Służby Food Standards Scotland (FSS) poinformowały o wynikach trwającego procesu sądowego, który dotyczył oszustwa związanego z dystrybucją rzekomej herbaty premium.
Podrabiana herbata premium
Wyrok skazujący wystosowano wobec Thomasa Robinsona (52 l.), który został uznany za winnego dwóch oszustw na łączną kwotę prawie 600 000 funtów. Mowa tu o działaniach oszukańczych wobec luksusowych hoteli (takich jak hotel Balmoral w Edynburgu czy hotel Dorchester w Londynie) oraz sprzedawców detalicznych. Oskarżony składał fałszywe deklaracje odnośnie dostarczanej przez niego herbaty twierdząc, że jest to herbata premium uprawiana w Szkocji. W rzeczywistości importowaną herbatę przepakowywano, a następnie odsprzedawano po znacznie zawyżonych cenach. Swoje nieprawdziwe tezy wzmocnił twierdzeniami o opracowaniu innowacyjnych technik uprawy herbaty w szkockim klimacie. Dodatkowo wprowadził w błąd także niewielką grupę prawdziwych szkockich plantatorów herbaty, sprzedając im rośliny pod pretekstem, że są to wyjątkowe odmiany uprawiane w Szkocji. Sprzedawane przez niego sadzonki roślin w latach 2015-2016 po cenie 12,5 funta za sztukę, w rzeczywistości pochodziły z Włoch, gdzie sprzedawano je w cenie trzech euro za sztukę.
Fałszywe certyfikaty sposobem na wzrost wiarygodności
Przeprowadzone przez FSS śledztwo wykazało, że składane fałszywe deklaracje doprowadziły do strat finansowych jego klientów o łącznej wysokości 584 738 funtów. Oskarżony Thomas Robinson, znany był również jako Tam O'Braan i Thomas O'Brien. Zostanie skazany w późniejszym terminie.
Od stycznia 2014 r. do lutego 2019 r. Robinson prowadził działalność gospodarczą pod nazwą „The Wee Tea Plantation”. Twierdził, że jego rośliny herbaciane zostały wyhodowane z sadzonek i nasion w gospodarstwie Dalreoch Farm w Amulree w Perthshire. Kiedy jeden z kupców z prestiżowego sklepu spożywczego Fortnum and Mason's chciał odwiedzić jego działalność, Robinson zakupił na szybko rośliny ze szkółki w Sussex. Sfabrykował także kwalifikacje akademickie i nagrody branżowe, aby podnieść wiarygodność swojej historii.
Jak zauważył szef Scottish Food Crime and Incidents Unit (SFCIU) w FSS, Ron McNaughton, samo dochodzenie było niezwykle złożone i długotrwałe. O samej sprawie informowaliśmy także w artykule na naszym portalu z 2019 roku, na początku działań służb szkockich. Oszustwo wyszło na jaw w 2017 r., gdy rada miejska Perth and Kinross zaczęła inspekcję w sprawie, czy mężczyzna posiada licencję na przetwórstwo żywności.
Źródło: https://www.foodstandards.gov.scot/news-and-alerts/fss-investigation-leads-to-conviction-of-scottish-tea-fraudster
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.