Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Napój herbaciany pod lupą pakistańskich służb – zafałszowania w prawie wszystkich badanych próbkach

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

 Jak wynika z badań opublikowanych przez Sindh Food Authority (SFA), prawie większość próbek liści herbaty i mleka pobranych w różnych obszarach największego miasta Pakistanu, Karaczi, była zanieczyszczona szkodliwymi chemikaliami i substancjami.

 Akcja kontrolna pakistańskich urzędników objęła 127 herbaciarni i punktów ulicznych we wszystkich siedmiu dzielnicach miasta Karaczi. Ukierunkowano ją na analizę próbek dotyczących dwóch głównych składników służących do przygotowania aromatycznego napoju herbacianego (chai), składającego się z wrzącej wody, mleka, cukru i suszonych liści. Działania wykazały, że aż 100% próbek wykorzystywanych liści herbaty i 90% próbek mleka była zafałszowana i zanieczyszczona chemikaliami oraz dodanymi barwnikami. Wynika z tego, że w rzeczywistości wszyscy ze skontrolowanych sprzedawców używali zanieczyszczonych i zafałszowanych liści herbaty, a tylko 10% z nich wykorzystywało czyste mleko.

Co tak naprawdę znajdowało się w serwowanym napoju?

Z przeprowadzonych analiz wynika, że 80% próbek mleka pobranych ze 127 punktów było zafałszowanych różnymi substancjami chemicznymi, a w kolejnych 10% wykryto rozcieńczenie wodą. W badanych próbkach stwierdzano także obecność detergentów, węglanów, soli, cukru, odtłuszczonego mleka, wspomnianej wody oraz szkodliwych substancji chemicznych. W przypadku liści herbaty, we wszystkich 110 skontrolowanych stoiskach stwierdzono zafałszowanie i zanieczyszczenie. Przede wszystkim dotyczyło ono zawartości polifenoli oraz zanieczyszczenia tanimi substancjami roślinnymi w celu podbicia atrakcyjności produktu a także obniżenia kosztów produkcji. Szef SFA podkreśla, że substancje zanieczyszczające rozcieńczają naturalną zawartość polifenoli w herbacie co bezpośrednio wpływa na jej jakość.

Tło przeprowadzonych działań

Jak zauważają autorzy przeprowadzonych analiz, nie bez znaczenia jest szalejąca w Pakistanie inflacja a także niedawny skandal związany ze służbą zdrowia. Jednak nawet w przypadku filiżanki tradycyjnej herbaty, nie można zagwarantować jej bezpieczeństwa. W zeszłym roku służby SFA przeprowadziły akcję kontrolną ukierunkowaną na fabrykę w kolonii Bhains w Karaczi, gdzie odkryto, że podczas produkcji mleka dodawano wodę oraz substancje chemiczne.  Ustalono, że łącznie zakład wyprodukował około 9000 litrów mleka. wykorzystując do tego 750 kg różnych chemikaliów. 


Źródło: https://www.dawn.com/news/1908295


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Przemysł mleczarski Przemysł napojowy

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.