Jak wynika z badań opublikowanych przez Sindh Food Authority (SFA), prawie większość próbek liści herbaty i mleka pobranych w różnych obszarach największego miasta Pakistanu, Karaczi, była zanieczyszczona szkodliwymi chemikaliami i substancjami.
Akcja kontrolna pakistańskich urzędników objęła 127 herbaciarni i punktów ulicznych we wszystkich siedmiu dzielnicach miasta Karaczi. Ukierunkowano ją na analizę próbek dotyczących dwóch głównych składników służących do przygotowania aromatycznego napoju herbacianego (chai), składającego się z wrzącej wody, mleka, cukru i suszonych liści. Działania wykazały, że aż 100% próbek wykorzystywanych liści herbaty i 90% próbek mleka była zafałszowana i zanieczyszczona chemikaliami oraz dodanymi barwnikami. Wynika z tego, że w rzeczywistości wszyscy ze skontrolowanych sprzedawców używali zanieczyszczonych i zafałszowanych liści herbaty, a tylko 10% z nich wykorzystywało czyste mleko.
Co tak naprawdę znajdowało się w serwowanym napoju?
Z przeprowadzonych analiz wynika, że 80% próbek mleka pobranych ze 127 punktów było zafałszowanych różnymi substancjami chemicznymi, a w kolejnych 10% wykryto rozcieńczenie wodą. W badanych próbkach stwierdzano także obecność detergentów, węglanów, soli, cukru, odtłuszczonego mleka, wspomnianej wody oraz szkodliwych substancji chemicznych. W przypadku liści herbaty, we wszystkich 110 skontrolowanych stoiskach stwierdzono zafałszowanie i zanieczyszczenie. Przede wszystkim dotyczyło ono zawartości polifenoli oraz zanieczyszczenia tanimi substancjami roślinnymi w celu podbicia atrakcyjności produktu a także obniżenia kosztów produkcji. Szef SFA podkreśla, że substancje zanieczyszczające rozcieńczają naturalną zawartość polifenoli w herbacie co bezpośrednio wpływa na jej jakość.
Tło przeprowadzonych działań
Jak zauważają autorzy przeprowadzonych analiz, nie bez znaczenia jest szalejąca w Pakistanie inflacja a także niedawny skandal związany ze służbą zdrowia. Jednak nawet w przypadku filiżanki tradycyjnej herbaty, nie można zagwarantować jej bezpieczeństwa. W zeszłym roku służby SFA przeprowadziły akcję kontrolną ukierunkowaną na fabrykę w kolonii Bhains w Karaczi, gdzie odkryto, że podczas produkcji mleka dodawano wodę oraz substancje chemiczne. Ustalono, że łącznie zakład wyprodukował około 9000 litrów mleka. wykorzystując do tego 750 kg różnych chemikaliów.
Źródło: https://www.dawn.com/news/1908295
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.