Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Herbata premium - fałszywe deklaracje i oszustwo na ponad 600 tysięcy funtów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Służby Food Standards Scotland (FSS) poinformowały o wynikach trwającego procesu sądowego, który dotyczył oszustwa związanego z dystrybucją rzekomej herbaty premium.

Podrabiana herbata premium

Wyrok skazujący wystosowano wobec Thomasa Robinsona (52 l.), który został uznany za winnego dwóch oszustw na łączną kwotę prawie 600 000 funtów. Mowa tu o działaniach oszukańczych wobec luksusowych hoteli (takich jak hotel Balmoral w Edynburgu czy hotel Dorchester w Londynie) oraz sprzedawców detalicznych. Oskarżony składał fałszywe deklaracje odnośnie dostarczanej przez niego herbaty twierdząc, że jest to herbata premium uprawiana w Szkocji. W rzeczywistości importowaną herbatę przepakowywano, a następnie odsprzedawano po znacznie zawyżonych cenach. Swoje nieprawdziwe tezy wzmocnił twierdzeniami o opracowaniu innowacyjnych technik uprawy herbaty w szkockim klimacie. Dodatkowo wprowadził w błąd także niewielką grupę prawdziwych szkockich plantatorów herbaty, sprzedając im rośliny pod pretekstem, że są to wyjątkowe odmiany uprawiane w Szkocji. Sprzedawane przez niego sadzonki roślin w latach 2015-2016 po cenie 12,5 funta za sztukę, w rzeczywistości pochodziły z Włoch, gdzie sprzedawano je w cenie trzech euro za sztukę.

Fałszywe certyfikaty sposobem na wzrost wiarygodności

Przeprowadzone przez FSS śledztwo wykazało, że składane fałszywe deklaracje doprowadziły do strat finansowych jego klientów o łącznej wysokości 584 738 funtów. Oskarżony Thomas Robinson, znany był również jako Tam O'Braan i Thomas O'Brien. Zostanie skazany w późniejszym terminie.

Od stycznia 2014 r. do lutego 2019 r. Robinson prowadził działalność gospodarczą pod nazwą „The Wee Tea Plantation”. Twierdził, że jego rośliny herbaciane zostały wyhodowane z sadzonek i nasion w gospodarstwie Dalreoch Farm w Amulree w Perthshire. Kiedy jeden z kupców z prestiżowego sklepu spożywczego Fortnum and Mason's chciał odwiedzić jego działalność, Robinson zakupił na szybko rośliny ze szkółki w Sussex. Sfabrykował także kwalifikacje akademickie i nagrody branżowe, aby podnieść wiarygodność swojej historii.

Jak zauważył szef Scottish Food Crime and Incidents Unit (SFCIU) w FSS, Ron McNaughton, samo dochodzenie było niezwykle złożone i długotrwałe. O samej sprawie informowaliśmy także w artykule na naszym portalu z 2019 roku, na początku działań służb szkockich. Oszustwo wyszło na jaw w 2017 r., gdy rada miejska Perth and Kinross zaczęła inspekcję w sprawie, czy mężczyzna posiada licencję na przetwórstwo żywności.

                                  

Źródło: https://www.foodstandards.gov.scot/news-and-alerts/fss-investigation-leads-to-conviction-of-scottish-tea-fraudster


Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Znakowanie żywności

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.