problemów z etykietowaniem.

W przypadku grupy ziół i przypraw:

- pięć próbek oregano zawierało materiał roślinny inny niż deklarowane oregano,

- w sześciu próbkach znaleziono fragmenty owadów lub jaj,

- dwie próbki były zanieczyszczone plastikiem, a trzy zawierały fragmenty muszli, kamieni lub materiału przypominającego glebę.

Produkty mięsne

Mięso inne niż deklarowana wieprzowina wykryto w czterech próbkach kiełbasy wieprzowej. Również DNA krowie znaleziono we wszystkich czterech badanych próbkach, a jedna z badanych kiełbas zawierała także DNA owcy i drobiowe. Poziomy zawartości innych mięs były niskie, co może sugerować złą praktykę lub zanieczyszczenie krzyżowe, a nie celowe dodanie. Analiza 30 próbek gotowych dań z kurczaka oraz próbek oliwy wykazała autentyczność tych produktów. Obecność innych gatunków mięsa – wołowego (5%) oraz wieprzowego (0,1%) stwierdzono w jednej próbce lasagne jagnięcej. Również w trzech próbkach bekonu wyprodukowanego w Wielkiej Brytanii stwierdzono wyższe od dozwolonych poziomy azotanów i azotynów.

Testy przeprowadzono także w grupie suplementów diety. Na 40 badanych próbek tych produktów zawierających kofeinę, siedem z nich zawierało poziom tej substancji, przekraczający o 20% limit tolerancyjny. W dodatkowych dwóch próbkach stwierdzono więcej kofeiny, a w pozostałych pięciu stwierdzono natomiast jej niż od deklarowanego poziom.

Analizie poddano także napoje typu ,,buble tea”. Obecność niedozwolonych składników lub ich zawyżony poziom stwierdzono w 8 z 32 próbek.

Szczegółowe wyniki tej analizy z rozróżnieniem na konkretne grupy produktów znajdują się w linku źródłowym.

Źródło: https://science.food.gov.uk/article/140609-retail-surveillance-sampling-programme-2024-25


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.